Home Audio / Video

Tv-tuners voor je pc

0

Je wilt (kabel)tv op de pc, maar het toeval wil dat je pc volgepropt zit met uitbreidingskaarten en er bijgevolg geen plaats meer is voor nog eentje extra. De enige mogelijkheid is een externe oplossing en dan ben je bij de WinTV USB FM aan het goede adres.

Het groene kastje van de WinTV USB FM meet zo’n veertien bij zes centimeter en bevat de nodige tv-aansluitingen alsook een ingang voor S-Video. Dankzij de usb-interface is de installatie zo gepiept. Je hebt wel behoefte aan een geluidskaart, want de line out van de WinTV USB moet verbonden worden met de line in van de geluidskaart. Verder krijg je flink wat meters radioantenne met als enige doel een zo goed mogelijke radio-ontvangst te verzekeren, want dat kan de WinTV USB FM ook.De meegeleverde WinTV 2000 software ziet er goed uit en biedt de functies die je verwacht van zo’n product: van het gewone tv-kijken tot het bewaren van snapshots en het opnemen van stukjes video. Bij deze laatste functie ben je beperkt tot een resolutie van 352 bij 288 beeldpunten maar de WinTV USB wist ons in positieve zin te verrassen. De opgenomen clipjes waren van goede beeldkwaliteit en doordat weinig of geen frames wegvielen, speelden de clipjes zeer vloeiend af. Let wel op! Een filmpje van amper vijftien seconden opgenomen in de hoogste kwaliteit levert een bestand op van liefst 55 MB. Ook teletekst behoort tot de mogelijkheden maar daarvoor wordt beroep gedaan op een apart programma dat je jammer genoeg niet tegelijkertijd met de tv-functie kan gebruiken. Je kan dus niet tv-kijken én teletekstpagina’s raadplegen. Niet echt handig en dit hadden we liever geïntegreerd gezien. Een ander nadeel van de WinTV is de toch wel matige kwaliteit van de tv-beelden waarbij de grote pixels opvallen. Dit is vooral het geval wanneer je naar de full screen mode overschakelt.

Conclusie
De beeldkwaliteit valt een beetje tegen, de prijs is redelijk hoog en je kunt ook niet tegelijk tv kijken en teletext raadplegen. Of dit opweegt tegen de voordelen van een externe tv tuner moet je zelf uitmaken.
Systeemvereisten
,P-166MMX of hoger, Win98, USB, geluidskaart.