Breedbeeldtelevisies

0
27

Ben je een filmliefhebber dan bezit je ongetwijfeld al een dvd-speler. Wil je films zoveel mogelijk in hun natuurlijk beeldverhouding bekijken, dan is een breedbeeldtelevisie een must. Meer plezier bij het tv-kijken is dan mooi meegenomen. Wij hielden acht breedbeeldtelevisies tegen het licht.
tv_panasonic32dk20fr
Een breedbeeldtelevisie is van alle markten thuis. Door slimme zoomtechnieken kan hij natuurgetrouw klassieke televisie-uitzendingen met een beeldverhouding van 4:3 weergeven. Hoewel een breedbeeldtelevisie een beeldverhouding van 16:9 bezit, zijn niet alle films in die verhouding opgenomen. Sommige films hebben nog “bredere” verhoudingen, zoals 2,35:1. Van de zwarte banden boven en onder bioscoopfilms ben je dus ook met een breedbeeldtelevisie nog altijd niet af. Wel worden die zwarte banden kleiner en het beeld groter. Bovendien kun je zelf ook nog wat spelen met de verschillende zoomstanden om een zo ideaal mogelijke kijkervaring te hebben. Alle hier besproken televisies bezitten verschillende zoomstanden en allemaal hebben ze een automatische stand waarbij ze zich zelfstandig aanpassen aan het beeld dat wordt getoond. In tegenstelling tot bij de oudere generatie breedbeeldtelevisies werkt dat automatisme bij alle sets meer dan behoorlijk.

Geluid
Bij een breed beeld hoort een “breed” geluid. Ben je een echte filmfanaat dan zorg je voor een compleet extern home entertainment geluidssysteem met Dolby Digital en eventueel DTS meerkanaalsgeluid. Je televisie is dan niet meer dan een veredelde monitor, waarvan de geluidskwaliteit minder belangrijk is. Maar goed ook, want geluid en televisie gaan nu eenmaal niet zo goed samen. Een televisiekast is niet de ideale ruimte om er goedklinkende luidsprekers in onder te brengen. Echt goed geluid hebben we dan ook bij geen enkele van de hierna besproken televisies gehoord. Persoonlijk vinden we het weggegooid geld om te kiezen voor een tv met een interne meerkanaalsdecoder en externe luidsprekers. Die halen nooit de kwaliteit van een externe meerkanaalsversterker en externe luidsprekers. Ben je echter minder fanatiek aangelegd dan biedt zo’n geïntegreerde televisie – zoals in deze test de toestellen van Grundig, Hitachi en Philips – natuurlijk wel een hoge graad van gebruiksgemak. Kies je dus toch voor deze geïntegreerde oplossing dan verdient een tv met een Dolby Digital decoder (Hitachi, Philips) de voorkeur op eentje met de verouderde Dolby Prologic decoder (Grundig).

Digitaal
Hoewel we hier geen digitale televisies bespreken (dat zijn televisies die digitale uitzendingen kunnen ontvangen, iets wat bij ons nog niet bestaat), hebben al deze tv’s allerlei digitale snufjes aan boord om het beeld te verbeteren. Om te beginnen hebben ze allemaal een verversingsfrequentie van honderd Hertz, dubbel zo hoog als de uitzendkwaliteit van het PAL-systeem. Dit verlaagt de flikkering van het beeld en zorgt dus voor een stabielere kijkervaring. Daarnaast zijn er allerlei andere digitale snufjes, zoals een elektronisch oog waarmee het beeld wordt aangepast aan het omgevingslicht of een digitale ruisonderdrukking. Wij zijn niet tegen deze snufjes, maar in de praktijk blijkt dat ze – behalve de 100 Hz verversingsfrequentie – weinig echte verbeteringen brengen. Een goed afgestelde televisie heeft deze snufjes niet nodig, zeker niet als je vooral naar dvd’s kijkt. Om een matige video of een slechte kabelontvangst te verbeteren kan iets als digitale ruisonderdrukking natuurlijk wel nuttig zijn. Bij alle tv’s behalve de JVC kun je deze snufjes uitschakelen, zodat je de vrijheid behoudt om ze al dan niet te gebruiken.

Conclusie
Technisch scoren de televisies van Sony, Hitachi en Philips het best (in die volgorde). Ook heel goed op technisch vlak scoren de sets van JVC en Panasonic. Houden we ook rekening met de prijs, dan is er een duidelijke winnaar in de vorm van de Panasonic, die een meer dan behoorlijke kwaliteit koppelt aan een democratische prijs. Dit is een set zonder franjes, maar die blijk je in de praktijk eigenlijk ook niet nodig te hebben. Wel je echt het onderste uit de kan inzake snufjes dan is de Sony de beste keuze. Zoek je een geïntegreerde tv met Dolby Digital decoder dan komen de Hitachi en Philips in aanmerking. De Hitachi heeft trouwes ook nog een DTS decoder aan boord. De productinformatie en gedetailleerde testresultaten vind je in dit Excel-rekenblad (opent nieuw venster).
Vorig artikelGod beware u want het einde is…voorbij!
Volgend artikelBreedbeeldtelevisies
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.