Robotstofzuiger zuivert huis zonder menselijke tussenkomst

0
43

dysondc06
De DC06 stofzuiger van de Britse fabrikant Dyson is de eerste robotgestuurde stofzuiger ter wereld. Hij zuigt het huis zonder menselijke tussenkomst. De DC06 zal volgend jaar op de markt komen in de VS en daar 2.300 (2.269 euro) dollar kosten.

Dyson loste naar eigen zeggen twee problemen op: hoe een kleine stofzuiger toch krachtig genoeg te maken om “groot” stof te verwijderen en hoe hem intelligent genoeg te maken om een kamer op zijn eentje grondig te poetsen.

Het eerste probleem wordt verholpen met Dyson’s revolutionaire Dual Cyclone technologie, die nu al verkrijgbaar is in andere, “traditionele” Dyson-stofzuiger. Een Dyson stofzuiger heeft geen traditionele stofzuigerzak. Het stof wordt verzameld in een doorzichtige pot. De inhoud ervan kun je gewoon in de vuilzak kieperen.

Het tweede probleem wordt verholpen met Dyson’s gepatenteeerde “spiral cleaning path” technologie. Via een computergeleidingssysteem zuigt de DC06 de kamer in een spiraalvormig patroon, van de buitenkant van de kamer tot in het centrum. De stofzuiger hoeft niet te worden geprogrammeerd: gewoon inschakelen en hij doet zijn werk. De stofzuiger is batterijgestuurd, zodat hij niet verward kan geraken in een stroomkabel. Vijftig sensoren en drie interne computers zorgen ervoor dat de stofzuiger weet wanneer hij klaar is met het poetsen van de kamer. De DC06 leest zijn sensoren zestien keer per seconde uit.

De DC06 heeft ook een “gemoedslichtje”. Als het licht blauw schijnt, dan is de DC06 “gelukkig”. Groen wil zeggen dat de DC06 een obstakel probeert te omzeilen. Rood betekent dat de DC06 zich “bedreigd” voelt, bijvoorbeeld door een huisdier of een klein kind.

Op de site van Dyson (link hieronder) staat onder meer een filmpje dat de werking van de stofzuiger demonstreert. De site is wel traag en niet altijd goed bereikbaar.

Gerelateerde informatie:
Eerste wasmachine met internetverbinding

Vorig artikelCoppermine doet Athlon slechts nipt de baard af
Volgend artikelIntel mag niet invoeren in Midden-Oosten
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.