Gebruiksvriendelijke Office 2007 vergt bijkomende opleiding gebruikers

0
46

Interface
Behalve het bestandsformaat wijzigde ook de interface van de nieuwe Office grondig. De doorsneegebruiker zal vooral daarmee worden geconfronteerd. Zelfs ervaren Office-gebruiker zullen moeten wennen aan de nieuwe interface. Word, Excel, Access, PowerPoint en Outlook werden allemaal grondig onderhanden genomen. Dat was nodig, want met elke nieuwe versie van Office werden in het verleden ook nieuwe functies en mogelijkheden toegevoegd.
Om die toegankelijk te maken waren nieuwe dialoogvensters, nieuwe pictogrammen, langere menulijsten, en nieuwe werkbalken nodig. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld in Word 2002 meer dan twintig werkbalken openen. Microsoft vond terecht dat dit eenvoudiger, overzichtelijker en met veel minder muisklikken moest kunnen. Vanuit die basisgedachte ontstond dan het nieuwe Office ‘lint’ of in het Engels de ribbon die tegelijkertijd de werkbalk en de menubalk vervangt.

 


Het Office-lint in actie in Word 2007 (Start-menu lint)

Office-lint
Elk menu in elk Office-programma zoals Start, Invoegen en Pagina-indeling heeft zijn eigen lint, dat onderverdeeld is in thematische vakken met daarin vaak gebruikte opdrachten. Bij het Start-menu van Word bevat het lint bijvoorbeeld vijf vakken: Klembord, Lettertype, Alinea, Stijlen en Bewerken. Bij Excel bevat het Start-lint dezelfde vakken behalve Alinea, dat werd vervangen door Uitlijning omdat de betrokken opdrachten in een rekenblad vaker worden gebruikt. Excel telt bovendien in het Start-lint twee extra vakken met daarin vaakgebruikte opdrachten die hebben te maken met Getal en Cellen.
Deze voorbeelden illustreren waarom de nieuwe Office-interface tegelijk vernieuwend en verwarrend is. Het aantal linten en vakken met opdrachten is contextgevoelig en verschilt naar gelang het programma en het document waarin de gebruiker werkt.
Vernieuwend is dat de interface veel overzichtelijker is en minder schermplaats in beslag neemt dan bij vorige versies van Office.
Verwarrend is dat zelfs ervaren gebruikers initieel verloren lopen in de vele linten, menu’s en vakken. Vaak gebruikte opdrachten staan dikwijls niet op de plaats waar de gebruiker ze verwacht.

1
2
3
4
Vorig artikelPc-functionaliteit in de palm van je hand
Volgend artikelInbouwradio voor keukens en badkamers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.