Home Hardware

De linksrechts-gsm

2
109

Wie de Nokia 5510 voor het eerst in de hand neemt, zal hem meteen vergelijken met de draagbare Gameboy Advance spelconsole van Nintendo. Ook op de Nokia 5510 kun je spelletjes spelen maar daar houdt iedere andere vergelijking dan ook op. De 5510 is een gsm met heel wat niet te versmaden extraatjes.
nokia5510
De mobiele telefoon krijgt alsmaar meer taken toebedeeld maar de vormgeving of ‘form factor’ van de meeste toestellen laat al bij al weinig mogelijkheden toe. Met de 5510 mag je gerust spreken van een stijlbreuk want deze gsm gebruik je in horizontale richting en dat is toch even wennen. De reden voor dit omgekeerde ontwerp is vanzelfsprekend: de 5510 kan prat gaan op een volwaardig qwerty-toetsenbord dat keurig werd opgesplitst om in het midden plaats te maken voor het beeldschermpje. De eerste toepassing die dankbaar gebruik maakt van het toetsenbord is natuurlijk sms (short message service) maar ook bijvoorbeeld afspraken, e-mails en namen kunnen voortaan heel wat sneller ingegeven worden. Overigens is de 5510 prima uitgerust voor het doorgeven van berichten: je kunt sms’jes met een lengte van 459 karakters doorsturen – ze komen dan in twee of drie berichten bij de ontvanger aan – en het ding ondersteunt natuurlijk ook de o zo populaire picture messaging, alsook geanimeerde afbeeldingen en schermachtergronden.

Radio
Maar er valt meer te beleven want Nokia rustte de 5510 niet alleen uit met een ingebouwde FM radio (die overigens van goede kwaliteit is), er schuilt ook nog een heuse digitale muziekspeler in het ding. Jawel, de 5510 kreeg 64 MB aan geheugen mee waar je tot twee uur muziek op kwijt kunt. Daarvoor werd de 5510 uitgerust met een usb-interface en de Nokia Audio Manager software om alles te beheren. Die software converteert alle muziekbestanden automatisch naar het AAC-formaat (Advanced Audio Coding). Zelfs analoge geluids in- en uitgangen zijn voorzien om muziek uit te wisselen van en naar de Nokia 5510! Best van al is dat het apparaat meerdere taken tegelijk aan kan: je kunt dus bellen, sms’en of spelletjes spelen terwijl je naar de muziek of de radio luistert. Wel hadden wij met de usb-verbinding een probleempje onder Windows 2000. De verbinding bleek zeer onstabiel en maakte het ons moeilijk om liedjes over te brengen naar de 5510.We zouden bij dit alles bijna vergeten dat deze Nokia ook nog royaal is uitgerust als telefoon: hij heeft een trilfunctie, dual band bereik (900 en/of 1800 MHz), wap, voice dialling en een eigen geheugen voor het opslaan van honderd namen en nummers. De Nokia 5510 is verkrijgbaar met een rood of blauw frontje. Vervangbare covers zijn er jammer genoeg niet.

Conclusie
Met de 5510 lonkt Nokia naar het jonge volkje dat wil uitpakken met een multifunctioneel maar vooral opvallend apparaat. Wie veel sms-berichten verstuurt en de extra muziekmogelijkheden weet te waarderen, kan moeilijk om de Nokia 5510 heen. Het ietwat onhandig grote formaat moet je hem dan wel vergeven.
Adviesprijs
396,63 euro

2 REACTIES

  1. vervangbare covers waren er wel :d ik had een zwarte cover gekocht :d voor elke gsm kun je covers kope 🙂 ik heb in de 5510 een kleurenscherm gebouwd toen ik hem had maar toen ging hij kapot nu ben ik de gelukkige beziter :d van een samsung d 600 , nokia n90 en nokia 8800 :d

  2. hallo, ik ben heel blij met mijn nokia 5510 en ik heb hem al van de heb hem al een 4/5 maanden. heel veel vragen wat is dat nou dan weer. en zeggen vaak dat het net een gamboy-advance is maar ik weet wel beter. ik kan tenminste mijn eigen muziek luisteren. en naar de radio. maar ik vind het wel jammer dat ik geen andere frontje op kan. maar hij bied veel en veel meer andere extra’s op, nu heb ik de gaafste mobiel die er is, en haast niemand heeft hem die ik ken.
    veel groetjes a.shanel

Comments are closed.