PCMCIA viert tiende verjaardag

0
19

pcmcialogo
Het gebruik van PC Cards in mobiele computers explodeerde in de afgelopen tien jaar. Aan de basis van het succes ligt de industrievereniging PCMCIA, die werd opgericht in 1989. In 1990 volgde de eerste PC Card standaard voor geheugenkaarten. Een jaar later werd de uitbreidingsbus geschikt gemaakt voor input/output operaties. In 1995 volgde dan de CardBus standaard voor 32-bit uitbreidingen zoals snelle netwerkkaarten.

Negenenegentig procent van alle notebooks gebruikt de PC Card standaard als uitbreidingsmogelijkheid voor de toevoeging van geheugen, opslagruimte en communicatiemogelijkheden. Volgens het onderzoeksbureau International Data Corp. (IDC) zullen er in het jaar 2000 meer dan tien miljoen PC Card modems en meer dan twaalf miljoen PC Card netwerkaansluitingen worden verkocht. IDC denkt ook dat er in 2000 bijna zestien procent meer notebooks zullen worden verkocht. In totaal gaan er volgend jaar meer dan 22 miljoen notebooks over de toonbank, aldus IDC.

PCMCIA werkt momenteel aan de nieuwe CardBay-standaard (voorheen de Card X standaard genoemd). Deze zal de populaire USB (Universal Serial Bus) en 1394 seriële uitbreidingen toevoegen aan de PC Card “form factor”. CardBay zal gebruikers toelaten op hun mobiele computers ook video in echte tijd te capteren. Het laat ook toe om nog snellere netwerkverbindingen te leggen (bijvoorbeeld met Gigabit Ethernet). Op de website van PCMCIA (link hieronder) staat een “white paper” over de nieuwe standaard. Om het te lezen moet je wel over de Adobe PDF lezer beschikken.

Vorig artikelJapanse giganten voegen DRAM-productie samen
Volgend artikelIBM’s Microdrive krijgt “vaste” concurrentie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.