Losstaande dvd-spelers

1
32

Ben jij ook een filmfreak die niet weg te slaan is van een bioscoop- of televisiescherm? Goed, dan hoeven we de digital versatile disc of dvd al lang niet meer aan je voor te stellen. Volledig digitaal beeld en multikanaalsgeluid garanderen het hoogste kijkplezier. Als je het een beetje goed aanpakt, krijg je het gevoel in een echte filmzaal te zitten. Maar eer het zover is zul je nog even diep in de geldbeugel moeten tasten want een volledige dvd-installatie vereist nogal wat hardware. Gelukkig kun je eenvoudig beginnen en je thuisbioscoop langzaam maar zeker uitbouwen. Wat je in elk geval zeker moet hebben is een dvd-speler voor het afspelen van de schijfjes. DiskIdee testte zes losstaande exemplaren.
philips_dvd955
Als je een computer hebt met een dvd-speler dan kun je die aansluiten op je televisie en versterker. Dat kan alleen als je videokaart of speciale decodeerkaart een video-uitgang heeft, eventueel samen met een digitale coax-aansluiting voor het meerkanaalsgeluid (meestal aangeduid met de afkorting S/P DIF). Maar zelfs als je computer de nodige uitgangen heeft, dan nog is het geen ideale oplossing voor een complete thuisbioscoopervaring. Meestal is het moeilijk de computer permanent aangesloten te laten op je televisie en versterker. Voor je kunt beginnen genieten, ben je toch even bezig met alles aan te sluiten. Pc’s maken ook nogal veel lawaai en dvd-romspelers geven meestal niet zo’n goed beeld en geluid als een losstaande dvd-speler. Als het even kan, kies je dus best voor een losstaande dvd-speler. Het leuke is dat die niet alleen dienst doet om dvd’s af te spelen maar ook geschikt is als cd-speler. Zeker als je een nieuwe cd-speler moet kopen kun je best onmiddellijk kiezen voor een dvd-speler: dan sla je twee vliegen in één klap. Dvd-spelers kunnen trouwens ook videocd’s afspelen zo je die nog mocht hebben liggen rondslingeren.

Aansluiten
De meeste dvd-spelers hebben een of meerdere Euro-SCART aansluitingen. Daarnaast beschikken ze minstens over een coax-uitgang voor digitaal geluid en een cinch-uitgang voor analoog geluid. De SCART gebruik je om de dvd-speler op je televisie aan te sluiten. Je kunt daarbij eventueel doorlussen tussen verschillende SCART-apparaten (bijvoorbeeld een videorecorder of een satellietdecoder), zodat de televisie automatisch het juiste beeld geeft naar gelang het apparaat dat actief is. Heb je geen meerkanaalsversterker of een oudere Dolby ProLogic versterker zonder digitale ingang dan gebruik je de analoge geluidsaansluitingen voor het geluid. Later kun je dan nog overstappen op een echte digitale meerkanaalsversterker met Dolby Digital en/of DTS (zie kaderstukje). In dat geval sluit je de dvd-speler natuurlijk aan via de digitale geluidsuitgang. Sommige dvd-spelers hebben naast een coax-aansluiting ook nog een zogenaamde Toslink optische aansluiting. Die laatste wordt echter zelden gebruikt. Tussen beide soorten aansluitingen is er geen kwaliteitsverschil en omdat coax-kabels goedkoper zijn verdient de S/P DIF coax-aansluiting dus de voorkeur.

Voordelen DVD

– Digitaal beeld en geluid: films zijn niet onderhevig aan slijtage;
– resolutie van meer dan 500 lijnen: zeer scherpe beelden;
– multikanaalsgeluid: vijf luidsprekers en subwoofer (5.1-kanaals);
– verschillende geluidsstandaarden mogelijk: Dolby Surround (Pro Logic), Dolby Digital (AC-3), Digital Theatre System (DTS);
– taalkeuze bij ondertiteling en geluid;
– extra informatie mogelijk zoals bioscooptrailers en biografieën.

Conclusie
De verschillen in prijs zijn vrij groot en daarom dat we meerdere winnaars aanduiden. In de prijsklasse onder 500 euro is de Grundig GDV-110 de beste keuze. Een eenvoudige dvd-speler maar hij presteert wel zeer goed op beeldkwaliteit. Wil je liever wat meer mogelijkheden dan kun je de Panasonic DVD-RV40EG-S overwegen. Bij de duurdere modellen is de Philips DVD-955 zonder twijfel een topper. Goede specificaties, een fraai uiterlijk en goede beeldkwaliteit zijn zijn voornaamste pluspunten.De productinformatie en de beoordelingen hebben we voor je verzameld in dit Excel-rekenblad. We hebben het bewaard in een universeel formaat. Mocht je computer om een wachtwoord vragen klik dan op annuleren om het blad toch te openen. Je kunt ook rechtsklikken en het blad lokaal bewaren via ‘bewaren als…’.
Vorig artikelLaserprinter voor een prijsje
Volgend artikelDe parabel van de haas en de schildpad
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

1 REACTIE

  1. Hallo,
    Kun je ook op je losse DVD speler een computer aansluiten,
    zodat je DVD\’s op je computer-beeldscherm kunt laten zien?

Reacties zijn gesloten.