Coppermine doet Athlon slechts nipt de baard af

0
14

Uit door ons uitgevoerde voorlopige testen van een splinternieuwe Intel Pentium III “Coppermine” aan 733 MHz met 133 MHz Front Side Bus (FSB) blijkt dat Intel’s topprocessor minstens even snel, zo niet sneller is dan de 700 MHz Athlon van AMD. Het verschil is evenwel niet groot genoeg om de meerprijs te verantwoorden die Intel voor zijn topprocessor vraagt.
intelp3-733-sysmark
Het is een beetje zoals het vergelijken van appels en peren: de Athlon en Coppermine kun je nu eenmaal niet op identieke moederborden testen. Bij elke benchmark duiken er dus nogal wat variabelen op die het resultaat in de ene of de andere zijn voordeel beslechten. Het begint al bij de chipset: door de problemen die er bestaan met de speciaal voor de Coppermine ontworpen Intel 820 chipset hebben sommigen benchmarks met een Coppermine uitgevoerd op niet geoptimaliseerde chipsets, dikwijls ook met niet geoptimaliseerd geheugen. Dat drukt natuurlijk de prestaties van de Coppermine.US-ConnectWij slaagden erin een zeer vroeg testexemplaar te pakken te krijgen dat gebouwd was rond een Intel VC820 moederbord met een stabiele i820 chipset. Volgens onze bronnen zal dit moederbord medio november vlot leverbaar zijn, en niet pas eind december zoals door sommigen wordt beweerd. In de Slot1 van het Intel VC820 moederbord stak Intel’s deze week officieel vrijgegeven nieuwe topprocessor, een Pentium III “Coppermine” aan 733 MHz met 133 MHz Front Side Bus (FSB). Verder staken er drie 400 MHz RIMM-geheugenstaafjes van elk 64MB in het moederbord voor een totaal systeemgeheugen van 192 MB. De grafische kaart was een Matrox G400 Dualhead AGP 4X en de harde schijf een IBM UltraDMA/66 van 22,3 GB. Dit testsysteem werd gebouwd door DCI nv (zie productinfo hieronder) en zal in de komende weken op de markt komen als de US-Connect Vancouver 733 voor een prijs van om en nabij de 2.949,93 euro, inclusief 17-inch monitor.SteinVergelijk die specificaties met onze 700 MHz Athlon uitdager, de Stein A700TD. Die had 128 MB geheugen aan boord, een 18GB UltraDMA/66 harde schijf van Western Digital en een Guillemot Xentor TNT2 grafische kaart. Dit systeem kost momenteel 3.220 euro, inclusief 17-inch monitor. De prijs van dit systeem zal in de komende dagen ongetwijfeld dalen, nu AMD zo spectaculair heeft gesneden in de prijs van de Athlon. Beide systemen zijn dus niet helemaal vergelijkbaar. Met name de 64MB extra geheugen geeft het systeem van Intel een voorsprong. Wij konden echter geen RIMM-latje verwijderen omdat we niet beschikten over het noodzakelijke “ersatz”-latje dat je dan verplicht bent in de vrijgekomen geheugensleuf te steken. Op grafische gebied heeft de Intel ook een voordeel: de G400 is een ietsje sneller dan de TNT2. De harde schijven zijn ongeveer aan elkaar gewaagd.De testMet dit alles in het achterhoofd valt ons de 733 MHz chip van Intel een beetje tegen. De hogere kloksnelheid en het RIMM-geheugen maken niet echt het verschil, met name niet in de Sysmark98 Multimedia benchmark. Het verschil in de Sysmark98 Office benchmark is wel groter. Ook in de grafische 3D Mark 99 Max test doet de Intel het beter, méér dan kan worden verklaard door de inherente voorsprong van de G400 tegenover de TNT2.
Lees ook ons achtergrondartikel over de Coppermine.

Conclusie
De Pentium III-733 MHz is in elk geval sneller dan de Athlon-700 MHz maar niet zoveel als we hadden verwacht. Als de Athlon-systemen effectief goedkoper worden verkocht dan de Coppermine-systemen lijkt ons het snelheidsverschil niet groot genoeg om de aankoop van een Coppermine te verantwoorden. Als de prijzen in de markt op hetzelfde niveau zullen komen te liggen dan krijgt wat ons betreft de Coppermine de voorkeur. De discussie is momenteel academisch: de 733 MHz Coppermine is voorlopig nog niet ruim leverbaar in combinatie met het geoptimaliseerde VC820 moederbord dat hij écht wel nodig heeft. Medio november, wanneer de Coppermine naar verwachting vlot leverbaar wordt, kunnen we de test nog eens overdoen en ons een definitief oordeel vellen. Maar tegen dan is naar verwachting de 750 MHz Athlon al op de markt. De strijd tussen AMD en Intel blijft hoedanook spannend.
Lees ook ons achtergrondartikel over de Coppermine.
Adviesprijs
2949,33 euro
Vorig artikelEudora gratis, maar met advertenties
Volgend artikelRobotstofzuiger zuivert huis zonder menselijke tussenkomst
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.