Kleiner kan niet meer

0
33

Compaq’s nieuwste multimediaprojector is een klein opdondertje zoals we dat nog nooit in dit productsegment hebben gezien. Maar hoe presteert het?
compaq_mp2800
Compaq’s nieuwe “microportable projector” – laten wij het maar bij miniprojector houden – gebruikt geen LCD-panelen, maar de DLP-technologie van Texas Instruments. DLP of Digital Light Processing is gebaseerd op de DMD-technologie van Texas Instruments. Een DMD of Digital Micromirror Device bestaat niet uit kristallen, maar uit duizenden kleine, vierkante spiegeltjes die bovenop een geheugenmodule zijn gemonteerd. De spiegeltjes zitten op scharnieren, waardoor ze twee posities kunnen innemen: +10 graden (pixel aan) en -10 graden (pixel uit). Als ze rechtstaan in een hoek van 0 graden, dan zijn ze uitgeschakeld. Het signaal in een DLP-projector blijft digitaal van de computer tot de projectie-eenheid, wat een natuurgetrouwe weergave mogelijk zou moeten maken. DLP’s zijn ook kleiner en lichter. De MP2800 van Compaq is zò compact en licht dat je hem bijna ongemerkt kunt meenemen in zijn handig draagtasje met de omvang van een vrouwelijke handtas.

Heet
De MP2800 maakt weinig lawaai, maar wordt bijzonder heet aan de voorkant. Oppassen hoe je hem vastpakt terwijl hij in werking is, want het gevaar dat je je zou verbranden is niet denkbeeldig. Naast een manuele zoom heeft deze miniprojector ook een digitale zoom waarmee je delen van het scherm tot 32 maal kunt uitvergroten. Op de achterkant vind je alle nodige aansluitingen, met inbegrip van S-Video- en DVI- (Digital Video Interface) aansluitingen. Als je over een computer met DVI-uitgang beschikt, kun je het projectietraject dus volledig digitaal houden. Het ingebouwde luidsprekertje overstemt de stille ventilator met gemak, maar hifikwaliteit moet je er uiteraard niet van verwachten. Het menu spreekt Nederlands zowel als Frans, naast de andere belangrijke Europese talen. Je kunt het bedienen met knoppen bovenop de projector of met behulp van de mini-afstandsbediening, die — heel handig — is uitgerust met een laseraanwijzer. Beeldomkering voor bevestiging aan het plafond is niet mogelijk, maar trapeziumcorrectie (keystone) kan wel.

Prestaties
De MP2800 presteert goed voor dataprojectie, maar schiet – zoals de meeste DLP-projectoren – tekort voor kwalitatieve videoprojectie. Wel heeft hij meer dan de vergelijkbare ASK M5 last van moiréstoringen. Die blijven zelfs bij het projecteren van de Windows-desktop storend zichtbaar. De lichtopbrengst is ook minder dan bij de ASK M5. Bovendien is de lichtopbrengst van deze projector niet gelijkmatig: de bovenste helft van het geprojecteerde beeld wordt ontsierd door donkere vlekken.

Conclusie
De Compaq MP2800 is een complete, zeer compacte projector die vooral goed scoort voor dataprojectie. Hij stoot de ASK M5 niet van zijn troon, maar zit hem toch dicht op de hielen. Compaq vraagt voor zijn MP2800 bijna 300 euro minder dan ASK voor zijn M5. Die laatste heeft echter wel een zoomlens, dus inzake prijs zijn ze eigenlijk vergelijkbaar.

Excel-tabel met productinfo en prestaties
Productinfo in pdf-formaat
Prestaties in pdf-formaat

Adviesprijs
6898,88 euro
Vorig artikelTwee betaalbare zomernotebooks
Volgend artikelGrafische chip op dieet
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.