Napalm wordt Voodoo4 en Voodoo5

0
13

voodoo4
Op Comdex 99 heeft 3dfx een tipje van de sluier opgelicht inzake hun nieuwste Napalm chipset voor grafische kaarten. De chip kreeg de minder inspirerende naam VSA-100 mee wat staat voor Voodoo Scalable Architecture. Het meest opvallende is het gebruik van meerdere VSA-100 chipsets op één kaart. 3dfx past dus nog altijd een vorm van SLI (Scan Line Interleaving) toe zoals we die kennen van de Voodoo2 waarbij je twee kaarten kon laten samenwerken.

De VSA-100 chipset ondersteunt DXTC (texture compression), T-buffer en full scene anti aliasing. Eindelijk heeft 3dfx in de gaten dat het gebruik van 32-bit kleur in spellen wel degelijk nut heeft: 32 bit kleur vormt geen probleem meer voor de nieuwe generatie Voodoo’s. Transformation & Lighting (T&L) daarentegen wordt niet ondersteund, wat wel het geval is voor grote concurrent nVidia met de GeForce 256. Dat belooft weer interessant te worden!

Over de kloksnelheid waartegen chipset en geheugen van de nieuwe Voodoo zullen werken, is nog weinig bekend, maar verwacht wordt dat deze 166 of 183 MHz zal bedragen. De eerste testexemplaren zouden rond maart het daglicht moeten zien en natuurlijk is DiskIdee er dan als de kippen bij om 3dfx’ nieuwste grondig aan de tand voelen.

Het blijft afwachten of de genoemde specificaties ook effectief zullen worden doorgedreven in de uiteindelijke producten. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat een fabrikant meer belooft dan hij kan leveren.

Vorig artikelBIOS-update via het internet
Volgend artikelIntel 733MHz Pentium III witte raaf
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.