Computergegevens veilig en snel overal meenemen

0
54

Om grote hoeveelheden gegevens van de ene naar de andere plek mee te nemen, bieden usb-sticks te weinig capaciteit en zijn gewone externe harde schijven te groot en te zwaar. Mobiele harde schijven bieden die capaciteit wel. Ze zijn klein, licht en draagbaar en zien er bovendien mooi uit.
Mobiele harde schijven
In februari 2007 stond in de Belgische kranten hoe een geneesheer van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vijf jaar werk kwijt speelde. De betrokkene bewaarde zijn doctoraat op zijn notebookcomputer en maakte getrouw een kopie op een externe harde schijf. Beide werden echter uit zijn kantoor gestolen. 

Back-ups? Wat is dat?
Het werk van vijf jaar slechts één keer back-uppen en die reservekopie dan op dezelfde locatie als het origineel bewaren is natuurlijk niet erg slim. Uit talrijke onderzoeken blijkt echter dat de overgrote meerderheid van ons heel slordig omspringt met computergegevens. Bijna tweederde van alle computergebruikers maakt geen dagelijkse back-up. Tien procent maakt zelfs nooit een back-up.
Gebruikers vertrouwen ook te zeer op de robuustheid van hun draagbare of vaste computer, wat vaak aanleiding geeft tot ernstig productiviteitsverlies. Zestig procent van alle gestolen of verloren bedrijfsgegevens zijn trouwens afkomstig van draagbare computers. Dertig procent van alle gebruikers heeft al eens ooit gegevens verloren, waardoor ze soms dagenlang niet konden werken.

Veiligheid eerst
Als we je nu een beetje bang hebben gemaakt, dan was dat de bedoeling. Belangrijke gegevens bewaar je best op meerdere, aparte locaties.
Usb-sticks volstaan om er kleine bestanden op te bewaren en overal mee naartoe te nemen. Grotere bestanden passen echter niet op één usb-stick.
Een gewone externe harde schijf is mogelijke een oplossing, maar die neem je niet zomaar overal mee naar toe wegens te groot en te zwaar. Gewone externe harde schijven gebruiken meestal ook nog eens een externe voeding die de bulk van het geheel nog vergroot.
Je zou belangrijke bestanden ook met je mee kunnen nemen op je iPod of andere mp3-speler met harde schijf. Die zijn echter vrij duur in de aanschaf en

1
2
3
Vorig artikelDigitale tv en radio onderweg met ultrakleine USB-tuner
Volgend artikelKleurenlaser voor thuisgebruik en gebruik binnen kleine organisaties
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.