Bloedsnel Belgje

0
31

De grootste pc-bouwer van België, Stein, pakt uit met een 700 MHz AMD Athlon systeem. Het is de snelste pc die we ooit hebben getest.
steinad700
Dat de Athlon een snelle processor is, schreven we eerder al. Die indruk kunnen we vandaag bevestigen aan de hand van het eerste 700 MHz Athlon systeem dat we hebben getest, de Stein A700 TD. Deze pc haalt de hoogste scores die we ooit noteerden op de Bapco Sysmark 98 benchmark: 288 punten voor de “office” test en 306 voor de “content” test. Vergelijk dit met respectievelijk 270 en 272 voor een eerder door ons geteste AMD Athlon 600 MHz pc van US Connect. Op de 3D Mark99 Max grafische test haalt hij een niet zo uitzonderlijke score van 4.991, maar daar zit de ietwat verouderde Guillemot Xentor TNT2 grafische kaart natuurlijk voor een stuk tussen. Met bijvoorbeeld een GeForce256 zou deze score besliste een stuk hoger liggen. Ons testsysteem was overigens uitgerust met 128MB SDRAM en een 18 GB UltraDMA E-IDE harde schijf van Western Digital. Met zijn 3.220 euro is deze Stein A700TD niet bepaald goedkoop te noemen, maar als je op zoek bent naar een bloedsnel desktopsysteem – wij denken dat de TD staat voor turbo diesel – dan kan je echt niet beter vinden. Een puntje van kritiek: de kast biedt maar twee 5,25-inch uitbreidingsplaatsen. In de prijs is ook “maar” een 17-inch monitor inbegrepen. Voor die prijs hadden we liever een exemplaar van 19 inch gezien.

Conclusie
Stein pakt als een van de eersten uit met een 700 MHz AMD Athlon systeem. We zijn benieuwd hoelang we moeten wachten op een vergelijkbaar Intel-systeem en wat de prestaties daarvan zijn. Uit onofficiële bron vernemen we dat de 700 MHz Pentium III met 133 MHz Front Side Bus “dertig procent” sneller zou zijn. We staan daar sceptisch tegenover, maar zodra we een dergelijk systeem te pakken krijgen, zullen we deze claim testen.
Adviesprijs
3220,00 euro
Vorig artikelKlein onderhoud voor je pc
Volgend artikelHet staat op cd’tjes geschreven
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.