Iedereen digitaal!

0
69

Beetje bij beetje evolueert onze omgeving naar een volledig digitale wereld. Zowat alle soorten informatie kunnen omgezet worden naar enen en nullen en vanzelfsprekend ontsnappen ook ‘home made video’s’ daar niet aan. Digitale videocamera’s zijn de volgende logische stap en ze bieden heel wat meer mogelijkheden dan hun analoge broertjes. Naast een veel hogere beeld- en geluidskwaliteit laat de digitale technologie toe om heel compacte camera’s te bouwen. Ideaal voor thuisgebruik dus! En natuurlijk is zo’n dv-camera uitermate geschikt voor wie aan videobewerking wil doen op de pc. Tot voor kort had je daarvoor nog een kapitaal aan hardware nodig, nu volstaat een Firewire-aansluiting. Maar eerst kiezen we een degelijke, maar bovenal betaalbare dv-camera uit. DiskIdee zet er drie naast elkaar.
grundigdlc1500

Grundig Visos DLC 1500
Grundig mag de spits afbijten en doet dat met de Visos DLC 1500. Ondanks de lage prijs van net geen 991 Euro is de Visos niet eens het echte instapmodel van Grundig. Technisch gezien staat hij echter wel op hetzelfde niveau als de andere camera’s met een resolutie van 800000 pixels in de CCD (charge-coupled device). De bediening van de Visos is dankzij de weinige knoppen rechttoe rechtaan en het menusysteem bedien je met een indrukbaar wieltje. Geen klagen dus, alhoewel het op ergonomisch vlak toch hier en daar wat beter had gekund. Als enige van de drie beschikt de Visos over een kleurenzoeker en dat is leuk meegenomen. Verder zijn er voldoende digitale beeldeffecten aanwezig waarvan je er zelfs twee kunt combineren. Tijdens het gebruik heb je echter weinig tijd (en zin) om dergelijke zaken te regelen. Het toevoegen van digitale effecten doe je bijgevolg best op de pc, ook al omdat de pc veel meer mogelijkheden en gebruiksgemak biedt. Handig is dat Grundig de camera levert met een externe batterijlader zodat je steeds beschikt over een volle lading energie. Alles wordt compleet geleverd met een zeer uitgebreide handleiding, een afstandsbediening en kabels om de camera op een tv of video aan te sluiten.De Grundig DLC1500 verschilt maar in weinig opzichten van de JVC-camera maar de prijs ligt wel zo’n 124 Euro lager. Hij is wel iets groter en een belichtingslamp ontbreekt.

JVC GR-DVL150EG
De instapcamera bij JVC is de GR-DVL150EG, die dan ook helemaal afgestemd is op wie z’n eerste stappen in de dv-wereld zet. Zo is er de volautomatische modus waarbij de camera werkelijk alles voor z’n rekening neemt, gaande van scherpstelling tot belichting. Het ingebouwde menusysteem is in deze modus echter niet beschikbaar en dat kan onhandig zijn in situaties als je snel iets wilt instellen. Wil je bijvoorbeeld overgangseffecten dan moet je sowieso overschakelen naar de manuele modus. Dat overschakelen doe je overigens met een behoorlijk stroef draaiend knop, die je na veelvuldig gebruik zonder meer met duimeelt opzadelt. Gelukkig compenseren het compacte ontwerp en de goede ligging in de hand één en ander. Zonder meer uitermate handig is de ingebouwde belichtingslamp die soelaas brengt als de lichtomstandigheden beperkt zijn, maar hou er wel rekening mee dat zoiets energie vreet. Bij de Sony en de Grundig is zo’n belichtingslamp een optie. Filmen in het pikkedonker kan ook met deze JVC dankzij de Night Scope-knop, alhoewel wij daarvan niet onder de indruk waren. Heel belangrijk voor een videocamera zijn de zoommogelijkheden. Deze JVC beschikt daarvoor over een tienvoudige optische zoom en dat is meer dan voldoende. Toch staat hij hiermee een straatlengte achter op de andere twee dv-camera’s. De digitale zoom vergroot stapsgewijs tot 300 maal, maar dan gebruik je best een statief. Bovendien is er dan zo weinig detail aanwezig dat dit in de praktijk amper bruikbaar is. Voor het nemen van foto’s is een speciale ‘snap shot’-knop aanwezig die de beelden bewaart op tape. Extra mogelijkheden zijn er hier niet en voor de overdracht van genomen foto’s moet je je plan maar trekken. Tenslotte vermelden we dat een uitgebreide Nederlandstalige handleiding, een afstandsbediening en de nodige audio- en videokabels worden meegeleverd.Er valt weinig negatiefs te melden over deze JVC en voor beginners is hij zeker een valabel alternatief. Toch vrezen we dat de concurrentie moordend zal zijn want voor quasi hetzelfde geld vind je onder andere bij Sony een camera met meer mogelijkheden. Qua draagbaarheid is de JVC wel de betere van de drie.

Sony DCR-TRV325E
Sony levert ons de DCR-TRV325E die gebruik maakt van de in eigen huis ontwikkelde Digital8-technologie. Deze technologie biedt een beeldkwaliteit vergelijkbaar met MiniDV, maar maakt gebruik van tapes die ongeveer twee keer zo groot zijn. Daardoor zit deze Sony-camera in een grotere behuizing en uiterlijk verschilt hij zelfs weinig of niets van een gewone analoge videocamera. Belangrijkste voordeel van Digital8 is dat je ook oude analoge 8mm-tapes nog kunt gebruiken en zelfs digitaliseren. Naar goede Sony-gewoonte beschikt ook deze camera over een ingebouwde Memorystick-lezer en op de meegeleverde 4 MB-stick sla je foto’s op die je later overbrengt naar de pc via USB. Tot op zekere hoogte is deze Sony dus bruikbaar als digitale fotocamera, maar net zoals de andere twee geteste dv-camera’s blijft de kwaliteit daarvan nog ver achter op gespecialiseerde toestellen. Voor de bediening van deze Sony heb je beide handen nodig: met de rechterhand bedien je de opname- en zoomknop, links bestuur je het menu met behulp van een draaiwiel. Dit systeem werkt na enige gewenning vrij goed, maar toch vonden we de veelgebruikte zoomknop niet ideaal geplaatst, vooral voor kleinere handen. De digitale zoom bedraagt een fenomenale 700x. Een dergelijke vergroting is zoals je al weet zonder een statief amper bruikbaar. Wel jammer dat de interne zoeker de wereld toont in grijswaarden. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, want het externe kleuren lcd-scherm zal veruit het meest gebruikt worden. Sony levert als enige extra software voor zowel pc als Mac: MGI PhotoSuite en VideoWave III.Sony maakte van de DCR-TRV325E een prima camera die heel wat mogelijkheden biedt en zeer compleet geleverd wordt. Wij zien hem vooral als ideale upgrade voor mensen die nog 8mm tapes willen gebruiken.

Conclusie
Drie technisch vergelijkbare dv-camera’s in dezelfde prijsklassen, het wordt weer moeilijk kiezen. Toch weet de Sony DCR-TRV325E ons het best te overtuigen met heel wat leuke extra’s zoals een Memorystick en de mogelijkheid analoge tapes te gebruiken. Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn: dit drietal doet de digitale technologie alle eer aan met haarscherpe beelden. Wel jammer dat geen enkele dv-camera beschikt over een dv-ingang; bewerkte filmpjes kunnen bijgevolg niet terug op digitale tape bewaard worden.
Vorig artikelGoedkoop vertaalalternatief
Volgend artikelDuimgroot geheugen
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.