DCI wint eerste ronde in DiskIdee’s “Snelste pc”

0
34

DiskIdee gaat op zoek naar de allersnelste pc van Vlaanderen en Nederland. Deze het ganse jaar doorlopende competitie is volledig open voor iedere leverancier die denkt ‘het’ in huis te hebben om een superkrachtig systeem samen te stellen. Elke maand stellen we een rangschikking op van de vijf best presterende pc’s en diegene die op nummer één eindigt, krijgt bovendien de titel van ‘Snelste PC van Vlaanderen en Nederland’. Voor de allereerste uitgave van de ‘Snelste PC’ kregen we vijf pc-systemen die het beste doen verhopen. Het zijn allemaal Vlaamse inzendingen maar we hopen binnenkort ook Nederlandse deelnemers te mogen begroeten.
snelste_desktop_09

Com Technology Style 1400
Muisgrijs? Nee dank u en met de Style 1400 van Com Technology ben je meteen aan het juiste adres. De Style 1400 combineert een stoer zwart uiterlijk – de systeemkast is een Chieftec met een 340 watt-voeding – met een set gemene componenten zoals de krachtigste AMD Athlon van het moment (1400 MHz) en een GeForce3 grafische kaart van Gainward. De nagelnieuwe Cordless Desktop Optical van Logitech geeft je een volledig draadloze bediening en vormt een mooie aanvulling op het geheel. Jammer dat de vele extra toetsen wat prullerig overkomen. De basis van dit systeem wordt gevormd door een MSI-moederbord met Via KT266 chipset en 256 MB DDR-geheugen. Voor de opslag werd gekozen voor een snelle IBM Deskstar 60GXP van 40 GB. Prestatiegewijs valt er hier dus niet te klagen alhoewel hij toch de vergelijkbare Star Power S118 voor moet laten gaan. Het grotere intern geheugen en de RAID-opstelling van deze laatste verklaren voor een groot deel de verschillen die vooral onder Sysmark 2001 vrij groot zijn. Op multimediavlak weet de Style 1400 te overtuigen: SoundBlaster Live! 5.1 geluidskaart, een 16-speed schrijver en 16-speed dvd-rom van Aopen en een prima 2.1 digitale geluidsset van Creative Labs.

DCI Quattro Garibaldi 2 GHz
Leverancier DCI laat er geen gras over groeien en bezorgde ons een pure racemachine. De Quattro Garibaldi kan bogen op de hoogst geklokte processor van het moment, een 2 GHz Pentium 4 (Socket423). Bijgestaan door 256 MB aan RDRAM en een GeForce3 grafische kaart van Creative Labs moet dit garant staan voor de hoogste prestaties en onze testen bewijzen het: op alle onderdelen haalt hij gemiddeld gezien de hoogste score! We waren vooral onder de indruk van de 3D Mark-cijfers die duidelijk hoger liggen dan wat de combinatie Athlon 1,4 GHz en GeForce3 kan voorschotelen. Kortom, dit is een waar snelheidsmonster! Maar er valt nog meer te beleven op het vlak van hardware zoals een 60 GB harde schijf, een 16-speed dvd-rom en een draadloos Logitech-toetsenbord en muis. En wat had je gedacht van een 24-speed cd-herschrijver van Plextor? Jammer genoeg zijn niet alle onderdelen van het hoogste niveau: de geluidskaart is geïntegreerd op het moederbord en ook voor een degelijk geluidssysteem zul je extra geld moeten uitgeven.De Quattro Garibaldi van DCI met Pentium 4 2 GHz is de gedoodverfde kandidaat voor de titel van ‘Snelste PC’.

