Digitale videocamera’s

0
34

Ben je ook gek van films zoals Jurassic Park of Star Wars waarin hele scènes met behulp van een computer werden gecreëerd? Die trucjes zijn voorlopig niet mogelijk op de thuispc, maar digitale video of kortweg dv geeft regisseurs in spé toch al heel wat mogelijkheden. De kracht van dv ligt vooral in het feit dat beeld en geluid snel en zonder kwaliteitsverlies naar de pc kunnen worden overgebracht. Kleine en grote Spielbergs kunnen vanaf dan hun fantasie de vrije loop laten.
videocamera_algemeen
Net zoals de compact disc de muziekcassette heeft vervangen, zo zal ook digitale video de huidige analoge videoapparaten uit de markt stoten. Digitale videocamera’s hebben dan ook heel wat voordelen. Ten eerste is er de superieure beeldkwaliteit waarbij met een resolutie van meer dan 500 lijnen kan worden opgenomen. Bij een analoge videorecorder mag je al blij zijn als je de helft van dat aantal lijnen haalt.

Stereogeluid
Daarnaast biedt dv ook stereogeluid van cd-kwaliteit. Bovendien zijn de meeste digitale videocamera’s dankzij hun kleine omvang en lage gewicht uiterst draagbaar en bevatten ze een boel handige snufjes zoals beeldeffecten en beeldovergangen. Tel daarbij op dat de meeste dv-camera’s eveneens dienst kunnen doen als digitaal fototoestel en je begrijpt waarom Clickx deze technologie wilde uitproberen. Hoog tijd dus om de familie weer op te trommelen om de eerste beelden te maken!

Analoog of digitaal?
Bij digitale video worden beeld en geluid omgezet in digitale signalen en vervolgens op band opgenomen. Het lijkt wat vreemd om daarvoor een analoog medium te gebruiken maar dat werd vooral gedaan omwille van de opslagcapaciteit. Een tape kan immers veel meer informatie bevatten dan harde schijven. Alle geteste videocamera’s maken gebruik van een zeer klein opnamebandje genaamd MiniDV. MiniDV-bandjes zijn beschikbaar in opnamelengtes van 30 tot 60 minuten maar kunnen middels de long play-functie van de dv-camera nog heel wat langer mee. Zo kan een 30 minutenbandje als het ware uitgerokken worden tot 45 minuten. Naast beeld en geluid kunnen nog andere gegevens zoals datum- en tijdcodes in het digitale signaal worden opgenomen. Doordat alles digitaal wordt opgeslagen is er geen kwaliteitsverlies, niet bij veelvuldig gebruik en ook niet bij het maken van kopieën.

Buitenwereld
Staat het MiniDV-bandje vol en wil je de boel eindelijk bekijken? Geen probleem want net zoals bij gewone camcorders kost het geen moeite om de dv-camcorder rechtstreeks op een televisie of videorecorder aan te sluiten. De populairste aansluitingsmethoden daarvoor zijn scart en S-Video en de benodigde kabels worden vrijwel altijd met de camcorder meegeleverd.

Firewire
Toch zal je al vlug meer willen doen met de beelden: scènes verplaatsen of wissen, mooie overgangen inbrengen en natuurlijk titels toevoegen. Wat is er dan leuker en handiger om zoiets met behulp van de pc te doen? De gegevens zijn immers digitaal en dat is natuurlijk kant en klare kost voor de pc. Je moet nog wel de stroom aan informatie naar de computer kunnen overbrengen en daarvoor is een speciale interface nodig in de vorm van een FireWire-kaart. FireWire (of IEEE1394) is een supersnelle transportmethode die snelheden aankan tot 400 Mbits per seconde. Aangezien digitale video per seconde 3,6 megabyte aan gegevens weet uit te braken is een FireWire-kaart dus geen overbodige luxe. Hou er ook rekening mee dat een krachtig systeem vlottere bewerkingen toelaat en dat de harde schijf zo groot mogelijk moet zijn. Per minuut aan video heb je immers vele honderden megabytes nodig, afhankelijk van het compressieformaat dat je kiest.

Meesterwerk
Eenmaal de film bewerkt wil je natuurlijk iedereen laten genieten van je meesterwerkje. De meest logische manier is om de beelden op te nemen op een vhs-videoband of rechtstreeks naar een dv-recorder te sturen. In het laatste geval zou je digitale videocamera dat werkje voor je kunnen opknappen ware het niet dat geen enkel exemplaar in deze test over de vereiste dv-ingang beschikt. Je kunt de informatie natuurlijk wel analoog naar buiten sturen. Wil je je kaskrakerfilm terug naar digitale video schrijven, dan zal je dieper in de geldbeugel moeten tasten en een professioneel apparaat aanschaffen. In deze wereld van bits en bytes dragen de mogelijkheden echter veel verder. Wat dacht je ervan om de bewerkte beelden op te slaan als avi- of mpegbestand of zelfs in het realplayer-formaat? Let er echter wel op dat bijvoorbeeld een filmpje voor gebruik op internet qua bestandsomvang zo klein mogelijk moet zijn. Vandaar dat je bij het opslaan naast het videoformaat (avi, mpeg) ook nog een codec (COmpressor DECompressor) zal moeten kiezen. Een codec is een stukje software dat de gefilmde beelden analyseert en op basis daarvan redundante gegevens verwijdert. In een scène waarin een persoon aan het praten is en dus enkel de mond beweegt, hoeft de achtergrond niet telkens mee bewaard worden omdat die toch niet of amper verandert. De meest gebruikte codecs voor de pc zijn die van Microsoft (Video RLE), Intel (Indeo) en Cinepak.

Conclusie
Ben je van plan binnenkort een videocamera te kopen, zorg dan dat het een digitale wordt! De mogelijkheden van dv zijn schier oneindig en de beeld- en geluidskwaliteit liggen op hoog niveau. Het enige nadeel van digitale camera’s is hun beperkte autonomie. Reken er niet op dat je met de standaardbatterij uren aan een stuk zult kunnen filmen. Vrijwel alle merken bieden in optie een batterij die langer meegaat.Je merkt dat de prijzen van de deelnemende camera’s heel ver uit elkaar liggen, gaande van minder dan duizend euro voor de goedkoopste tot bijna 2.500 euro voor de duurste. Dat wil echter niet zeggen dat de goedkopere veel slechter zijn. Zowel de Grundig DLC-20, de JVC GR-DVL100EG als de Sharp VL-SD20S bewijzen dit en bieden een goede prijskwaliteitverhouding (met een lichte voorkeur voor de Grundig). Een topscorer is er ook in de vorm van de Sony DCR-PC100E dat technisch het beste toestel is met de meeste mogelijkheden. Het is tegelijk ook het duurste toestel uit de test.De testresultaten en productinformatie vind je in dit Excel-rekenblad. We bewaarden het in een universeel formaat, zodat je het op elke computer zou moeten kunnen openen. Mocht je computer om een wachtwoord vragen als je dit bestand wilt openen, negeer dat dan (klik gewoon op annuleren om het bestand toch te openen).
Vorig artikelDe negende van Paradox… symfonie of zwanenzang?
Volgend artikelDigitale videocamera’s
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.