Thuis in de bioscoop

0
18

De tijd dat pc-geluiden door een setje krakkemikkige luidsprekers werd gepompt, ligt (gelukkig) al lang achter ons. Samen met de opkomst van 3D-spellen kwam ook het 3D-geluid en om daarvan optimaal te kunnen genieten heb je echt wel behoefte aan meer dan twee speakers.
videologic
De echte freaks gaan natuurlijk voor 5.1-kanaals geluid: vijf luidsprekers en een subwoofer zorgen ervoor dat je middenin de actie staat. De standaarden op dit gebied zijn ongetwijfeld Dolby Digital en in mindere mate DTS of Digital Theatre System. Videologic speelt daar op in met een wel heel interessant geluidssysteem met geïntegreerde versterker en decoder voor zowel Dolby Surround (ook wel Dolby Pro Logic genoemd), Dolby Digital en DTS. Het totale RMS-vermogen bedraagt 175 Watt en daarmee kan je de Digitheatre zelfs gebruiken als dvd-geluidssysteem in een middelgrote woonkamer.

Loodzwaar
De doos van de Digitheatre is loodzwaar en dat komt vooral door de lekker grote subwoofer die meteen ontzag opwekt. Eerst vreesden we nog dat ze de luidsprekers waren vergeten, maar die bleken in een piepklein doosje te zitten. We testten de Digitheatre in combinatie met een stand alone dvd-speler, dus in de huiskamer. Voor de aansluiting kan je kiezen voor een optische of een coaxiale digitale ingang, maar enkel voor deze laatste wordt een kabel meegeleverd. In de centerspeaker werden de controleknoppen geïntegreerd die onder andere de geluidsbron, het volume en de geluidsstandaard aangeven. Een kleine afstandsbediening maakt het geheel compleet. Je moet echter zelf wel het brongeluid (tv, dvd) instellen, want dat wordt niet automatisch gedetecteerd.

Koude rillingen
Genoeg geleuterd, hoe klinkt dit ding? Laat ons stellen dat als je dit eenmaal gehoord hebt, je niets anders meer wilt. Gewoonweg fantastisch! Vooral de subwoofer is van hoge kwaliteit en produceert discrete maar als het moet ongemeen krachtige lage tonen. Snel The Matrix en The Mummy op dvd erin geplopt en dan maak je pas echt kennis met de kracht van volledig digitaal multikanaals geluid: de kogels vliegen je om de oren en sommige geluidseffecten bezorgen je koude rillingen. Omdat in Europa weinig of geen dvd’s zijn met DTS-geluid bezorgde Videologic ons er één met speciale DTS-demo’s van onder andere Antz en Saving Private Ryan. Technisch gezien is DTS superieur aan Dolby Digital en dat ondervonden we aan den lijve: het geluid klinkt realistischer en dynamischer en heeft een groter toonbereik. Echt heel indrukwekkend en wat ons betreft mogen er meer van dit soort hoogstandjes komen. DTS-geluid vraagt echter heel wat meer schijfruimte dan Dolby Digital en dat heeft veelal tot gevolg dat DTS-films minder extra’s hebben. Hoe dan ook, dankzij de Videologic Digitheatre DTS hoef je niet te vrezen dat je de boot zal missen, want voor alle standaarden is de vereiste versterker/decoder aanwezig. Bovendien kan je daardoor een goedkopere dvd-speler aanschaffen en zo een wel heel betaalbaar home cinema entertainment systeem bouwen.

Conclusie
De Videologic Digitheatre is een uitermate geschikt voor het bekijken van dvd’s dankzij een prima subwoofer en vooral voldoende vermogen. Dit systeem aan je pc hangen is waarschijnlijk wat te veel van het goede en we zien de Digitheatre dan ook eerder een plaatsje krijgen in de huiskamer. Dikke vette aanrader!
Adviesprijs
641,33 euro
Vorig artikelEen Packard Bell op je schoot
Volgend artikelHoesontwerpers
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.