Home Hardware

Scanner maakt 3D-kaart van interieur van Toren van Pisa

0
415
Een Australisch onderzoeksteam gebruikte een nieuwe scantechnologie om de eerste gedetailleerde 3D-kaart vast te leggen van het complexe interieur van de Toren van Pisa.

De scheve klokkentoren bij de kathedraal van Pisa is een wereldberoemd bouwwerk. Al vlak na het begin van de constructie in 1173 begon de toren scheef te zakken doordat de grond onder het bouwsel te zacht is. Jarenlange werkzaamheden hebben ervoor gezorgd dat de toren niet kan omvallen. Met nieuwe technieken zou het trouwens mogelijk zijn om de scheve Toren van Pisa helemaal recht te zetten. Maar dat zou wellicht een enorme impact hebben op de grote toeristenstroom.

3D-kaart van het interieur van de Scheve Toren van Pisa

(© ; licentie: )

Een gedetailleerde 3D-kaart, die die Australische onderzoekers van het CSIRO recent maakten, kan helpen om het monument te beschermen. CSIRO, het nationale wetenschapsinsituut van Australië, ontwikkelde de Zebedee scantechnologie. Het is een handheld 3D-mappingsysteem met een laserscanner die heen en weer zwaait op een veer. Het systeem gebruikt LiDAR sensortechnologie.

Met Zebedee is het mogelijk om miljoenen gedetailleerde metingen vast te leggen door met het systeem door een interieur te wandelen. Gespecialiseerde software zet de lasergegevens om in een gedetailleerde 3D-kaart van de structuur en de samenstelling van de toren, met inbegrip van kleine details in de trappen en het metselwerk.

Voordeel van het systeem is dat het in kaart brengen snel kan gebeuren. Met andere systemen duurt het dagen om het interieur van een gebouw in een 3D-kaart te gieten. Bovendien is het interieur van de Toren van Pisa erg complex van architectuur. Met Zebedee slaagden de onderzoekers erin om de binnenkant van de toren te het scannen in minder dan een uur. Een video laat zien hoe het in zijn werk gaat:

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.