Audio direct op geheugenkaart digitaliseren

0
281
Terratec Audio Rescue is een compacte cassettespeler waarmee je niet alleen cassettebandjes, maar ook externe geluidsbronnen zoals cd’s, lp’s of tapes rechtstreeks op een microSD-geheugenkaartje digitaliseert. Wij hebben het getest.

De Terratec Audio Rescue zet analoge geluidsbronnen om in digitale mp3-audiobestanden. Dit gebeurt rechtstreeks op een (apart aan te schaffen) microSD-geheugenkaartje. Cassettes kun je direct digitaliseren via het ingebouwde cassettedeck. Lp’s, cd’s, tapes of andere audiobronnen digitaliseer je via de 3,5mm audio-ingang (“AUX”). Het apparaat betrekt zijn stroom van twee AA-batterijen of van usb.

 
In de verpakking

In de overigens mooi verzorgde doos vind je naast het cassettedeck ook nog twee AA-batterijen, stereo-oortjes, een usb-stroomkabel en twee 3,5mm stereokabels: eentje met 3,5mm L/R-aansluitingen en een tweede met de klassieke “RCA” of cinch L/R-ingangen. De beknopte “quick setup guide” is helaas niet in het Nederlands.

 
Afspelen

De Terratec Audio Rescue is een draagbaar, compact “autoreverse” cassettedeck van 186 g met als afmetingen 11,3 x 8,2 x 3,2 cm. Je kunt het apparaat dus ook gewoon als cassette-speler gebruiken. Op de zijkant is er een draaiknop waarmee je het afspeelvolume regelt.

Terratec Audio Rescue

Terratec Audio Rescue (© ; licentie: )

Bovenop het apparaat zijn er zilverkleurige knoppen voor afspelen, voor- en achteruitspoelen, stoppen, autoreverse in- en uitschhakelen en het omkeren van de afspeelrichting. De benamingen van die knoppen zijn eveneens zilverkleurig, waardoor ze soms moeilijk zichtbaar zijn. Gelukkig is de “Play”-knop veel groter dan de spoel- en andere bedieningsknoppen, zodat de bediening in de praktijk meevalt.

De groene 3,5mm-poort op de rechter zijkant werkt in twee richtingen: als ingang en als uitgang. Je kunt er oortjes op aansluiten en daarmee de audio van de ingebrachte cassette of geheugenkaart beluisteren. Of je kunt er één van de meegeleverde 3,5m-audiokabels op aansluiten om de audio van het aangesloten apparaat op te nemen.

Je kunt de Audio Rescue ook als mp3-speler gebruiken. Voor het afspelen van mp3’s op de ingestoken geheugenkaart gebruik je de drukknoppen op de achterkant. De audiobestanden die je wil beluisteren kopieer je in de folder TAPEMP3 van de gebruikte geheugenkaart.

De mp3-afspeelfunctie is in feite bedoeld om snel te kunnen controleren of je opnames gelukt zijn. Je hoeft voor die controle dus geen computer te gebruiken.

 
Opnemen

Opnames worden gemaakt op een microSD-geheugenkaartje dat je in het sleufje op de rechter zijkant steekt. Dat geheugenkaartje mag maximaal 32 GB groot zijn en moet geformatteerd worden in naar keuze FAT, FAT32 of exFAT.

Het apparaat maakt stereo-opnames in 128 kbps “constant bit rate” mp3-formaat. De audiokwaliteit is dus laag, maar wel voldoende voor de digitalisering van cassettes en tapes. Zelf opgenomen  audiocassettes hebben een kwaliteit die vergelijkbaar is met die van een 96 kbps mp3. Een klein aantal zeer goede commerciële cassettes hebben volgens sommige specialisten een audiokwaliteit die theoretisch overeenkomt met een 160 kbps mp3, maar dat zijn veeleer uitzonderingen. Mp3’s aan 128 kbps vormen dus een goed compromis. Voor de digitalisering van lp’s en cd’s bestaan andere, geschiktere digitaliseringsoplossingen met een hogere kwaliteit.

