Een kodakje meer of minder

0
44

Kodak heeft zijn digitale camera’s eens stevig onder handen genomen. Dat merk je meteen aan de nieuwe vormgeving. Wij zetten de DC3800, DC4800 en EZ200 tegenover elkaar.
kodak_dc_3800
…De digitale camera’s van Kodak kon je tot voor kort onmiddellijk herkennen aan de karakteristieke halfronde bovenzijde en aan het gebruik van rubber voor handgrepen en schokabsorberende voetjes. De nieuwe toestellen zijn echter heel sober qua vormgeving. Dit geldt zowel voor de body’s als voor de on screen instelmenu’s die er vroeger wel vrolijker, maar minder professioneel uitzagen.

Kodak DC3800
De Kodak DC3800 is heel wat compacter dan zijn grotere broer de DC4800, maar toch weer niet zo klein als bijvoorbeeld de Canon IXUS. Toch past hij gemakkelijk in je handtas of in de binnenzak van je jas. De bediening van het toestel is ook heel eenvoudig gehouden. Alles draait rond de grote instelknop op de achterkant van de camera. Hier kies je een van de vier cameramodi: opname, weergave, macro-opnamen of camera-instellingen. In deze laatste stand kan je de resolutie aanpassen, de geheugenkaart formatteren en datum en tijd invoeren. De resolutie van de camera is 1792×1184 pixels of 2.1 megapixels, maar je kan ook kiekjes maken van 896×600 pixels. Op het meegeleverde CompactFlash-kaartje van 8 MB passen dan 15 tot 60 foto’s. Na het instellen van de beeldkwaliteit moet je gewoon mikken en klikken: belichtingsinstellingen en witbalansregeling doet de camera voor je. Het kleine ingebouwde flitsje stel je in door middel van een kleine drukknop: het toestel bepaalt automatisch wanneer er niet voldoende licht aanwezig is en de flitser wordt geactiveerd. Het is eveneens mogelijk bij elke opname gebruik te maken van de invulflits of ze helemaal uit te schakelen.

Kaartlezen
Bijzonder voor een toestel van deze prijsklasse is de burstmode. Je kan tot vier opeenvolgende opnamen maken aan een snelheid van twee beelden per seconde. Dit is bijzonder handig voor het fotograferen van onvoorspelbaar bewegende onderwerpen. De camera beschikt wel over een video-uitgang, zodat je je foto’s op een tv-toestel kan bekijken, maar niet over een seriële of USB-verbinding met je computer. Kodak stopt wel een CompactFlash-kaartlezer in de doos. Als je klaar bent met fotograferen stop je je geheugenkaartje hierin en versluis je je beelden naar de computer. Voor deze manier van werken valt wel wat te zeggen. De camera blijft compacter en waarschijnlijk ook iets goedkoper. De losse kaartlezer is gemakkelijk te vervangen bij technische problemen en je kan hem ook gebruiken voor andere toepassingen: bijvoorbeeld voor het opslaan van muziekbestanden als je de gelukkige eigenaar van een MP3-speler bent.

Stroomverbruik
De camera verbruikt echter heel wat stroom, zeker als je veel gebruik maakt van het LCD-schermpje en de flash. Jammer genoeg passen er slechts twee AA-batterijen in de compacte body. Je hebt dus beter altijd enkele reserve batterijtjes bij de hand. Eigenlijk hoort Kodak een setje oplaadbare batterijen en een charger bij elke digitale camera te leveren.De laatste maanden brachten heel wat fabrikanten camera’s op de markt met een resolutie van rond de 3 megapixels. Hierdoor lijken de beelden van de Kodak DC3800 wat minder gedetailleerd. Toch zijn de foto’s, ook in combinatie met de flits, goed belicht. De kleurweergave is neutraal en de kleuren zijn pittig.Deze eenvoudige camera met automatische belichtingsregeling is perfect als je zonder te veel aan knopjes te prutsen toch met goede foto’s voor de dag wil komen. Het instellen van de camera is echter voor velen deel van het fotoritueel: zij kijken beter uit naar een meer professioneel en bijgevolg duurder toestel, zoals bijvoorbeeld de Kodak DC4800.

Kodak DC4800
De Kodak DC 4800 is een van de topmodellen van de nieuwe reeks, met bijzonder veel instelmogelijkheden. Net zoals de DC3800 is de vormgeving opvallend strakker in vergelijking met de vorige modellen. Ook de instelmenu’s – de interface tussen mens en machine – zijn zakelijker dan voorheen. En de cameradrivers hebben eveneens een herstyling ondergaan. De DC 4800 heeft een maximaal scheidend vermogen van 2160×1440 pixels of 3.1 megapixels. Het is echter eveneens mogelijk om foto’s te schieten op niet minder dan vier verschillende resolutieniveaus. 2160×1440, 1800×1200, 1536×1024 en 1080×720. Je kan kiezen uit twee JEPG-compressieniveaus en de mogelijkheid om beelden ongecomprimeerd op te slaan in het TIF-formaat: de foto’s zijn dan wel 9.1 MB groot. Deze camera wordt met een CompactFlash-kaart van 16 of 32 MB geleverd: afhankelijk van het formaat kan je hier 1 tot 97 beelden op kwijt.