Office Improvement Classy Raid ‘Ell-G’
Een opvallende verschijning, dat is het minste wat je van de hip klinkende Classy Raid ‘Ell-G’ kunt zeggen. De zwarte systeemkast – uit het gamma van colercases – en het draadloze Arowana-toetsenbord (met ingebouwde muis-joystick) maken dat deze pc gemakkelijk een plaatsje in de woonkamer krijgt. Er is veel moeite gedaan om een ‘performance machine’ samen te stellen, maar dan had men toch beter voor een ander platform gekozen: de Pentium III 933 MHz is zeker niet traag maar kan het hoegenaamd niet bolwerken tegenover het geweld van Athlons en Pentium 4’s. Wel leuk vinden we de RAID-opstelling met twee Western Digital-harde schijven van 40 GB en ook het Asus-moederbord met Intel 815EP-chipset is een goede keuze. Zoals het hoort krijg je 256 MB SDRAM aan intern geheugen volgens de PC133-norm, een snelle Plextor 16-speed cd-herschrijver, een DVD-ROM van Liteon en een netwerkkaart. Op grafisch vlak moet je het stellen met een GeForce2 MX400 van Elsa. Dit is een leuk kaartje maar ook niet meer dan dat. De Classy Raid ‘Ell-G’ mag dan wel de goedkoopste van het pak zijn; hij is nog altijd krachtig genoeg voor de meeste applicaties. Ons inziens had Office Improvement deze pc voor hetzelfde geld in een snellere ‘Athlon-versie’ kunnen bouwen om zo het klassement wel te halen.

Star Power S118
Star Computers wil indruk maken en doet dat met een Athlon 1400 MHz, een lekkere 512 MB aan DDR-geheugen en een RAID-opstelling van twee 40 GB Deskstar harde schijven van IBM. Het moederbord komt van MSI en beschikt over een Via KT266 chipset. We worden verder verwend met een GeForce3 van Hercules, een draadloze optische muis van Logitech en een 24-speed Plextor cd-herschrijver. Gelukkig ontbreekt het je ook op geluidsvlak aan niets met een Fortissimo II geluidskaart en 4.1-kanaalsgeluidsset van Labtec. En voor de occasionele DVD-film doen we beroep op de 16-speed dvd-rom van LG. Kijken we naar de prestaties dan is dit het best presterende Athlon-systeem van de maand. Vooral indrukwekkend zijn de resultaten van SPECviewperf waar de Power S118 iedereen de loef afsteekt. Indrukwekkend! Wel kon de stabiliteit beter want we stootten op enkele blauwe schermen.De ‘black beauty’ van Star doet menig gamerhart sneller slaan want veel krachtiger dan dit kan het Athlon-platform momenteel niet.

Van Roey Qcom Intel PIV 2000
De Kempense leverancier Van Roey bezorgde ons een systeem op basis van de nagelnieuwe Pentium 4 2 GHz die zetelt in een Socket478. Het gaat hier nog niet om de Northwood-core want die zal pas over enkele maanden het daglicht zien. Opvallend is verder dat Van Roey koos voor een Intel-moederbord met 845 chipset in combinatie met het nog altijd populaire maar vooral spotgoedkope SDRAM-geheugen. Je krijgt zelfs een gortige 512 MB aan geheugen! Upgraders hoeven hun SDRAM-geheugen dus niet te vervangen waardoor er met de Intel 845 eindelijk een alternatief is voor de 850-chipset en RDRAM-geheugen. Toch blijkt uit onze testen dat deze laatste combinatie nog altijd superieur is: deze Qcom presteert amper beter dan een Athlon 1,4 GHz met DDR SDRAM-geheugen. Het voordeel van 600 MHz wordt dus volledig teniet gedaan door de combinatie 845/SDRAM! Vooral op grafisch vlak blijkt de geheugenbottleneck van het SDRAM-geheugen een zwaar nadeel te zijn. Hij eindigt toch nog op de derde plaats in onze eindrangschikking. Voor exact 2500 euro biedt Van Roey een killer-pc af maar de 845-chipset gooit roet in het eten. Voor heel wat minder geld koop je je een snellere en completere Athlon-pc. Tja, 2 GHz klinkt natuurlijk wel heel indrukwekkend… wij wachten in spanning op de eerste 845-chipset met ondersteuning voor DDR SDRAM!

Conclusie
De Pentium 4 2 GHz van DCI breekt zowat alle records en kronen we tot ‘Snelste PC van Vlaanderen en Nederland’. Het snelheidsverschil met een Athlon 1,4 GHz en DDR SDRAM is echter niet zo heel groot en wie het liever betaalbaar houdt en toch superhoge prestaties wil, kan beter opteren voor één van de Athlon-systemen van respectievelijk Star of Com Technology.

Alle productinformatie en de rangschikking in universeel Excel-formaat
Productinformatie in pdf-formaat
Rangschikking in pdf-formaat

Vorig artikelBuitenbeentje op brandgebied
Volgend artikelUit het slop
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.