Computergegevens veilig en snel overal meenemen

0
54

gebruiken dikwijls niet-standaard kabels en/of software zodat je ze niet zo eenvoudig van de ene computer naar de andere kunt meenemen. 

Mobiele hd’s
Gelukkig worden harde schijven steeds kleiner en lichter, zodat fabrikanten nu ook mobiele externe exemplaren kunnen bouwen die geen bijkomende voeding nodig hebben en via een standaard USB- en/of Firewire-kabel op zowat elke pc of Mac kunnen worden aangesloten. 

Toughdrive van Freecom: kan tegen een stootje

Toughdrive van Freecom: kan tegen een stootje

We testten mobiele harde schijven van Freecom, Iomega, LaCie, Plextor en Western Digital (WD). Die hebben allemaal een USB 2.0 aansluiting; sommigen bieden ook FireWire. Je kunt deze schijven ook aansluiten op oudere pc’s met een USB 1.1 poort, maar dan dalen de prestaties wel fors. De meeste schijven zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, gaande van 40 tot 120 GB. Dit zijn de opgegeven capaciteiten. Onder Windows blijft daar effectief minder van over (bv. nog 74 GB voor een 80 GB schijf of nog 111 GB voor een 120 GB schijf). Bij recente computers heb je  geen extra software nodig: je kunt de schijven direct aansluiten en gebruiken.

Testmethode
Wij testten deze mobiele harde schijven onder Windows XP via de USB 2.0-interface, omdat die sneller is dan FireWire en ook omdat we dan de resultaten onderling konden vergelijken. We gebruikten het gespecialiseerde programma HDTach 3.0.1.0 dat allerlei lees- en schrijftesten uitvoert en daar prestatiecijfers uit puurt. Als controle gebruikten we ook

1
2
3
Vorig artikelDigitale tv en radio onderweg met ultrakleine USB-tuner
Volgend artikelKleurenlaser voor thuisgebruik en gebruik binnen kleine organisaties
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.