Gebruiksvriendelijke Office 2007 vergt bijkomende opleiding gebruikers

0
46

De grondig vernieuwde Office 2007 is eindelijk verkrijgbaar voor het grote publiek. Zowel de interface als het bestandsformaat van de geïntegreerde kantoorsuite ondergingen forse wijzigingen.
Microsoft Office 2007 brengt serieuze veranderingen met zich mee
De laatste grote verandering aan Office, de geïntegreerde kantoorsoftware van Microsoft, dateert van tien jaar geleden. Office 97 introduceerde toen een nieuw bestandsformaat dat tot heel wat problemen leidde met eerdere versies en met kantoorsoftware van andere bedrijven. Microsoft leerde van die problemen en behield grotendeels hetzelfde bestandsformaat voor Office 2000 (geïntroduceerd in januari 1999), Office XP (mei 2001) en Office
2003
(november 2003). Ook aan de interface werd niets fundamenteel gewijzigd.
De nieuwe versie Office 2007 werd in november van vorig jaar vrijgegeven voor grote bedrijfsklanten en komt eind deze maand officieel op de markt voor kleinere bedrijven en particulieren. (In april 2006 publiceerde
DiskIdee al een uitgebreide test van de nieuwe Office 2007
.) Voor het eerst in tien jaar verandert er heel wat onder de motorkap. Bestanden kunnen nog altijd worden bewaard in het oude, bedrijfseigen Office-bestandsformaat van Microsoft, die nu de ‘compatibliteitsmodus’ wordt genoemd.
Standaard werkt de nieuwe Office echter met een compleet nieuw open bestandsformaat dat ook door andere bedrijven kan worden gebruikt. Dit Office Open XML-bestandstype of OOXML kwam er vooral op vraag van grote bedrijven en overheden die vrezen voor zogenaamde ‘vendor lock-in’, waarbij ze met handen en voeten gebonden zijn aan de software van één bedrijf.

Zip-bestanden
Het nieuwe bestandstype van Office is gebaseerd op Extensible Markup Language (XML) dat al wordt gebruikt door internetdocumenten en door andere kantoorsoftware zoals OpenOffice, waarvan DiskIdee eerder versie 2 testte. (Lees
ook ons eerdere dossier over wat XML precies is
.)
OOXML is net zoals het concurrerende en op vele vlakken vergelijkbare Open Document Format (ODF) ingediend als ISO-standaard. Microsoft heeft een ‘compatibility pack’ uitgebracht waardoor ook oudere Office-versies OOXML zullen kunnen gebruiken. Naar verwachting zullen er daardoor veel minder problemen optreden met niet of moeilijk te openen bestanden dan het geval was met de introductie van Office 97 tien jaar geleden. Om de bestanden herkenbaar te houden, opteerde Microsoft om de oude Office-bestandsnaamextensies te behouden, maar er telkens de letter X aan te voegen. De nieuwe extensies worden dus .docx voor Word, .xlsx voor Excel en .pptx voor PowerPoint.
Microsoft claimt dat het nieuwe bestandstype veel kleinere bestanden oplevert dan het voorgaande. Onze testen bevestigen dat: de gemiddelde grootte van vijftig .docx bestanden bedraagt 66% van de grootte van dezelfde bestanden in .doc formaat.
Dit resultaat hoeft niet te verwonderen, want net als bij een webpagina bestaat een document in Word 2007 uit een heleboel bestanden in meerdere mappen. Om alles keurig bij elkaar te houden, wordt die hele structuur gewoon gezipt waardoor hij tegelijkertijd ook wordt gecomprimeerd.

1
2
3
4
Vorig artikelPc-functionaliteit in de palm van je hand
Volgend artikelInbouwradio voor keukens en badkamers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.