Entertainment laptops van HP met LightScribe en van Sony met Blu-ray

3
111

HP en Sony introduceren op de consument gerichte breedbeeldlaptops met entertainmentfuncties die bedoeld zijn als desktopvervangers. Wij vergeleken de HP Pavilion dv9000 met de Sony VAIO VGN-AR21S. De HP heeft een dvd-recorder met LightScribe, terwijl de Sony eerste laptop is met een ingebouwde blu-ray dvd-rewriter voor schijfjes waarop maximaal 25 GB informatie past.
De HP Pavilion dv9064ea heeft een dvd-recorder met LightScribe

HP Pavilion dv9064ea

De Pavilion dv9000 laptop-reeks van HP bestaat uit verschillende modellen met zowel AMD- als Intel-processoren. Wij bekeken het nieuwe dv9064ea model met een 2 GHz Intel Core Duo T2700, 2 GB 667 MHz DDR2 RAM en een nVidia GeForce 7600 GT videochip met 256 MB VRAM. Die specificaties zijn voldoende om deze laptop ‘Windows Vista Capable’ te maken. Besturingssysteem van dienst op ons testexemplaar was nog Windows XP Media Center Edition
2005
  (MCE), al ontbreekt in deze laptop een tv tuner. (Na januari zal deze laptop geleverd worden met Windows Vista Home Premium.) Wel van de partij is een kleine, kredietkaartachtige afstandsbediening.
Het 17-inch breedbeeldscherm heeft een resolutie van 1440 x 900 pixels en een speciale coating die de zwartweergave in films en videobeelden verbetert, maar voor gewoon gebruik wel een zekere weerkaatsing geeft, die soms storend is, afhankelijk van de lichtinval van de werkomgeving. Bovenin de schermrand bevindt zich een kleine 1,3-megapixels webcam met links en rechts ernaast piepkleine stereomicrofoons.
Het toetsenbord heeft een volwaardig numeriek gedeelte. Onder het toetsenbord zit een ruime polssteun en een groot aanraakgevoelig muisvlak. Dat muisvlak is afgewerkt in dezelfde aluminiumkleurige kunststof als de polsrust. Persoonlijk vonden we dat die kunststof niet zo goed reageert op schuifbewegingen van onze vingers: soms schoot de muiscursor te snel door en op andere momenten reageerde hij niet snel genoeg.
Boven het toetsenbord vonden de ingenieurs van HP nog voldoende ruimte voor aanraakgevoelige multimediaknoppen om het geluidsniveau te regelen en de weergave van video en geluid te regelen. Daarboven zit een rooster met erachter stereoluidsprekers van Altec Lansing. Via de ingebouwde HP QuickPlay software is het mogelijk om dvd’s te spelen zonder Windows op te starten.
In de kast is verder plaats voor twee harde schijven die eventueel in een RAID-configuratie kunnen worden gebruikt, waarbij de ene schijf automatisch back-ups maakt van de andere. Ons testexemplaar had twee 5400 tpm SATA-harde schijven van 120 GB aan boord, waarbij op de ene schijf het besturingssysteem en de HP Revovery software stond (om het systeem te herstellen in het geval van een calamiteit) en op de andere ruimte was voor data.

De HP Pavilion dv9000 heeft een volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier
De HP Pavilion dv9000 heeft een volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier

1
2
3
4
Vorig artikelNieuwe modellen muziekgsm’s
Volgend artikelDrie nieuwe gsm-toestellen in de Nseries
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Debbie, de Vaio is al weer weg uit het testlab, maar tijdens de test heb ik weinig gemerkt van de ventilator. Dan wat betreft steeds snellere laptops: dat is nu eenmaal altijd zo in de technologie, de dag dat je iets koopt is het alweer verouderd. In april komt er een nieuwe verise uit van de Intel Core 2 Duo Centrino processor met opnieuw verbeterde prestaties dankzij een snellere front side bus (dus snellere werking van oa het geheugen) en tegen begin 2008 schakelt Intel over op een nieuwe generatie processoren volgens het 45 nanometer platform (tegenover 65 nm nu) die bij gelijkblijvende kloksnelheden betere prestaties combineert met zuiniger stroombeheer (lees ons nieuwsbericht hierover). Maar zoals gezegd: je kunt dan wel blijven wachten vooraleer je iets koopt.

  2. Hallo,
     
    Ik heb 2 vragen over de sony vaio ;
    – hoe staat het met het ventilator geluid, slaat hij vaak aan en is deze goed hoorbaar ?
    – Jullie nieuwe ranking is gebaseerd op de snellere laptops die er aan zitten te komen, zijn deze nog beter/sneller dan de vaio van de test ?
    Dank je,
    groetjes Debbie

Reacties zijn gesloten.