Nieuwe standaard maakt digitale slr-camera’s compacter en lichter

3
15

Panasonic lanceert een nieuwe digitale slr-camera die op verschillende vlakken een ‘world’s first’ is. Niet alleen is de DMC-G1 gebaseerd op de gloednieuwe Micro Four Thirds System-standaard voor digitale reflexcamera’s, daarnaast is het ’s werelds eerste camera met verwisselbare lens die beschikt over Full-time Live View.
Panasonic DMC-G1
Micro Four Thirds System
Zoals de naam al doet vermoeden is het Micro Four Thirds System er vooral op gericht de afmetingen en het gewicht van digitale slr-camera’s naar beneden te halen. Volgens Panasonic biedt het systeem een antwoord op de klacht dat digitale slr-camera’s nog steeds groot en zwaar zijn en daarom niet gebruiksvriendelijk. Of dit nog steeds zo is bij nieuwere slr-camera is maar de vraag. De opmerking die vaak gemaakt wordt bij nieuwere modellen is dat ze te klein zijn voor grote handen en te licht waardoor de balans bij grote lenzen fout ligt.

De voordelen van de nieuwe standaard op het conventionele Four Thirds System zijn een kortere afstand tussen lensbevestiging en brandpunt (ongeveer 50%), een slankere lensbevestiging (buitendiameter is 6 mm korter) en meer elektrische contactpunten. Met dit laatste kunnen de mogelijkheden van de conventionele standaard uitgebreid worden. De Micro Four Thirds System-standaard zal gebruik maken van kleinere lenzen, maar via een optionele bevestigingsadapter kan men ook Four Thirds System-lenzen gebruiken.

DMC-G1
De DMC-G1 van Panasonic is de eerste digitale slr-camera die gemaakt is volgens de nieuwe Micro Four Thirds System-standaard. De camera is dankzij een spiegelloze opbouw zeer compact gemaakt (124 x 83,6 x 45,2 mm). De G1 beschikt ook over een iA-modus (Intelligent Auto). Deze modus combineert een waaier aan functies, waaronder AF Tracking, Gezichtsherkenning en Intelligent ISO Control. Deze functie was reeds aanwezig in de compacte camera’s van Panasonic. Met de compacte afmetingen en de iA-modus moet de camera de kloof tussen compacte camera’s en slr-camera’s kleiner maken. Het feit dat je tussen verschillende kleuren kunt kiezen voor de behuizing bevestigt dit.

Full-time Live View
De 12,1-megapixel Live MOS-sensor biedt gebruikers de voordelen van Full-time Live View, zowel bij het gebruik van het 3-inch lcd-scherm met vrije hoek als bij het gebruik van de beeldzoeker. De autofocus (AF) op basis van contrast zorgt voor extra comfort met 1-punts-scherpstelling, AF Tracking en voorvertoningsfuncties. Met dit laatste weet de gebruiker op voorhand in welke mate het wijzigen van instellingen de foto zullen beïnvloeden.

Beeldkwaliteit
Voor een goede beeldkwaliteit wordt de 4/3-type Live MOS-sensor bijgestaan door de Venus Engine HD-processor. Deze zorgt voor ruisonderdrukking en uitbreidbaarheid via een hdmi-ingang. Om met stof binnen de behuizing af te rekenen gebruikt de DMC-G1 een Supersonic-Wave filter.

Beschikbaarheid en prijs
Op dit ogenblik zijn de leverdatum en prijs nog niet bekend.

Adviesprijs
Nog niet bekend
Vorig artikelPioneer zet zijn eerste stappen in de lcd-tv-technologie
Volgend artikelUSB-stickgeluidskaart voor gaming on the move

3 REACTIES

  1. Semantiek?
    In een reflexcamera wordt iets gereflecteerd (via een spiegel). De G1 is dus per definitie geen reflexcamera.
    Volgens mij is de G1 gewoon een digitale fotocamera, met als specifieke eigenschappen verwisselbare lenzen en een nog weinig gebruikt beeldformaat (micro four thirds). Het is niet méér een reflexcamera dan honderden andere zg point-and-shoot camera’s, het zogenaamde voordeel van live view is vrij nieuw onder reflexcamera’s maar die honderden point-and-shoots hebben dat al sinds de eerste digitale camera’s…
     

  2. U hebt het er in de bespreking van de Panasonic DMC-G1 bij herhaling over dat de G1 een reflex of DSLR is, terwijl u in dezelfde tekst schrijft: “De camera is dankzij een spiegelloze opbouw zeer compact gemaakt”. U wet dus wel degelijk dat het géén reflexcamera is… het schijnt erg moeilijk te zijn om dat als een voordeel te presenteren, wat ook al blijkt uit woorden als “de voordelen van Full-time Live View”… iedere digitale compactcamera heeft natuurlijk al jarenlang “life view”, en in dat opzicht liepen DSLR’s gewoon achter.
    De winst van de G1 is, dat de voor digitale camera’s overbodige ballast van een spiegelsysteem eindelijk verdwijnt. Is dat zo moeilijk te zien?

Reacties zijn gesloten.