Terratec Audio Rescue achterkant

Terratec Audio Rescue achterkant (© ; licentie: )

Standaard wordt één groot mp3-bestand aangemaakt, maar je kunt manueel individuele audiobestanden creëren door kort op de “Next title” knop op de achterkant van het apparaat te drukken.

De Audio Rescue kan dit ook automatisch voor je doen aan de hand van de eventuele pauzes in het bronmateriaal. Dan moet je drie à vijf seconden op die knop drukken, tot het ledje dat ernaast zit constant blauw brandt.

Doe dit opnieuw tot de led groen brandt om opnieuw de manuele modus in te schakelen. Opnames worden bewaard in de TAPEMP3-folder, in genummerde bestanden die beginnen met FV, bijvoorbeeld FV0001.

Met de drukknoppen op de achterkant van de Audio Rescue kun je verder ook nog de opnames starten en stoppen, het afspelen van de geheugenkaart starten en stoppen, vooruit- en terugspringen tijdens het beluisteren van audio van de geheugenkaart en het afspeelvolume van de geheugenkaart aanpassen.

Om een opname te maken, steek je een cassette in het deck en schuif je de geheugenkaart in de sleuf. Het led op de achterkant brandt groen om aan te geven dat het apparaat klaar is voor opname. Start het afspelen en druk op de opnameknop. Het led knippert nu groen om aan te geven dat de opname bezig is. Wil je de opname stoppen, dan druk je opnieuw op de opnameknop op de achterkant.

Opnames maken van een externe bron gebeuren in principe op dezelfde manier. Sluit de bron via de Line-Out aan op de 3,5 mm ingang van de Audio Rescue. Start het afspelen en druk op de opnameknop.

Terratec Audio Rescue

Terratec Audio Rescue (© ; licentie: )

De AA-batterijen gaan ongeveer twee uur mee. Gelukkig kun je het apparaat ook van stroom voorzien via de meegeleverde usb-kabel en op die manier langere opnames maken, zolang ze maar op de geheugenkaart passen.

Op zich zal dat geen problemen opleveren, want een 128 kbps mp3’tje gebruikt 16 KB per seconde, ofwel 960 KB per minuut. Een uur opname levert dus een bestandje op van 57,6 MB. Op een 32 GB geheugenkaartje, het maximum dat de Audio Rescue aankan, past dus in principe ruim méér dan 500 uur aan opnames.

 
Praktijk

Het is handig dat je kunt meeluisteren tijdens cassetteopnames. Op die manier kun je ze manueel scheiden door op de daarvoor bedoelde knop te drukken. Jammer genoeg kun je niet meeluisteren wanneer je opnames maakt van externe apparatuur, want er is maar één 3,5mm-poort.  Het automatisch scheiden werkt ook, op voorwaarde dat er korte pauzes zijn tussen de individuele audiofragmenten. Soms gaat het daar al eens mis en wordt een opname onverwacht gesplitst. Het rechtstreeks digitaliseren op geheugenkaart is heel gemakkelijk en werkt perfect. Achteraf kun je op de pc eventueel nog aan de opnames sleutelen (bijvoorbeeld om ze correct te knippen en te “taggen”), maar de software die je daarvoor nodig hebt zul je zelf moeten zoeken want ze wordt niet meegeleverd. De opnamekwaliteit is goed genoeg voor het digitaliseren van cassettes en tapes, maar onvoldoende voor het converteren van lp’s en vooral cd’s.

Conclusie
De Terratec Audio Rescue For Tape, CD and Record digitaliseert rechtstreeks op geheugenkaart. Het is een eenvoudig te gebruiken apparaat, met een beperkte, vast ingestelde lage digitale kwaliteit van 128 kbps cbr mp3. Dat is zeker voldoende om cassettes, tapes en eventueel lp’s te digitaliseren, maar cd’s digitaliseer je beter op een andere manier. Handig is dat je kunt meeluisteren tijdens de opnames. Ook de lage prijs is een pluspunt. Minpunten zijn het ontbreken van een Nederlandstalige handleiding en het ontbreken van software om de gedigitaliseerde bestanden verder op je pc te bewerken.
Adviesprijs
€40
Foto van TerraTec
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelEvohome zoneregeling met geïntegreerde wifi
Volgend artikelPEAQ is een nieuw merk IT-producten van Media Markt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.