Luister in stijl

0
33

MP3-spelers horen hip en cool te zijn en de fabrikanten doen er dan ook alles aan om hun product er zo aantrekkelijk mogelijk te laten uitzien. DiskIdee zette drie MP3-spelers naast elkaar die niet alleen het oor, maar ook het oog wat gunnen: Frontier Labs Nex II 64 MB, Nike PSA[Play 120 en Philips Expanium eXp 401.
frontierlabs_mp3

Frontier Labs Nex II 64 MB
Ongeveer de grootte van een pakje sigaretten en werkend op twee AA-batterijen, dat is de Nex II. Qua vormgeving valt er dus niets wereldschokkends te beleven maar toch beschikt de Nexus II over enkele leuke extraatjes. Ten eerste kan je een stuk van de bovenkant vervangen door één van de zeven meegeleverde kleurrijke frontjes. Een eenvoudig concept dat je speler wel meteen een heel andere look geeft en dat is altijd meegenomen. Extra skins kan je bestellen op de website van de fabrikant. Voor de opslag koos fabrikant Frontier Labs voor Compact Flash geheugenkaarten waarvan je er maar één tegelijkertijd in de Nex II kunt gebruiken. Onze Nex II werd geleverd met een CF-kaart van 64 MB. In de doos vinden we naast een USB-kabel ook nog een opvallend draagtasje alsook een opvouwbare hoofdtelefoon. De bouwkwaliteit van deze laatste is weinig indrukwekkend, maar gelukkig heeft dat weinig invloed op de overigens goede geluidskwaliteit van de Nex II. Op de cd-rom staan naast Media Jukebox 5.0 en Windows Media Player 7.0 ook nog de verplichte USB-drivers (enkel voor Windows 98; Windows Me en 2000 bevatten ingebouwde drivers) waardoor onder Windows de Nex II toegankelijk is op dezelfde manier als een harde schijf. De bediening van de Nex II gebeurt grotendeels met behulp van een zogenaamde jogdial. Dat is een indrukbaar draaiwieltje waarmee je liedjes selecteert en doorheen de menustructuur navigeert. Dit werkt snel en eenvoudig zonder dat het je ontbreekt aan mogelijkheden: via het menu krijg je toegang tot een equalizer met presets (flat, rock, latin, dance en jazz) en kun je kiezen voor de klassieke afspeelmodi. Wel vinden we het zeer jammer dat het spelend nummer automatisch wordt stopgezet als je het menu benadert. Snel even van equalizer-preset veranderen is er dus niet bij. Het geïntegreerde lcd-scherm is vrij klein, maar kan dankzij zijn verrassend hoge resolutie toch veel informatie bevatten die bovendien zeer goed afleesbaar is. Zo krijg je onder andere de bitrate te zien alsook de tijdsinformatie – zelfs grafische in balkvorm – van het spelend liedje. Een mooie lichtblauwe schermverlichting maakt dat je ook in het donker makkelijk aan de slag kunt en bovendien nog wat meer zal opvallen met de Nex II.De Nex II is het zoveelste MP3/WMA-apparaat in een lange rij, maar beschikt toch over enkele troeven zoals een goed lcd-scherm en verwisselbare covers. Maar het is vooral de relatief lage prijs die deze speler interessant maakt.

