Europese hackers kraken DVD-bescherming

0
50

Twee Europese hackers hebben de encryptie van de digital versatile disc (dvd) gekraakt. Het werd hun gemakkelijk gemaakt door een slordige programmeur bij het bedrijf Xing Technologies, makers van de XingDVD softwarespeler (opent nieuw venster). De werknemer van Xing was vergeten de decryptiesleutel van de XingDVD speler te encrypteren. De hackers van de MoRE (Masters of Reverse Engineering) groep konden de sleutel op die manier uit de software halen. Elke dvd heeft vierhonderd zogenaamde CSS (Content Scrambling System) sleutels van elk vijf bytes. Elke dvd-speler (hard- zowel als software) heeft op zijn beurt een unieke decryptiesleutel. Zonder zo’n sleutel kun je een dvd niet lezen. De sleutel werd ingevoerd om het kopiëren van dvd’s onmogelijk te maken. Dat was de voorwaarde waaronder de grote filmmaatschappijen bereid waren mee te stappen in het nieuwe multimediaformaat.

Met het kleine hulpprogramma DeCSS van MoRE kun je voortaan de VOB-bestanden van een dvd op je harde schijf kopiëren. Je moet dan wel over een grote harde schijf beschikken met tussen de 4,7 en 9,4 GB vrije ruimte. Op een PIII-500 MHz duurt het ongeveer tien minuten om een 1 GB VOB-bestand te “DeCSSen”.

Kopiëren naar dvd is nog niet mogelijk. De opneembare dvd’s die nu op de markt zijn hebben een capaciteit van 2,5 GB per zijde. Volgend jaar zouden er echter opneembare dvd’s van 4,7 GB op de markt komen. Die lancering komt nu in gevaar, omdat dan dvd’s net zoals cd-roms nu gemakkelijk kunnen worden gekopieerd, iets wat de filmmaatschappijen uiteraard niet willen.

DeCSS is overigens niet de eerste dvd-“ripper”. Eerder al circuleerden er hulpprogramma’s op het net om dvd’s over te zetten op video-cd. Hoewel VOB’s niet op een cd-rom passen kun je het formaat wel converteren naar MPEG met een hulpprogramma zoals DVD2MPG en dan vervolgens opsplitsen met VOBSplit en verdelen over meerdere video-cd’s. Dit soort bestanden worden in de V.S., waar er meer breedbandtoegang is, ook via websites en usenetnieuwsgroepen gedistribueerd. Ook de MacroVision bescherming die het kopiëren van dvd’s naar vhs verhindert, is gekraakt. Details over al deze zaken vind je bijvoorbeeld op de DVD Digest site.

Het is blijkbaar erg moeilijk om het illegale kopieercircuit met technische middelen buiten spel te zetten. Het gevaar bestaat dat de filmmaatschappijen niet happig zullen zijn om nog verder te investeren in het dvd-formaat tot er een waterdichte bescherming wordt gevonden. Eerder al werd de regiobescherming van dvd’s op grote schaal omzeild, iets wat overigens in tegenstelling tot het “rippen” van dvd’s niet illegaal is in Europa (zie link hieronder).

Vorig artikelMicrosoft kondigt nu al prijzen voor Windows 2000 aan
Volgend artikelNEC geeft Packard Bell doodsteek
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.