Entertainment laptops van HP met LightScribe en van Sony met Blu-ray

3
111

Sony levert bij deze VAIO een Windows Media Center afstandsbediening van normale grootte mee. Nog een verschil met de HP Pavilion is dat je naast een PC ExpressCard ook een gewone PC Card sleuf krijgt. Verder heeft het toetsenbord geen apart numeriek gedeelte, hoewel daar voldoende plaats voor is. Maar Sony koos ervoor om de aanuitknop rechts van het toetsenbord te plaatsen en links ervan enkele multimediaknoppen te voorzien, onderandere om het volume te regelen en om een dvd uit te werpen. Daarnaast zijn er ook nog multimediaknoppen boven het toetsenbord. Dit alles lijkt maar lukraak geplaatst; zoals gezegd was er voldoende ruimte om een volledig toetsenbord te voorzien en is dit dus een gemiste kans.
De Sony VAIO is even stevig gebouwd als de HP Pavilion, maar weegt wel bijna een halve kilo zwaarder (bijna 4 kg). We zijn wel niet te spreken over het prullerige afdekplaatje voor de modem- en netwerkaansluitingen, dat volgens ons snel zal afbreken. Ook het schermslot is eerder onhandig uitgevoerd.
We bekeken enkele Blu-ray Discs op het ingebouwde Full HD scherm van deze VAIO. De hogere resolutie van het beeld valt uiteraard op, maar het verschil met de resolutie van een gewone dvd komt bij het materiaal dat momenteel beschikbaar is op Blu-ray niet altijd tot zijn recht. Vooral animatiefilms zien er beter uit in de hogere resolutie, maar oudere films die nog gedraaid werden op pellicule (celluloid) zien er in de hogere resolutie eerder slechter uit omdat de korrel van de pellicule en alle oneffenheden daarin sterk opvallen. Het is maar de vraag of de gemiddelde consument de forse premie voor Blu-ray zal willen betalen, voor een toch eerder subtiel verschil met gewone dvd’s, dat bovendien pas echt tot zijn recht komt op grote platte schermen met hoge resolutie.

 

 
Oordeel

De Sony VAIO VGN-AR21S is een goede desktopvervanger met high-end snufjes zoals een Full HD scherm en een Blu-ray recorder. Daardoor betaal je er wel fors meer voor dan voor de op alle andere gebieden vergelijkbare HP Pavilion dv9064ea. De prestaties van de VAIO blijven ook iets achter bij die van de Pavilion, ondanks de identieke processor en videochip. Dat heeft natuurlijk te maken met de hogere resolutie van het VAIO-scherm, waardoor er meer pixels moeten worden berekend tijdens onze benchmarks. Die voeren we immers altijd uit op de ingebouwde resolutie van de laptop, omdat gebruikers in de praktijk uitsluitend op die resolutie zullen werken.
De VAIO haalt een DiskIdee-prestatiescore van 46/100 en een DiskIdee-prijsprestatiescore van 51/100. Je mag die cijfers vergelijken met die van de in deze test besproken HP Pavilion, maar niet met eerder door ons geteste laptops omdat we begin 2007 onze wegingen hebben aangepast aan de nieuwe, snellere laptops die nu op de markt komen.

 
In de tabellen hierna vind je gedetailleerde technische gegevens over de twee besproken laptopcomputers.

HP Pavilion dv9064ea

Specificaties
Gemiddelde straatprijs 1633,00
Type processor Intel Core Duo T2700 2,00 GHz
Ram geïnstalleerd 2 GB 667 MHz DDR2
Chipset Intel 945
Grafische kaart GeForce 7600 GT
Grafisch geheugen (MB) 256 MB
Capaciteit harde schijf (GB) 240 (2 x 120)
Optische drive Dual layer dvd+rw multi met LightScribe
Grootte beeldscherm (inch) 17
Display resolutie (pixels) 1440 x 900
Netwerk 10/100/1000 Mbit/s
Draadloze verbindingen Bluetooth, WiFI 802.11a/b/g
Gespecificeerd gewicht (kg) 3,56
Afmetingen HxBxD (cm) 28,5 cm (l) x 39,6 cm (b) x 3,16 cm (min. h) / 4,18 cm (max. h)
Besturingssysteem Microsoft® Windows Media Center Edition 2005
Testresultaten (op 100, DiskIdee-weging)
Mobile Mark05 performantie 63
MobileMark05 batterijduur (minuten) 40
3dMark01 92
3dMark03 93
3dMark05 52
3dMark06 66
SPECViewPerf 8.01 77
Gewichtsscore 42
Extra’s score 72
Scores (op 100, DiskIdee-weging)
Prestatiescore 53
Prijsprestatiescore 67
1
2
3
4
Vorig artikelNieuwe modellen muziekgsm’s
Volgend artikelDrie nieuwe gsm-toestellen in de Nseries
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Debbie, de Vaio is al weer weg uit het testlab, maar tijdens de test heb ik weinig gemerkt van de ventilator. Dan wat betreft steeds snellere laptops: dat is nu eenmaal altijd zo in de technologie, de dag dat je iets koopt is het alweer verouderd. In april komt er een nieuwe verise uit van de Intel Core 2 Duo Centrino processor met opnieuw verbeterde prestaties dankzij een snellere front side bus (dus snellere werking van oa het geheugen) en tegen begin 2008 schakelt Intel over op een nieuwe generatie processoren volgens het 45 nanometer platform (tegenover 65 nm nu) die bij gelijkblijvende kloksnelheden betere prestaties combineert met zuiniger stroombeheer (lees ons nieuwsbericht hierover). Maar zoals gezegd: je kunt dan wel blijven wachten vooraleer je iets koopt.

  2. Hallo,
     
    Ik heb 2 vragen over de sony vaio ;
    – hoe staat het met het ventilator geluid, slaat hij vaak aan en is deze goed hoorbaar ?
    – Jullie nieuwe ranking is gebaseerd op de snellere laptops die er aan zitten te komen, zijn deze nog beter/sneller dan de vaio van de test ?
    Dank je,
    groetjes Debbie

Reacties zijn gesloten.