Rio Nike PSA[Play 120
Nike kennen we vooral van sportkledij maar eigenlijk was het bedrijf het aan zichzelf verplicht om op de MP3-rage in te spelen. Specialist Rio brengt onder licentie de Nike Personal Sport Audio[Play 120 op de markt, een wel heel opvallende speler die qua vorm doet denken aan een ufo. De belangrijkste bedieningsknoppen zitten onder één groot stuk plastic en geven een duidelijke klik bij het indrukken. Het gebrek aan een display wordt gecompenseerd door de niet draadloze afstandsbediening die de belangrijkste toetsen herhaalt. Achtergrondverlichting heeft het display van de afstandsbediening jammer genoeg niet. Een USB-interface, een plooibare hoofdtelefoon en een heel speciale rekkerarmband die je overal aan kunt vastmaken, maken de set compleet.De PSA[Play 120 heeft een eigen intern geheugen van 64 MB dat uitbreidbaar is met behulp van een MMC-geheugenkaartje van 16 of 32 MB. Zoals de naam van de PSA al doet uitschijnen, past er 120 minuten muziek op, maar hou er wel rekening mee dat dit berekend is op de laagste bitrates. Naast MP3-muziek kan de PSA overigens ook overweg met het WMA-formaat van Microsoft. Werkend op één AA-batterij houdt de PSA het zo’n tien uur uit. Veel extra mogelijkheden biedt de PSA niet: er is een lock-toets alsook verschillende equalizer-presets zoals rock, classic en jazz.We vinden de Nika PSA[Play 120 zonder meer een hippe MP3-speler die je door zijn ontwerp kunt gebruiken tijdens het sporten; van Nike verwacht je natuurlijk niet anders. Enkel jammer dat de prijs zo hoog ligt.

Philips Expanium eXp 401
De Expanium 401 van Philips is één van de eerste MP3-spelers die voor zijn muziekopslag gebruik maakt van 8 centimeter cd’s. Het voordeel hiervan is duidelijk: qua grootte zijn de apparaten nog maar half zo groot en toch bieden dergelijke mini-cd’s nog een opslagcapaciteit van ruim 150 MB. Dat deze Philips zowat de grootste speler uit deze test van drie is, vinden we dan ook niet zo erg. Acht centimeter cd-r’s vind je echter nog niet in alle winkels en bovendien liggen de prijzen ervan een pak hoger dan de standaard beschrijfbare cd’s. Vrijwel alle moderne cd-rewriters – Philips stelt zelf de norm op 8-speed – zijn in staat mini cd-r’s te beschrijven.De Expanium 401 werkt op één AA-batterij maar er wordt ook een adapter meegeleverd voor gebruik binnenshuis. Verder is er een degelijk setje oordopjes alsook een afstandsbediening die als tussenstuk bengelt tussen de oordopjes en de Expanium zelf. Het ziet er allemaal behoorlijk flashy uit, maar op het vlak van bouwkwaliteit stelt de Expanium wat teleur want het geheel voelt plasticachtig aan.

Het piepkleine lcd-scherm biedt natuurlijk beperkte afleesmogelijkheden maar voldoet dankzij het gebruik van een groot lettertype. Doodjammer is zonder meer de afwezigheid van een achtergrondverlichting waardoor je de Expanium moeilijk in het donker kunt bedienen en instellen. Zoals het hoort beschikt deze Expanium over een elektronisch beveiliging voor het opvangen van schokken.Met de Expanium eXp 401 lanceert Philips de meer draagbare variant van de alom bekende CD/MP3-speler. Qua opslagcapaciteit zit het dus snor, maar je moet er de vrij forse prijs van 8 centimer cd-r’s wel bijnemen. Veel opvallende functies biedt de Philips Expanium evenwel niet of het moest de mogelijkheid zijn muziek in AAC-formaat (Advanced Audio Coding) af te spelen.

Conclusie
Alle drie de MP3-spelers hebben hun voor- en nadelen. Vind je prijs belangrijk dan is de Nex II van Frontier Labs zeker aan te raden, ook al omdat de prijzen van CF-geheugenkaarten bijna constant dalen. Qua concept valt de Nike PSA[120 het meeste op, maar daar betaal je dan ook stevig voor. De Expanium 401 van Philips heeft een grotere opslagcapaciteit maar de achtcentimetercd-r media zijn (nog) niet overal verkrijgbaar.
Vorig artikelHet gaat slecht. Dat is goed.
Volgend artikelDoe zelf de monitortest