Betaalbare megapixelcamera

0
31

Het uiterlijk van digitale fototoestellen blijft evolueren. Niettegenstaande het feit dat de camera’s volgepropt zijn met geavanceerde elektronica hebben de meeste fabrikanten begrepen dat op het vlak van ergonomie er nauwelijks iets te verbeteren valt. De meesten hebben een futuristisch of extravagant design ingeruild voor meer klassiek vormgegeven camera’s. Ook de Minolta Dimage 2300 verschilt uiterlijk nauwelijks van zijn analoge neefjes. Alleen de excentrische plaatsing van het objectief laat vermoeden dat dit een digitaal apparaat is.
minolta_2300
Deze Minolta Dimâge is vrij zwaar en in vergelijking met de Canon Ixus of de Fuji Finepix 40i ook vrij groot. Zoals de naam reeds laat vermoeden is het toestel uitgerust met een 2.3 megapixel CCD (Charge Coupled Device). Deze is voorzien van een RGB (Red, Green, Blue) filter voor een correcte reproductie van de kleuren. De maximale resolutie is 1792×1200 pixels, maar je kan ook foto’s maken van 800×600 pixels. De beelden worden opgeslagen op een verwisselbaar geheugenkaartje van 8Mb. Hierop passen 45 beelden als je het sterkste jpeg-compressieniveau gebruikt, maar slechts één foto als je deze zonder compressie in het tiff-formaat bewaart.

Gevoeligheid
De gevoeligheid van de CCD-chip kan je instellen: ISO 85 voor het gewone gebruik en ISO 340 wanneer de lichtomstandigheden wat minder gunstig zijn. Het toestel is niet voorzien van een optische zoomlens. Wel heeft het een vast en vrij lichtsterk f3.0/8.2 mm objectief (equivalent van een 38mm objectief).De bediening is eenvoudig. Met drie knoppen boven op de camera bedien je de digitale zoom, de belichtingscompensatie en de macro-instellingen. De meer geavanceerde functies zoals pc-verbinding, camerasetup en selftimer activeer je door middel van het grote instelwiel. Op het numeriek LCD-scherm zie je snel hoeveel foto’s je al gemaakt hebt en ook de flitstoestand en batterijstand kan je er aflezen. Op de kleurenmonitor op de rug van het toestel kan je beelden componeren of bekijken. De camera is uitgerust met een video-uit aansluiting. Om je beelden naar je PC te versluizen maak je gebruik van de USB-verbinding.

Burst Capture
Bijzonder is de Burst Capture functie, waarbij je een serie beelden kunt maken met een snelheid van 2 beelden per seconde in maximale resolutie. De beeldkwaliteit is bevredigend voor een camera van deze prijsklasse. De foto’s zijn goed belicht, alhoewel er soms te weinig detail te vinden is in de schaduwpartijen. De ingebouwde flits heeft een richtgetal van 6.8 en doet zijn werk naar behoren, zolang de afstand tot je onderwerp niet te groot wordt.

Conclusie
Minolta heeft voor deze Dimâge 2300 een aantal goede keuzes gemaakt: de CCD heeft een voldoende hoge resolutie en het toestel is gemakkelijk in het gebruik. Wil je een behoorlijke digitale camera zonder dat je spaarvarken naar de slachtbank moet dan is deze Minolta een aanrader.
Vorig artikelLevensecht, maar minder gevaarlijk…
Volgend artikelSpelen zonder wachten