Complete compactcamera

0
17

Toshiba kennen we vooral van zijn uitgebreide gamma notebooks. Deze Japanse elektronicareus bouwt sinds enige tijd ook digitale fototoestellen. De PDR-M5 is de grote broer met zoomlens, maar wij bemachtigden de PDR-M4 voor een test.
toshibapdrm4
Wanneer je de camera uit de doos haalt, voel je koud metaal en dat laat reeds vermoeden dat je te maken hebt met een stevig gebouwd toestel. Metaalkleur is in. Net zoals veel autoconstructeurs pakken ook de meeste camerafabrikanten uit met zilvergrijs afgewerkte producten. De PDR-M4 heeft wel iets van een toestel uit de jaren dertig. Rubber strips op de body en een polsriem zorgen ervoor dat de camera niet uit je hand glipt.

Schermpjes
Bovenop de camera zit een grote, gemakkelijk te bedienen commandoknop. Hier zet je de camera aan en kies je de basisfuncties: manuele of automatische instellingen, activeren van de PC-verbinding en het bekijken van foto’s op de camera zelf. Op een klein zwart/wit LCD-schermpje controleer je het aantal overgebleven opnames, de opnamemodus en de batterij. Dit display is verlicht zodat je ook in het donker de nodige instellingen vlot kunt uitvoeren. Achterop de camera zit de gebruikelijke kleuren LCD-monitor. Met behulp van vier drukknoppen en een shuttleknop kan je hierop alle verdere functies instellen. Natuurlijk gebruik je dit scherm ook om je beelden te beoordelen en als digitale zoeker. Gelukkig ontbreekt voor het snelle ‘point and shoot’-werk ook een gewone doorzichtzoeker niet.

Automatisch
Je kan snel aan de slag door de camera volautomatisch te gebruiken. Alle instellingen worden door de camera geregeld: de scherpte, de witbalans en de belichting. De resolutie (1600×1200 of 800×600) en compressieratio (fine-normal-basic) kies je wel zelf.De aanduiding ‘M’ op de instelknop laat vermoeden dat de camera zich ook manueel laat bedienen. Dit is echter niet het geval. Je kan alleen een paar instellingen wat preciezer afstemmen: de witbalans aanpassen aan zonlicht, kunstlicht of aan het licht van fluorescentie buizen. Verder kan je de beelden iets over- of onderbelichten en de intensiteit van de flits lichtjes aanpassen. Ook kan je zelf bepalen waar de scherpte van het beeld gemeten wordt.

Extra’s
Een aantal leuke extra’s werken zowel in manuele als automatische modus. De 2x digitale zoom haalt jammer genoeg niet hetzelfde kwaliteitsniveau als een optische zoom. Je hebt wel de mogelijkheid om macrofoto’s te maken met als minimumafstand tien cm. Dit laatste doe je best met behulp van het LCD-scherm omdat anders parallaxverschuiving optreedt: je snijdt dan als het ware de bovenkant van het beeld af.Interessant is ook de ‘burst’-instelling: met intervallen van 1/4 seconde worden een aantal beelden opgeslagen in het interne geheugen. Je kan deze bekijken en bepalen welke je wil wegschrijven naar de Smartmedia-kaart. Je kan ze ook als mozaïek in één beeld bewaren.

Inzoomen
Toshiba is de uitvinder van het Smartmedia geheugenformaat. Deze camera heeft precies zo een geheugenkaartje van 8 MB aan boord. Natuurlijk kan je kaartjes met een grotere capaciteit aanschaffen: de camera ondersteunt voorlopig tot 32 MB, maar geheugenkaarten tot 128 Mb komen waarschijnlijk nog dit jaar op de markt. Toch gaat mijn voorkeur uit naar CompactFlash kaarten. Ze lijken me iets robuuster en met de komst van de IBM Microdrive kan je nu al tot 340 Mb opslaan.

LCD
Je kiekjes bekijk je op het LCD scherm. Je kan of elke foto apart weergeven, of 9 beelden per scherm. Leuk en handig is de mogelijkheid om reeds op de camera in te zoomen op een deel van het beeld door middel van de shuttle knop. Verder kan je beelden wissen of de beeldgrootte veranderen (bv. van 1600×1200 naar 800×600) en comprimeren. De camera kan je aansluiten op je TV en natuurlijk ook op je PC. Toshiba voorziet zowel een seriële als een USB aansluiting, en beide kabels worden meegeleverd. De USB-verbinding laat je toe snel en moeiteloos foto’s weg te schrijven naar je pc en is eigenlijk de enige praktische oplossing voor dit soort werk.

Batterij
Het apparaat heeft een lithium-ion batterij aan boord. Deze is ontwikkeld voor dit toestel en vind je dus niet in de supermarkt. Je doet er dus goed aan een tweede of zelfs derde exemplaar mee te nemen als je lang van huis bent. Verder moet deze accu de camera nooit verlaten: je plugt de stroomadapter rechtstreeks in de zijkant van het toestel.Deze camera ziet er niet alleen goed uit hij maakt ook prima beelden. Met 1600×1200 pixels krijg je een beeld dat groot en gedetailleerd genoeg is om prints te maken. De algemene beeldkwaliteit is goed, echter een tikkeltje aan de zachte kant. De kleuren zijn natuurgetrouw, en de belichting werkt uitstekend.

Conclusie
De Toshiba PDR-M4 is een complete 2,1 megapixel compactcamera. De camera laat zich in de automatische modus ook gemakkelijk bedienen door mensen zonder ervaring met digitale camera’s. Zonder de functionaliteit te bieden van professionele toestellen, kan je toch zelf de belichting en de flitssterkte wat aanpassen.
Vorig artikelDe terugkeer van DOS
Volgend artikelAltijd onder stroom