Zelfvernietigende DVD’s

0
14

Sommige mensen leren het ook nooit. Geldhongerige filmmaatschappijen zien een DVD-formaat waarbij je moet betalen voor iedere keer dat je afspeelt wel zitten. En dus werd DIVX geboren. Dat concept is ondertussen al terziele gegaan, en wel omdat consumenten uiteraard niet bereid zijn te betalen voor een formaat waarvoor je een speciale en duurdere DVD-speler nodig hebt, die dan ook nog eens op je telefoonlijn moet worden aangesloten. Exit DIVX dus. Een New Yorkse firma genaamd SpectraDisc komt nu op de proppen met de ‘mission impossible’-versie van de DVD: eentje die zichzelf automatisch vernietigt na een bepaalde afspeeltijd. Het werkt via een speciale laag waarmee de DVD-schijfjes bedekt worden. Deze laag is slechts een halve micron dik en de precieze dikte bepaalt hoe lang de schijf meegaat. Op dit moment kan men de afspeelduur van de laag rekken van minuten tot drie dagen. Wat er gebeurt is, dat de speciale laag begint te verkleuren als ze geraakt wordt door de DVD-laser bij het afspelen. Na een aantal afspeelbeurten is de laag volledig blauw en kan de schijf niet meer gelezen worden. SpectraDisc probeert deze zelfvernietigende DVD te verkopen aan de verhuurmarkt voor films (en muziek!). De fima gelooft dat haar techniek een betere toekomst zal kennen dan DIVX, omdat je immers geen speciale speler nodig hebt. De in tijd beperkte DVD’s zouden uiteraard veel goedkoper moeten zijn: men schat dat je zulke DVD’s zult kunnen krijgen voor $2,50 à $3 (ongeveer evenveel in euro) voor twee dagen kijkplezier. Omdat de DVD’s daarna niet meer afspeelbaar zijn, zou je ze ook niet naar een verhuurzaak moeten terugbrengen zoals nu het geval is met huurvideo’s. Enige nadeel voor de verhuurzaak: zij heeft een constante voorraad van nieuwe DVD’s nodig…

SpectraDisc realiseert zich dat het succes van haar technologie staat of valt met de aanvaarding door de filmmaatschappijen: als die het willen doen, zal de rest van de industrie geen keuze hebben dan te volgen. Overigens kan de zelfvernietigende laag met minieme wijzigingen ook toegepast worden voor andere optische schijven, zoals audio-cd’s en cd-rom’s.
Wij vragen ons af of milieu-organisaties niet een woordje te zeggen zullen hebben hierover, want die onbruikbaar geworden schijfjes vertegenwoordigen een hele hoop afvalplastiek…

Vorig artikelAmerikaans dorpje wijzigt naam in “dotcom”
Volgend artikelD stopt met SCSI