Altijd onder stroom

0
13

Plots lijkt de wereld te vergaan: het scherm van je pc verandert in een zwartgeblakerde vlakte en de ventilator van de systeemkast bolt tergend traag uit. Je eerste vermoedens gaan uit naar die langverwachte inval van buitenaardse wezens. Nee, het is veel erger: een stroomuitval! Bij DiskIdee gebeurde het al twee keer. De oplossing is een noodvoeding ofwel ups (uninterruptable power supply): je levensredder als de nood hoogst is.
mgepulsarellipse300
Vier kilo vlees … euh, ik bedoel ‘ups’ alstublieft. Na aanschaf van deze MGE Ellipse 300 usb noodvoeding zal je nog even de handen uit mouwen moeten steken en ik raad je dan ook aan om deze ups pas nà een ganse middag shoppen te kopen. Ondanks z’n vier kilo vallen de afmetingen goed mee en ziet het er bovendien ook nog eens mooi uit dankzij het donkerblauwe jasje. Dat vloekt wel met het bekende pc-grijze kleurtje maar wie in is voor wat variatie trekt zich daar niets van aan en plaatst het ding desgewenst onder de monitor.

Pieken
Achteraan de Ellipse 300 bevinden zich drie standaard stekkers om apparaten op aan te sluiten waarvan er één enkel beveiligd is tegen piekspanning en dus niet tegen stroomonderbrekingen. Deze stekker is dan ook bedoeld voor bijvoorbeeld een printer omdat die in normale omstandigheden geen nood heeft aan een ups. De andere twee stekkers zijn voor de monitor en het systeem zelf en kunnen dus wel elektriciteit onttrekken aan de ups. Ten slotte is er nog een extra telefoonaansluiting waarmee ook de modem gewapend wordt tegen piekspanning. De verbinding met je pc gebeurt – afhankelijk van het model – door middel van een usb- of een seriële kabel en is enkel nodig als je ook de meegeleverde software wilt gebruiken.

Status
De installatie wijst zichzelf uit en het is een kwestie van de aan-uit knop in te drukken om de Ellipse 300 te laten werken. Drie lampjes vooraan geven de status van het apparaat weer. Zoals gezegd zit er ook software bij en die richt zich voornamelijk op het geven van informatie. Zo kan je de toestand van de batterij controleren en eventuele stroomonderbrekingen en foutjes worden netjes gedetecteerd. Desgewenst kan het voltage aangepast worden van de verschillende stekkers. Enkele korte testen wijzen uit dat de Ellipse 300 gewoon doet wat hij moet doen en dus een echte levensredder kan zijn. Dit instapmodel kan maximaal voor 15 minuten energie leveren maar reken eerder op een vijftal minuten als je een 17 inch monitor hebt aangesloten. Dat is trouwens ruim voldoende om belangrijke documenten op te slaan en de dag zonder stress verder te kunnen.

Conclusie
Dat een noodvoeding zijn nut heeft durf ik niet tegen spreken maar of je daar het geld voor over hebt is een andere zaak. Voor thuisgebruikers is bijna 194 euro toch een stevig prijskaartje, ook al doet hij dan behoorlijk z’n werk. Vergeet echter niet het Engelse gezegde: “better safe, than sorry”.
Systeemvereisten
4Systeemvereisten: pc met usb-aansluiting, Win98/2000
Vorig artikelComplete compactcamera
Volgend artikelFocus op internet
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.