C voor het derde millennium

0
15

Een tijdje geleden verraste Toshiba ons met de Equium 2000, een dekstop-pc in een totaal nieuw concept en design. Vandaag is het de beurt aan Acer met de Veriton reeks. Niet zo spectaculair qua design, maar wel met veel meer pc-kracht.
acerveritonfoto1
Waar de Toshiba Equium 2000 het moest stellen met een Celeron, heeft de Acer Veriton een heuse Pentium III in huis. Er zijn twee modellen beschikbaar. Wij bekeken de topversie met een Pentium III 600 MHz en een DVD-Rom speler. Deze versie heeft ook een grotere harde schijf van 20 GB aan boord. Voor de rest is er nauwelijks verschil tussen beide modellen.

LCD
De Acer Veriton moet het niet hebben van het futuristische design van de Toshiba Equium 2000. Toch lijkt het concept hetzelfde: de pc ingewerkt in de monitor. Bij de Veriton gaat het ook om een 15-inch TFT LCD-scherm. Daaracht zit een dik blok dat alle computerfuncties herbergt. Ons systeem was verder nog voorzien van een IrDA-poort en twee USB-aansluitingen. In tegenstelling tot de Equium 2000 werden voor toetsenbord en muis wel de traditionele PS/2 aansluitingen gebruikt. Acer gaat dus niet zo ver als Toshiba om van de Veriton een ‘legacy free’ systeem te maken. Het is er ook duidelijk aan te zien dat de Acer Veriton gebaseerd is om een desktop-pc model en niet op een notebook zoals de Toshiba.

Windows
Normaal gezien krijgt u bij het topmodel Windows 2000. Wij moesten het evenwel stellen met Windows 98 SE. Alles komt keurig geïnstalleerd en Windows 98 zelf staat op de speciale recovery-cd. U krijgt ook een extra cd-rom met beheersoftware van Intel (ASM Pro Suite) en TimeMachine, een door Acer zelf ontwikkeld hulpprogramma dat op geregelde tijdstippen snapshots maakt van uw Windows-configuratie. U kunt dit het best vergelijken met PowerQuest SecondChance.

Prestaties
(Tussen haakjes de prestatiecijfers voor de Toshiba Equium 2000).
Sysmark 2000:
– Office Productivity: 121 (52)
– Internet Content Creation: 129 (72)

3DMark 2000: 634 (niet mogelijk)

Conclusie
Laat één ding duidelijk zijn. De Toshiba Equium 2000 is omwille van zijn Celeron processor en beperkter standaardgeheugen beperkt tot het standaard kantoorwerk. De Acer Veriton is tot veel meer in staat. De prestaties liegen er dan ook niet om. Zelfs als je deze Acer vergelijkt met een andere doordeweekse pc met eenzelfde processor en evenveel intern geheugen, komt de Acer zeer goed uit de bus. De prijs is natuurlijk wel fors vergeleken bij een standaard desktop-pc. Het gebruik van een LCD-scherm is daar evenwel debet aan.
Vorig artikelRelatiebeheer voor teams
Volgend artikelBureau-pc van de 21ste eeuw?