Fotopapier, fotolabo’s en fotoprinters

0
26

Wanneer je zelf je foto’s afdrukt op een kleurenprinter, kan je net zolang met contrastinstellingen, kleurbalans en densiteit spelen tot er een perfecte foto op het papier verschijnt. Met je pc kan je de grootte van de foto tot op de millimeter nauwkeurig bepalen. Je hebt de mogelijkheid om snel enkele testafdrukken te maken en daarna correcties aan te brengen. Professionele labo’s zijn een oplossing als je slechts occasioneel een foto wilt afdrukken en niet wilt investeren in een echte fotoprinter.

Agfa
Zoals verwacht maakt Agfa gebruik van het eigen lichtgevoelige glanzende fotopapier. De foto is randloos afgedrukt en meet 10.1×15.1 cm. Hij is iets koeler van tint en lichter in vergelijking met de afdrukken van de andere labo’s. Het verschil is echter klein en wordt zeker niet als fout ervaren. Hij is wel duidelijk minder scherp en dit geeft aan de foto een wat zachtere indruk; fijne details gaan wat verloren.

Alltech
We ontvingen van Alltech een foto zonder witte rand van 10.1 x 15.3 cm. Als je deze print los van de andere beoordeelt, haalt hij zeker een goede score. De kleuren zijn heel warm, met een lichte gele zweem geprint. Dit gebeurt wel vaker in professionele labo’s, omdat men er van uitgaat dat warme tinten de consument maar aanspreken. Leg je de foto naast de andere, dan merk je onmiddellijk dat er iets fout is met de kleurcorrectie. De afdruk is wel goed van scherpte en densiteit. Bij Alltech gebruik men glanzend Agfa-papier

Authentic
De afdruk die bij Authentic werd gemaakt meet 9.3 x 14.2 cm (gemeten zonder rand). De foto is zoals bij Agfa lichtjes onscherp geprint. Kleurbalans en densiteit zijn correct. Bij Authentic maakt men gebruik van Agfa papier met hoogglans

Fnac
Deze multimediaspecialist levert een foto van 10 x 15.3 cm (zonder rand). Van de hele test is dit de mooiste afdruk. Zelfs de kleinste details worden haarscherp afgebeeld. De densiteit is perfect en het contrast is pittig, maar zeker niet overdreven. De kleurweergave is neutraal tot koel en alle tonen en nuances worden goed weergegeven. Fnac maakt gebruik van hoogglans Fuji papier met een helwitte basis.

Sennesal (Presto)
Ook bij dit labo worden de foto’s zonder rand afgewerkt. Ons exemplaar was 10,2 x 15.2 cm groot. De scherpte en densiteit zijn goed, met veel detail in zowel heldere als donkere partijen. De kleurweergave is neutraal tot warm. Bij Sennesal gebruikt men glanzend Fuji-paier.

Spector
Spector levert de meest neutrale afdruk. De kleurbalans is precies goed. Alle kleurtonen en tinten worden accuraat weergegeven. De foto is zeer scherp en zelfs de kleinste details zijn nog goed te herkennen. De foto wordt afgedrukt zonder boord en is 10×15 cm groot. Het fotopapier van Spector is op de rugzijde niet voorzien van een merknaam.

Conclusie
Net als bij de test van inktjetpapier kunnen we ook hier zeggen dat de resultaten niet ver uit elkaar liggen. Ook hier kan je beter enkele proeffoto’s laten afdrukken voor je een grote bestelling gaat plaatsen.
Vorig artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters
Volgend artikelKrachtig en betaalbaar