Digitaal schrijven op digitaal papier

5
179

Tags
In je notities kan je "tags" maken. Tags zijn een soort snelkoppelingen om tekst te schrijven voor specifieke doeleinden. Een tag maak je door een drukletter te schrijven en er een cirkel rond te trekken. De voorgeprogrammeerde tags zijn E voor E-mail, C voor Calender of T voor To-do list. Als je de tekst bij de tag gemaakt hebt trek je een verticale lijn van aan de tag tot het einde van de tekst voor die tag. Je kan ook je eigen tags toevoegen met behulp van de Logitech io 2 software.

logitechi02_OxfordA4.jpg
Oxford EasyBook A4

Notitieblokken
Om aan de prijs van extra notitieblokken te geraken – laat staan ze bestellen – heb ik een hele reeks telefoontjes moeten plegen. Ik ben begonnen met een mail te sturen naar Oxford voor de distributiecentra in België van de Oxford Easybook. Ik kreeg twee adressen met telefoonnummers toegesturd. Eentje ervan was een groothandel en verkocht niet aan particulieren, maar gaf mij wel twee adressen van winkels in mijn buurt waaraan ze hun producten verkochten. Deze winkels hadden de producten niet in het gamma, omdat de Oxford Easybooks te specifieke producten zijn. De enige oplossing die wij zien is om de notitieboekjes online te bestellen op de website van Logitech. Een A4 notitieboekje kost 6,95 euro en er komen nog eens 5 euro verzendingskosten bij wat het een dure aangelegenheid maakt.

NokiaLogitech_tabel.JPG

Conclusie
Hoewel de Logitech io2 digitale pen geen Bluetooth mogelijkheden heeft, is de pen toch net zo handig als de digitale pen van Nokia om snel notities te nemen en naar je pc of notebook over te brengen. Ook kalenderopdrachten, to-do items of e-mails schrijven behoren de mogelijkheden van de io2 op voorwaarde dat je een duidelijk handschrift hebt en de tekst in het Engels schrijft, anders is de kans zeer groot dat je je mailtjes moet overtypen. Na een uur schrijven om de io2 pen je handschrift aan te leren verwacht je wel dat de pen je handschrift kent, maar dat is niet het geval. Extra papier kopen is ook niet zo eenvoudig en brengt extra kosten met zich mee.
Adviesprijs
Logitech io2 Digital Writing System 199 euro;
10 vullingen (5 blauwe, 5 zwarte): 14,95 euro;
Oxford EasyBook A4 notitieboek: 6,95 euro.
1
2
3
4
Vorig artikelEen karaokebar in je huiskamer
Volgend artikelAllesomvattend platform voor home entertainment

5 REACTIES

  1. Dit toch wel een heel beperkte test die ik op uw website lees. Laat ik wat van mijn gebruikerservaringen doorgeven, zodat andere mensen er ook wat aan hebben.
    Sinds kort gebruik ik de Logitech io2-pen. Ik ben er voor de lol mee begonnen, omdat ik een goedkope aanbieding zag. Ik dacht: kom, laten we het eens proberen. Ik gebruik het nu een aantal dagen, en ik moet zeggen dat het begint me steeds beter te bevallen. Een groot nadeel voor Nederlanders is, dat er geen Nederlandstalige handschrift-herkenning wordt meegeleverd, alleen Engels, Duits, Frans etc. De Logitech software zelf is Engelstalig, maar ik heb gezien dat er ook een Nederlandse versie is ontwikkeld. Die heb ik gedownload maar die wou niet installeren. Ik heb daarover geklaagd bij Logitech en kreeg vervolgens een onbegrijpelijk antwoord uit India terug (Ja, ja: het uitbesteden van je helpdesk heeft niet alleen maar voordelen!).
    Bij dit product gaat het natuurlijk vooral om de kwaliteit van handschrift-herkenning. Ik kwam er achter dat als je Engelstalige handschrift-herkenning loslaat op Nederlandstalige teksten, dit alleen maar chaos oplevert. Logitech levert bij de io2 pen software van Vision Objects, MyScript Notes geheten. Dit product kun je ook los van de Logitech digitale pen downloaden en (als het je bevalt) kopen. De software van Vision Objects zelf, herkent wèl Nederlandstalige teksten. Echter, ik heb uitgevonden dat je die software niet hoeft te kopen. Achter op de software-CD die Logitech bij de pen levert staat een code die ook werkt voor de software van Vision Objects. Zo heb je toch software die Nederlands leest! (Met dat ik dit schrijf, denk ik dat Vision Objects hier vermoedelijk niet heel erg blij mee zal zijn). Het herkennen van handschrift is nog een slag moeilijker dan OCR. Ik moet zeggen dat de software van Vision Objects een goeie job doet in het herkennen van mijn gekriebel. Je kunt de herkende tekst gemakkelijk naar Word exporteren en daar de (beperkte) fouten in de tekstherkenning herstellen. Het is jammer (dat vindt ik althans), dat de pen geen direct ondersteuning biedt voor OneNote van Microsoft. Wat je ook van Microsoft mag vinden, OneNote is één van de meest innovatieve producten die Microsoft in jaren heeft geleverd!
    Logitech levert bij de pen speciaal papier. Dat papier vind ik fantastisch. Het is gewoon papier waarover ze (als het ware) een netwerk (zelf ze noemen het stippeltjes, of ook wel slim papier) van draadjes gelegd hebben, zodanig dat de pen altijd precies weet waar hij is en op welke pagina. Daardoor kun je achteraf (zolang de pagina\’s nog in het geheugen van de pen zitten) correcties aanbrengen in de tekst die je geschreven hebt. Uiteraard betaal je een prijs voor deze functionaliteit. Dat is één van de grappen met deze pen, dat Logitech in de toekomst geld gaat verdienen met de verkoop van dit soort papier, net zoals HP goud geld verdient (misschien moet ik zeggen: verdiend heeft) aan de verkoop van z\’n patronen voor inkjetprinters. Het zou een aardig \”business concept\” kunnen opleveren.
    Bijna elk product heeft concurrentie. Aan wat voor concurrentie moet je denken bij deze pen? Er zijn pennen die iets soortgelijks doen als deze pen. Een heel voor de hand liggende concurrent zou zijn: handgeschreven teksten die je in een scanner stopt, waar vervolgens één of ander software programma de tekst leest en omzet naar getypte tekst. Ik ken dat soort programma’s niet, maar misschien bestaan ze.
    Mijn (voorlopige) conclusie zijn de volgende:
    1. Deze pen is nog niet helemaal uit ontwikkeld maar levert voor mij zodanig resultaten dat ik ‘m voorlopig blijf gebruiken.
    2. Ik denk dat ook andere mensen er plezier aan zullen beleven (de secretaresses van Nederland). Het is even wennen, maar een bijkomende voordeel is dat je al snel echt gemotiveerd raakt om fatsoenlijk te schrijven. Als ik het handschrift van sommige mensen zie, dan zou alleen dat al winst zijn!
    3. Het is een voordeel als je geschreven tekst snel over kunt zetten naar getypte tekst.
    4. Je moet de pen met verstand gebruiken; je kunt er alles mee schrijven, maar je wilt niet alles bewaren wat je opschrijft. Schrijf (met deze pen) alleen dat op, wat je wilt bewaren!

  2. Jammer dat dit produkt niet wordt vergeleken met een goedkoper produkt namelijk de mobile notetaker, geen speciaal papier nodig, normale dunne pen niet zo\’n dikke zoals nokia/logitech, maximaal 50 pagina\’s volgeschreven bewaren, voor info zie http://www.notetaker.nl.

Reacties zijn gesloten.