Acht digitale camera’s

0
26

De laatste paar jaar kennen we een enorme ommezwaai van analoge naar digitale fotografie. De hele industrie maakt zich op voor het digitale tijdperk. Labo’s leveren steeds vlotter printjes vanaf digitale bestanden. Er komen fotolijsten op de markt waar je een geheugenchip in stopt zodat je om het half uur een andere foto krijgt te zien. Digitale camera’s heb je in elke prijsklasse: van enkele tientallen tot duizenden euro.
digcam
De harde schijven van onze computers worden steeds groter, de cpu steeds sneller en er wordt hard gewerkt aan grotere bandbreedte op het internet. Wat al een paar jaar kan met tekst, gebeurt nu met audio en beeldmateriaal: fotografie wordt vloeibaar. Een beeld bereikt in een paar seconden de andere kant van de wereld, wordt aangepast en op zijn beurt verzonden naar een derde locatie.De gadgetfactor is zeker niet te onderschatten. Onderweg met GPS-ontvanger, GSM, en digitale camera, voelen we ons Captain Kirk op excursie op een nieuwe planeet.

GSM
Kodak werkt aan toestellen met ingebouwde GSM. Zo kan je beelden naar vrienden sturen van op de plaats waar je je kiekje maakt. Eventueel zou je zelfs rechtstreeks op de harde schijf van je home-pc kunnen werken en zo onbeperkte opslagmogelijkheden hebben. Zover is het nog niet. Maar de nieuwste generatie camera’s zijn toch wel meer dan een mode-accessoire. We duwden acht min of meer betaalbare digitale camera’s in de handen van Stef Vanschoubroek, de fotograaf die voor DiskIdee en een rits Belgische en Nederlandse computertijdschriften meestal de producten fotografeert bij de hardwaretesten. Spijtig genoeg hielden niet alle fabrikanten zich aan onze voorwaarde een camera te leveren van ongeveer 500 euro, zodat goedkopere camera’s het moesten opnemen tegen duurdere modellen.

Testverantwoording
We gebruikten alle camera’s onder verschillende omstandigheden. Als referentieopname kozen we echter voor een buitenopname met zonnig weer: omstandigheden die geen enkele camera van deelname zou uitsluiten. We ‘prepareerden’ alle camera’s vooraf en stelden de camera’s in op de voor hun hoogst mogelijke beeldkwaliteit. De opnamen gebeurden binnen een tijdspanne van een kwartier. De beelden werden achteraf beoordeeld op kleurweergave, scherpte en eventuele fouten bij compressie of interpolatie.

Conclusie
Het is duidelijk dat je steeds meer camera koopt voor minder geld. Toch kost een digitale camera nog altijd minimum het drievoudige in vergelijking met een goede klassieke compactcamera. Wat de prijs betreft moeten we deze camera’s eigenlijk in twee groepen verdelen met als scheidingslijn 500 euro. In beide groepen moet je kiezen tussen beeldkwaliteit of opslagmogelijkheden: de camera’s die de mooiste beelden produceren hebben vaak de laagste capaciteit, zoals Fuji en Olympus. In de hogere prijsklasse is deze tegenstelling nog meer uitgesproken. Canon en Epson zijn superieur wat de beeldkwaliteit betreft. Het is moeilijk de Afga Clik te vergelijken met de andere toestellen van zijn prijsklasse. De basis is natuurlijk de gewone CL30 en die valt in een heel andere prijsklasse. Het inbouwen van een Iomega Clik-drive, die los al bijna 250 euro kost, vertekent het beeld. Algemeen kunnen we stellen dat de kwaliteit van de geteste camera’s zeker voldoende is voor plaatjes op het internet en voor afdrukken die niet groter worden dan een A4.
Vorig artikelDigitale strijd op hoog niveau
Volgend artikelAcht digitale camera