Digitaal schrijven op digitaal papier

5
178

We testten eerder al een digitale pen van Nokia. Ook Logitech, dat onlangs op CeBIT zijn 25-jarig bestaan vierde, heeft een vergelijkbaar product in het gamma met het io2 Digital Writing System. Het grootste verschil met de pen van Nokia is het ontbreken van Bluetooth, zodat je geschreven notities enkel via een USB verbinding kunt uploaden naar pc of notebook.
logitechi02

De Logitech io2 digitale pen is net als de Nokia SU-1B digitale pen bedoeld om notities te nemen en deze later op te slaan en te bewerken op je computer. De pen bevat een inktpatroon zodat ziet wat je schrijft. Met het gaatje dat in de clip van de dop zit, kan je het inktpatroon verwijderen om het te vervangen door een nieuwe als de inkt op is.
De dop op de pen doet dienst als een soort aan-/uitknop. Je activeert de pen door de dop te verwijderen en deactiveert hem door de dop er weer op te zetten. Twee driekleurige LED’s geven informatie over de status van de batterij en het geheugen van de pen. Groen betekent dat de batterij volledig is opgeladen en er nog plaats genoeg is in het geheugen. Geel wil zeggen dat de batterij minder dan halfvol is en het geheugen voor meer dan de helft bezet is. Rood geeft aan dat de batterij bijna leeg is en het geheugen bijna vol. Een persoonlijke tint geven aan je Logitech pen behoort ook tot de mogelijkheden. Je kan een rubber kapje (grijs, rood, geel, zwart of blauw) op de achterkant van je pen plaatsen. Waar je de pen vasthoudt zit een rubberen huls wat het schrijfgemak ten goede komt.

Logitechi02_2.jpg
Cradle, pen en pendop van het io2 Digital Writing System

De Logitech io2 pen heeft een opslagcapaciteit van 856 Kbytes wat vergelijkbaar is met 40 geschreven A4 bladzijden (de Nokia pen heeft met 1 MB een iets groter geheugen). Als de batterij volledig is opgeladen gaat ze drie uren mee bij continu gebruik en tot 20 uren in standby-modus of maar liefst 280 dagen met de dop erop (de Nokia pen houdt het met 2 en 10 uren iets minder lang vol). Maximaal 25 bladzijden kunnen geschreven worden alvorens we de pen terug moeten opladen. De pen weegt 37 gram en is 156 mm lang en dat is vergelijkbaar met de Nokia pen.

1
2
3
4
Vorig artikelEen karaokebar in je huiskamer
Volgend artikelAllesomvattend platform voor home entertainment

5 REACTIES

  1. Dit toch wel een heel beperkte test die ik op uw website lees. Laat ik wat van mijn gebruikerservaringen doorgeven, zodat andere mensen er ook wat aan hebben.
    Sinds kort gebruik ik de Logitech io2-pen. Ik ben er voor de lol mee begonnen, omdat ik een goedkope aanbieding zag. Ik dacht: kom, laten we het eens proberen. Ik gebruik het nu een aantal dagen, en ik moet zeggen dat het begint me steeds beter te bevallen. Een groot nadeel voor Nederlanders is, dat er geen Nederlandstalige handschrift-herkenning wordt meegeleverd, alleen Engels, Duits, Frans etc. De Logitech software zelf is Engelstalig, maar ik heb gezien dat er ook een Nederlandse versie is ontwikkeld. Die heb ik gedownload maar die wou niet installeren. Ik heb daarover geklaagd bij Logitech en kreeg vervolgens een onbegrijpelijk antwoord uit India terug (Ja, ja: het uitbesteden van je helpdesk heeft niet alleen maar voordelen!).
    Bij dit product gaat het natuurlijk vooral om de kwaliteit van handschrift-herkenning. Ik kwam er achter dat als je Engelstalige handschrift-herkenning loslaat op Nederlandstalige teksten, dit alleen maar chaos oplevert. Logitech levert bij de io2 pen software van Vision Objects, MyScript Notes geheten. Dit product kun je ook los van de Logitech digitale pen downloaden en (als het je bevalt) kopen. De software van Vision Objects zelf, herkent wèl Nederlandstalige teksten. Echter, ik heb uitgevonden dat je die software niet hoeft te kopen. Achter op de software-CD die Logitech bij de pen levert staat een code die ook werkt voor de software van Vision Objects. Zo heb je toch software die Nederlands leest! (Met dat ik dit schrijf, denk ik dat Vision Objects hier vermoedelijk niet heel erg blij mee zal zijn). Het herkennen van handschrift is nog een slag moeilijker dan OCR. Ik moet zeggen dat de software van Vision Objects een goeie job doet in het herkennen van mijn gekriebel. Je kunt de herkende tekst gemakkelijk naar Word exporteren en daar de (beperkte) fouten in de tekstherkenning herstellen. Het is jammer (dat vindt ik althans), dat de pen geen direct ondersteuning biedt voor OneNote van Microsoft. Wat je ook van Microsoft mag vinden, OneNote is één van de meest innovatieve producten die Microsoft in jaren heeft geleverd!
    Logitech levert bij de pen speciaal papier. Dat papier vind ik fantastisch. Het is gewoon papier waarover ze (als het ware) een netwerk (zelf ze noemen het stippeltjes, of ook wel slim papier) van draadjes gelegd hebben, zodanig dat de pen altijd precies weet waar hij is en op welke pagina. Daardoor kun je achteraf (zolang de pagina\’s nog in het geheugen van de pen zitten) correcties aanbrengen in de tekst die je geschreven hebt. Uiteraard betaal je een prijs voor deze functionaliteit. Dat is één van de grappen met deze pen, dat Logitech in de toekomst geld gaat verdienen met de verkoop van dit soort papier, net zoals HP goud geld verdient (misschien moet ik zeggen: verdiend heeft) aan de verkoop van z\’n patronen voor inkjetprinters. Het zou een aardig \”business concept\” kunnen opleveren.
    Bijna elk product heeft concurrentie. Aan wat voor concurrentie moet je denken bij deze pen? Er zijn pennen die iets soortgelijks doen als deze pen. Een heel voor de hand liggende concurrent zou zijn: handgeschreven teksten die je in een scanner stopt, waar vervolgens één of ander software programma de tekst leest en omzet naar getypte tekst. Ik ken dat soort programma’s niet, maar misschien bestaan ze.
    Mijn (voorlopige) conclusie zijn de volgende:
    1. Deze pen is nog niet helemaal uit ontwikkeld maar levert voor mij zodanig resultaten dat ik ‘m voorlopig blijf gebruiken.
    2. Ik denk dat ook andere mensen er plezier aan zullen beleven (de secretaresses van Nederland). Het is even wennen, maar een bijkomende voordeel is dat je al snel echt gemotiveerd raakt om fatsoenlijk te schrijven. Als ik het handschrift van sommige mensen zie, dan zou alleen dat al winst zijn!
    3. Het is een voordeel als je geschreven tekst snel over kunt zetten naar getypte tekst.
    4. Je moet de pen met verstand gebruiken; je kunt er alles mee schrijven, maar je wilt niet alles bewaren wat je opschrijft. Schrijf (met deze pen) alleen dat op, wat je wilt bewaren!

  2. Jammer dat dit produkt niet wordt vergeleken met een goedkoper produkt namelijk de mobile notetaker, geen speciaal papier nodig, normale dunne pen niet zo\’n dikke zoals nokia/logitech, maximaal 50 pagina\’s volgeschreven bewaren, voor info zie http://www.notetaker.nl.

Reacties zijn gesloten.