Sluitertijden
Met de DC 4800 is het mogelijk volautomatisch te fotograferen of te werken met diafragmavoorkeuze. Elke enthousiaste fotograaf bevindt zich echter af en toe in omstandigheden waar de automatische belichtingssystemen van de camera hem of haar in de steek laten: bij extreem tegenlicht en bij nachtopnamen bijvoorbeeld of in die situaties waar bewegingsonscherpte net wél gewenst is. Gelukkig kan je de sluitertijd en het diafragma van de Kodak DC 4800 ook handmatig (manueel) bedienen. De diafragma-instellingen zijn jammer genoeg wel beperkt tot f2.8, f5.6 en f8. Je hebt wel een volledige reeks sluitertijden om uit te kiezen: van 16 seconden tot 1/1000 s in intervallen van 1/3 stop. Het spreekt vanzelf dat je op een camera uit deze prijsklasse de witbalans kan afregelen, maar ook de scherpte van het beeld, de gevoeligheid en de saturatie van de kleuren kan je aanpassen. De beeldkwaliteit is prima. De hoge resolutie zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden. Afhankelijk van de instelling zijn de kleuren neutraal tot vrij verzadigd.

Voorkeuren
Kodak zorgt er voor dat je op een heel gemakkelijke manier alle voorkeurinstellingen kan aanpassen: is de camera met je pc verbonden door middel van de USB-kabel, dan kan je het toestel met je computer op afstand bedienen. Na installatie van de software zie je op het bureaublad van je computer een pictogram “camera-controls” verschijnen. Klik je hierop, dan gaat er een venster open waarin je alle camera-instellingen op overzichtelijke wijze terugvindt. Op deze manier kan je snel en nauwkeurig de camera op elke lichtomstandigheid afstemmen en je creatieve talent botvieren. Als je camera op een stevige ondergrond neerzet of op een statief monteert, moet je zelfs je zetel niet meer uit om beelden te schieten: zelfs de ontspanknop heeft een virtueel equivalent. Na een paar seconden verschijnt de foto reeds op je scherm.De Kodak DC 4800 is een uitstekende keuze voor iedereen die serieus aan de slag wil met digitale fotografie. De maximale resolutie is hoog en al heeft het toestel heel wat instelmogelijkheden, het blijft makkelijk te bedienen. De prijs is redelijk in vergelijking met andere 3 megapixeltoestellen.

Kodak EZ200
De Kodak EZ200 is een totaal ander soort digitale camera. Dat zie je al aan de matzwarte behuizing. Het is een kleine digitale camera die drie opnamemogelijkheden in zich verenigt. Je kan met deze camera digitale foto’s en kleine videoclips maken, maar ook aan videoconferencing doen. Is deze camera zo EeeZee als zijn naam laat vermoeden?Rond de lens zit een grote zilverkleurige scherpstelring. De bedieningsknoppen zijn net als het ministatiefje paars gekleurd. Onderweg gebruik je het toestel als een gewone digitale camera. Je kan kiezen uit twee resolutie-instellingen: 640×480 of 320×240 pixels. Op het ingebouwde en niet verwisselbare geheugenkaartje passen dan respectievelijk 64 of 128 foto’s. Je kan ook tot 60 seconden video registreren. Het wordt wel stomme film, omdat de camera niet beschikt over een microfoontje. Dit toestel gebruik je liefst overdag in goede lichtomstandigheden: er is geen ingebouwde flits aan boord en er is ook geen mogelijkheid om een losse flitser aan te sluiten.

Scherpte
Eenmaal thuis verbind je de camera en computer met een USB-kabel. Deze garandeert een vlotte overdracht van je kiekjes en videofilmpjes. Is de camera eenmaal met je PC verbonden, kan je hem door middel van de bijgeleverde software op afstand bedienen. In PC modus is het echter wel nodig om de scherpte manueel in te stellen: dit doe je door een paar proefopnames te maken en bij te sturen indien nodig. Omdat je thuis de enorme capaciteit van je harde schijf kunt gebruiken, ben je natuurlijk minder beperkt wat het aantal foto’s of de lengte van je videofragmenten betreft.Tenslotte heb je de mogelijkheid om aan videoconferencing te doen. Je gebruikt volgens Kodak het best Microsoft Netmeeting. Deze software is normaal al op je PC geïnstalleerd, omdat het een deel is van de meeste Windows-versies. Naast de camerasoftware van Kodak, krijg je ook nog Arcsoft Photo Impression en Arcsoft Video Impression. Met deze pakketten kan je foto’s en videobeelden bewerken en monteren.Wie niet te veel eisen stelt aan beeldkwaliteit en in de buurt van zijn computer blijft kan voor weinig geld proeven van digitale fotografie en video: on line of off line.

Conclusie
Voor Kodak is de ontwikkeling van deze nieuwe camera’s een breuk met het verleden. De toestellen zijn gestroomlijnd vormgegeven: zowel de buitenkant als de software zijn volledig hertekend. Het topmodel, de Kodak DC4800, kan zich meten met 3 megapixel modellen van andere merken en is aantrekkelijk geprijsd. Alleen aan de diafragmering mag Kodak nog wat sleutelen. De DC3800 is een apparaat voor degene die zonder zich te bekommeren over instelmogelijkheden snel goede digitale beelden wil produceren. De Kodak EZ200 is vergelijkbaar met de Agfa CL18 en de Creative Labs WebCam Go Plus. Deze camera is uitermate geschikt voor internettoepassingen. De resolutie laat niet toe om grote en scherpe foto’s te printen.
Vorig artikelKant-en-klaar
Volgend artikelOndermaatse prestaties