Een andere dimensie

0
86

Diascanners zijn er te kust en te keur tegenwoordig, al is de keuze niet zo overweldigend als bij de vlakbedscanners. Als twee uitersten situeren zich in de markt de Acer ScanWit 2740S en de Microtek ArtixScan 4500t.
acersw2740
Digitalisering van een fotoarchief is en blijft een monnikenwerk. Het komt er dus op aan om van meet af aan te investeren in de juiste hardware. Je moet ook weten wat je met het fotoarchief wilt doen. Is een degelijke standaardkwaliteit van 2500 dpi voldoende of is meer vereist? Beperkt het archiveren zich vooral tot dia’s en negatieven of gaat het ook om ektachroom-negatieven van groter formaat? Dit zijn allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden.

Acer ScanWit 2740S
Met zijn kleine 500 euro is deze diascanner een ideaal instapmodel. Hij beperkt zicht tot het scannen van dia’s als negatief (in een strook) of reeds ingekaderd. In het laatste geval kan de Acer ScanWit 2740S tot vier dia’s tegelijk verwerken die bijvoorbeeld in Adobe Photoshop elk afzonderlijk na elkaar gescand kunnen worden. De TWAIN-driver is trouwens heel goed in het manipuleren en selecteren van dia’s. Je kunt er zelfs de basisbewerkingen mee uitvoeren als roteren en spiegelen om de dia’s correct te bewaren. De maximumresolutie is 2700 op 2700 dpi in 24-bit kleuren, al zijn 48-bit kleuren mogelijk via de Advanced Color Enhancement (ACE) technologie. Lichte afwijkingen in de dia’s kun je automatisch laten corrigeren door de ingebouwde Digital ICE (Image Correction and Enhancement) technologie van Applied Science Fiction. Hierdoor worden bijvoorbeeld stofdeeltjes minder zichtbaar, al blijven ze bij sterke vergroting wel storend.De werking van de Acer ScanWit is rechttoe rechtaan. Je installeert eerst het meegeleverde PCI Acard SCSI-kaartje en koppelt de scanner eraan. Daarna installeer je de nodige software, bestaande uit de MiraFoto TWAIN-driver. Je hebt voor de beeldbewerking de keuze uit Ulead PhotoExpress 3.0 en Adobe Photoshop 5.0 LE (Limited Edition). Voor het snel en eenvoudig archiveren is dit dus een goede en goedkope oplossing, omdat de Acer zich meestal gemakkelijk laat bedienen. We vonden wel het invoeren van de dia’s nogal omslachtig: ze worden immers in het meegeleverde frame goed vastgehouden, maar soms te goed. Het scannen zelf is ook niet echt snel, zelfs vrij traag op de hoogste kwaliteitsinstellingen. Dat hangt natuurlijk voor een deel van de gebruikte hardware af, maar onze test-pc (een AMD Athlon 800 MHz met 128 MB SDRam onder Windows 98 SE en gescand wordt vanuit Adobe Photoshop 5.0 LE) is toch voldoende krachtig om zelfs vrij grote bestanden snel te verwerken. Dat het wel heel snel kan, bewijst trouwens ook de Microtek ArtixScan 4500t. Om dezelfde dia te scannen telkens in de hoogst mogelijke resolutie deed de Acer er 2 minuten 25 minuten over. De Microtek had dezelfde klus gepiept in 54 seconden. De kwaliteit van de Acer is zeker niet slecht, maar met de standaardwaarden gescande dia’s komen nogal flets over.

Microtek ArtixScan 4500t
Van een heel ander kaliber is de Microtek ArtixScan 4500t. Bij het uitpakken lijkt deze forse knaap eerder op een vlakbedscanner. Hij heeft er immers de afmetingen van, maar hij is een flink stuk hoger en het is wel degelijk een diascanner. In plaats van dia’s en negatieven in een frame verticaal in het apparaat te steken, maakt de ArtixScan 4500t gebruik van verschillende meegeleverde cassettes die je horizontaal in het toestel plaatst. Gevolg is dat er geen speciaal mechanisme nodig is om de cassette op zijn plaats te houden zoals bij de Acer ScanWit, en er dus ook een mechanisme minder defect kan gaan. Dit systeem laat ook toe meerdere formaten negatieven te scannen zoals ekta’s. Al ingekaderde dia’s kunnen één per één worden gescand. Daar is een speciaal hulpstukje voor meegeleverd. Tussen de andere meegeleverde hulpstukken vinden we ook een cassette die plaats biedt aan vier dia’s. Dit wafelijzerachtige apparaatje zorgt er wel voor dat het scannen van dia’s sneller gaat, maar de afwerking is niet zo secuur, want je moet de dia’s manueel uit de gemaakte scan snijden. Het is dus niet zo dat de dia’s automatisch correct uitgesneden één voor één in je beeldbewerkingsprogramma terechtkomen. Naast de hulpstukken om één of vier vooraf ingekaderde dia’s te scannen, is er nog een cassette met een glazen plaat en eentje voor ektachroom-negatieven in verschillende formaten.Net zoals de Acer, is ook de Microtek ArtixScan 4500t een SCSI-apparaat. Meegeleverd is een Adaptec AVA-2903B PCI SCSI controllertje en een dikke kabel met een oud model Centronics SCSI stekker. Als standaard TWAIN-driver dient ScanWizard Pro 6, een heel uitgebreide driver met alle toeters en bellen. Vele professionals zullen echter de meegeleverde Lasersoft Silverfast 5.5 software verkiezen. Een beeldbewerkingspakket is niet meegeleverd. Het doelpubliek van professionals heeft waarschijnlijk al Photoshop 6. Is dit niet het geval, dan kun je de OEM-versie in het Engels, Nederlands of Frans apart aanschaffen voor de speciale prijs van 409 euro.Hoewel de kwaliteit met de vollere kleuren beter is dan bij de Acer, is de maximumresolutie beperkt tot 2.500 dpi, net iets minder dan de 2.700 dpi van de Acer. Dat lijkt op het eerste zicht een negatief punt, maar in de praktijk moeten we wel een onderscheid maken tussen de kwaliteit van de CCD van een toestel dat amper 500 euro kost en de kwaliteit van de CCD van een toestel waarvoor je 3.290 euro moet neertellen.

Conclusie
Beide diascanners zijn helemaal niet vergelijkbaar, want ze mikken op totaal verschillende doelgroepen. Is de Acer geschikt voor het archiveren van een beperkt fotoarchief vanaf diastrips (negatieven) of ingekaderde dia’s, dan is de peperdure Microtek duidelijk bedoeld voor intensief gebruik in een grafische werkomgeving. Hij biedt ook veel meer scanmogelijkheden en een prijskaartje van meer dan zes keer dat van de Acer.
Vorig artikelZzzzzoek de pet
Volgend artikelDe linksrechts-gsm