Een Weens voorproefje

2

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen was het decor voor de introductie van Philips’ nieuwste cBright lcd-projectoren. DiskIdee was erbij.

De merknaam Philips zal bij weinigen onbekend in de oren klinken. Deze Eindhovense fabrikant van onder andere televisietoestellen, lampen, monitors en videorecorders ontbreekt dan ook in geen enkele electronicawinkel. Als maker van lampen behoort Philips tot de wereldtop en dat houdt meer in dan enkel het fabriceren van eenvoudige gloeilampen. Zo is de afdeling Creative Display Solutions (CDS) onder andere verantwoordelijke voor lcd-projectiesystemen en precies daarvoor waren we gekomen. Plaats van gebeuren was de Philips High Tech Campus Vienna (HTCV) waar zowel productie als ontwikkeling van verschillende producten gevestigd zijn. Daar kregen we bijna het volledige productieproces van een cBright-projector te zien waarbij er opvallend veel aandacht wordt besteed aan controle en fine tuning van de producten. Hoogtepunt van het bezoek was de ‘clean room’ waar de kernonderdelen van de projectoren in elkaar worden gestoken en een eerste keer worden afgesteld. Een ‘clean room’ is een speciale productieruimte waar de hoeveelheid stof tot een minimum beperkt moet blijven. Dit als kwaliteitsgarantie voor de beeldkwaliteit aangezien de lcd-technologie heel gevoelig is voor stof. Een bezoek aan de ‘clean room’ gaat met andere woorden gepaard met een transformatie tot marsmannetje (zie foto 1).

Voorproefje
In Wenen kregen we dus al een voorproefje van de nieuwe cBright-projectoren. Zoals de naam doet vermoeden, moeten de cBrights het vooral hebben van een verhoogde helderheid. Dat kan ook niet anders met een helderheid van 1500 ANSI Lumens die wordt geproduceerd door een nieuwe UHP-lamp van 200 watt (UHP: Ultra High Performance). Met dergelijke specificaties doelt Philips dan ook vooral op een zakelijk publiek dat deze projectoren in bijvoorbeeld een conferentiezaal wil gebruiken. Desondanks verwacht men dat een aantal gebruikers de cBright zullen inzetten als home cinema projector, iets waar de cBright-reeks tot op zekere hoogte ook geschikt voor is. De cBright-projectoren komen in drie smaken: de XG1 Compact (1500 ANSI Lumens), de XG1 (1100 ANSI Lumens) en de SV1 (1400 ANSI Lumens). Opvallend is dat de verhoging van het aantal ANSI Lumens geen invloed heeft gehad op de grootte van het apparaat zelf. Integendeel! De cBrights zijn 15% kleiner dan hun voorgangers van de Hopper-reeks en bijgevolg heel compact.

De prijzen:

cBright XG1 Impact, 5 690 euro cBright XG1, 5000 euro cBright SV1, 4230 euro

2 REACTIES

  1. heyzzz mongolen ik ben woerd ik neuk schapie vlees en maak met min lul printers kaput….iedereen moet rukken blijven he en armin eskandari bavani is de neukmachine dus dAG EN NEUK ALLES KAPOT

Comments are closed.