1 & DCS 620

Digitale strijd op hoog niveau

0

Een jaar geleden al startte de geruchtenstroom over de komst van een nieuwe hoge resolutie camera van Nikon. De introductie heeft zijn effect niet gemist. Is deze hype terecht en is de nieuwe telg in staat de concurrentie – met name Kodak – van de eerste positie te verdringen?
nikond1
Kodak neemt camerahuizen af van zijn concurrent Nikon en past die aan voor iets waarvoor ze niet specifiek gebouwd zijn. Daardoor is de DCS 620 net als de andere DCS toestellen een stuk omvangrijker dan het nieuwe D1 model van Nikon. Met dit nieuwe model biedt Nikon van het geteste duo de hoogste resolutie aan de laagste prijs.

Nikon D1
Door het specifieke ontwerp van de D1 kon Nikon het geheel zeer compact houden. Je kunt het toestel niet meer onderscheiden van een klassiek professioneel toestel. Toch herken je meteen aan de achterzijde het kenmerk van een digitaal toestel: het FFT scherm waarmee je beelden kunt bekijken of de instellingen van het toestel kunt wijzigen. Nikon heeft zijn huiswerk hier erg grondig verricht. Er zijn zomaar even 32 persoonlijke instellingen mogelijk. Voor de bediening van de fotografische instellingen ben je aangewezen op de grote bedieningsknop achteraan, die je in de vier windrichtingen kan klikken. De knop combineert het instelpunt (5 zones) van de autofocus (een vierkantje dat oplicht in het zoekerbeeld) en de instellingen die je op het FFT scherm kunt aflezen.

Geheugen
Het hart van het toestel wordt gevormd door de 2,7 miljoen pixels CCD (charge Coupled Device). Het formaat van deze CCD (15.6×23.7 mm) versus het standaard 24/36 beeldformaat van de klassieke kleinbeeldtoestellen heeft nog steeds als nadeel dat het brandpunt van de gebruikte lenzen met een factor 1,5 wordt verlengd. Voor de geheugenopslag van de beelden koos Nikon voor de CompactFlash-kaart. Het nadeel van dit type kaart is de (voorlopig maximum) capaciteit van 96 MB (tenzij je je een nieuwe IBM microdrive van 340 MB aanschaft). Je bent dan ook haast verplicht om gebruik te maken van de standaard JPEG-compressie om voldoende beelden te kunnen registreren. Indien je een Hi-TIFF wil opnemen, kun je op de standaard 48 MB kaart slechts acht beelden opnemen.

Kwaliteit
De beelden van de Nikon zijn van een excellente kwaliteit. Krachtige, vrij neutrale (lichte geelgroenzweem) kleuren, zeer hoge resolutie en een ietwat overdreven saturatie vallen onmiddellijk op. Het toepassen van de minimum compressie heeft amper een effect op de beeldkwaliteit wat het euvel van de mindere geheugencapaciteit relativeert. Om toegang te krijgen tot de onbewerkte RAW TIFF’s is men verplicht om de (dure) capture software aan te schaffen. Het D1 model leent zich uitstekend voor foto’s op locatie en zal dus zowel pers-, mode- of architectuurfotograaf kunnen aanspreken. Voorlopig wordt het toestel enkel nog gehandicapt door de beperkte geheugenopslagcapaciteit en een wat trage verwerkingssnelheid van de RAW files.

Productinfo
Product: Nikon D1Producent: Nikon Leverancier België: De Beukelaer, +32 3 870 59 05Leverancier Nederland: onbekendAdviesprijs: 5999,02 euro

Kodak DCS 620
Het zal de fabrikant uit Rochester niet meevallen dat juist zijn voornaamste toeleverancier van camerahuizen een bikkelharde strijd inzet. Het nieuwe DCS 620 model heeft echter heel wat troeven in handen om die strijd aan te binden. Om te beginnen gebruikt de fabrikant de sublieme Nikon F5 body. Doordat Kodak dit camerahuis voor klassieke fotografie moet aanpassen is het eindresultaat minder compact. De professionele fotograaf schrikt er niet voor terug om met wat omvangrijkere toestellen te werken en gaat voor zijn beoordeling verder op een aantal parameters: constructiekwaliteit, geheugenopslag, toegangsnelheid tot de geregistreerde beelden en responssnelheid.

Histogram
Aan de achterzijde vind je een LCD-scherm, waarop je instellingen kunt wijzigen en de beelden met een histogram (spectrale densiteitscurve) kunt bekijken om de belichting te controleren. De beelden opgenomen met de 1728 x 1152 pixel CCD worden in een eigen TIFF-formaat weggeschreven naar de Type II PCMCIA schijf. Op korte termijn is dit een voornaam pluspunt ten opzichte van het Nikon D1 model. Deze weliswaar kwetsbare schijfjes zijn nu reeds tot een capaciteit van meer dan een gigabyte te vinden, waardoor je ongeveer 500 beelden in volle resolutie (!) en zonder compressie en een veelvoud daarvan in JPEG-mode kan opslaan. De grootte van de beelden wordt beperkt tot 1,9 MB in de camera en pas achteraf via de TWAIN-driver geëxpandeerd tot 8 MB. Hierdoor kan de camera een burst mode halen van 3,5 beelden/s van beelden in volle resolutie. De Nikon haalt weliswaar nog een hogere burst mode maar dan wel met JPEG gecomprimeerde beelden.

Kwaliteit
Kodak heeft met dit nieuwe toestel een schitterend resultaat bereikt, ideaal voor een breed spectrum van toepassingen. Door zijn perfecte kleurbalans, ruisarme hogere gevoeligheid en snelheid van verwerking kan dit toestel worden ingezet voor reportagewerk,maar ook voor architectuuropnames en zelfs studiowerk, waarbij de vraag naar resolutie niet te hoog ligt.In termen van resolutie moet Kodak het slechts minimaal afleggen tegen Nikon.

Productinfo
Product: Kodak DCS 620Producent: a href=”http://www.kodak.com”>KodakLeverancier: Kodak Adviesprijs: 10945,22 euro

Conclusie
Met de Nikon D1 worden hoge resolutie camera’s bereikbaar voor een groter publiek van (professionele) fotografen. Bovendien heeft Nikon zijn huiswerk zo grondig gedaan dat het Kodak haast van de sokkel haalt. Toch is er geen echte winnaar in deze vergelijkende test. Kodak haalt net iets meer uit de digitale informatie (o.a. door het werken met TIFF’s), waardoor je achteraf bij de beeldverwerking betere resultaten kunt bereiken. Het verschil in prijs met het Nikon toestel wordt verantwoord door het gebruik van de stevigere F5 body, de veel hogere geheugencapaciteit en snelheid van verwerking en een topkwaliteit software. Nikon ontwierp een ergonomisch zeer goed uitgewerkt en vooral compacte camera die schitterende hoge resolutie beelden levert en dit aan een uiterst competitieve prijs.