Facelift

0
25

Kodak bracht de afgelopen maanden verscheidene nieuwe digitale camera’s op de markt. Daarvan is de Kodak DC 4800, die eerder al door ons werd getest, het topmodel. De vormgeving is aangepast en is gladder en strakker dan we van Kodak gewend zijn. De Kodak DC 3400 is een geüpdate versie van de Kodak DC 280, maar van een echte facelift is in dit geval geen sprake.
kodak_dc3400
De zachte zwarte rubberen handgrepen van de DC 280 zijn bij de DC 3400 vervangen door hardere grijze plastic grips, wat eigenlijk geen verbetering is. Ook de technische specificaties verschillen nauwelijks. De gevoeligheid van de CCD-chip werd wel opgetrokken van ISO 70 naar ISO 100 en de lichtmeting werkt iets nauwkeuriger.Wie eerder al met digitale camera’s van Kodak gewerkt heeft zal ook bij dit toestel de instelknoppen op de vertrouwde plaatsen terugvinden. Centraal in de bediening van het toestel staat de grote keuzeknop op de achterkant van de camera. Hier stel je een van de vier mogelijke cameramodi in: opname, weergave, macro-opnamestand, of voorkeursinstellingen. In deze laatste stand kan je de camera-instellingen veranderen met behulp van vrij eenvoudig te begrijpen menu’s op het ingebouwde LCD-schermpje. Je kan de beeldkwaliteit en de resolutie invoeren, de geheugenkaart formatteren en datum en tijd invoeren. Het is eveneens mogelijk om te kiezen tussen twee lichtmeetmethoden: centrumgerichte of multimatrix automatische belichting. Met multimatrixmeting wordt de belichting bepaald aan de hand van een aantal gegevens uit alle gebieden van het beeld. Dit zorgt ervoor dat de foto’s beter overeenkomen met de waarneming met het blote oog. Alleen in een paar specifieke lichtsituaties, zoals bij tegenlicht, kan je beter voor een centrumgerichte belichting kiezen.

Resolutie
De resolutie van de camera is 1760×1168 pixels of 2.1megapixel. Je kan ook kleinere beelden maken van 896×592 pixels. Kodak levert nog steeds CompactFlash kaartjes van 8Mb mee. Hier kan je, afhankelijk van de ingestelde beeldkwaliteit 15 tot 60 foto’s op kwijt. Toch moet het mogelijk zijn om stilaan 16 of 32 Mb mee te leveren zonder dat de camera duurder wordt, zeker nu de prijs van de geheugenkaartjes daalt.Niet alleen de belichting maar ook de witbalans en flitsinstellingen kan je automatisch door het toestel laten regelen. Ook de scherpstelling is geautomatiseerd, maar wel verdeeld in drie zones. De standaardinstelling gebruik je voor huis-, tuin- en keukenfotografie. Wil je macro- of landschapopnamen maken, dan moet je er voor zorgen dat je de cameralens eerst in de correcte stand plaatst. De camera beschikt over een video-uitgang zodat je je foto’s op TV kan bekijken. Er is ook een USB-aansluiting voorzien. Erg leuk is het instelwieltje waarmee je de helderheid van het LCD-schermpje kan regelen, een extra dat zelfs een duurdere camera als de Kodak DC4800 mist.

Conclusie
De Kodak DC 3400 is waarschijnlijk een van de laatste modellen van de ‘oude school’. Toch is dit een handige, eenvoudige en robuuste camera met voldoende instelmogelijkheden.
Adviesprijs
545,24 euro
Vorig artikelSimpel maar slim
Volgend artikelMP outback