Gratis telefoneren over het internet stukken eenvoudiger

39
97

De bedenkers van Kazaa pakten een jaar geleden uit met Skype, een programma om supereenvoudig én gratis te telefoneren over het internet. Skype groeide snel uit tot een echte hype met ondertussen over de tien miljoen gebruikers. Tot nu toe moest men aan zijn computer zitten om met Skype te kunnen bellen. Met een nieuwe draadloze telefoon van Siemens Mobile behoort ook die beperking tot het verleden.
gigasetm34

Voice over Internet Protocol, kortweg VoIP, is ouder dan het commerciële internet. De eerste experimenten met het versturen van de menselijke stem over computernetwerken dateren uit het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw. VoIP is een techniek om de menselijke stem digitaal vast te leggen, op te breken in kleine stukjes data, die door te sturen via het internet en ze aan de andere kant opnieuw samen te stellen en af te spelen. Telefoongesprekken kunnen zo worden doorgestuurd op de manier van andere digitale gegevens en met vergelijkbare kostenbesparingen.
Binnen het bedrijfsleven is internettelefonie al langer populair. De Franse onderzoeksinstelling IDATE (koppelingen openen in een nieuw venster) voorspelt dat tegen 2010 meer dan vijftig procent van alle zakelijke telefoongesprekken via het internet zullen plaatsvinden. Vandaag zouden al meer dan drie op de honderd bedrijfstelefoontjes via het internet gebeuren.
Voor de meeste particulieren blijft internettelefonie voorlopig een grote onbekende. Vooral computergekken hielden zich er tot nog toe mee bezig. De beschikbare programma’s voor internettelefonie zoals Net2Phone zijn te ingewikkeld of te duur om succes te vinden bij het grote publiek. Ook de internettelefonie-mogelijkheden van instant messaging programma’s zoals ICQ of MSN Messenger kennen wegens hun ingewikkelde configuratie en lage kwaliteit weinig succes.

Kazaa
De Scandinavische bedenkers van het bestandenuitwisselingsprogramma Kazaa richtten in augustus vorig jaar Skype Technologies op. De technieken die Niklas Zennstrom en zijn kompaan Janus Friis leerden met Kazaa wilden ze toepassen op internettelefonie. Skype Technologies heeft zijn hoofdzetel in Luxemburg en bijkantoren in Londen en Tallinn, waar de software wordt ontwikkeld. Het kapitaal komt van verschillende risicokapitaalverstrekkers die hopen dat Skype de volgende Google wordt.
In tegenstelling tot bestaande VoIP-toepassingen werkt Skype niet met centrale servers. Het is, net zoals Kazaa, een zogenaamd peer-to-peer (P2P) netwerk waarbij alle aangesloten computers een klein stukje bandbreedte delen om gegevens uit te wisselen. Terwijl de computers die aangesloten zijn op Kazaa bestanden uitwisselen, wisselen de computers die aangesloten zijn op Skype telefoongesprekken uit. Skype noemt zichzelf daarom een ‘internationaal P2P telefoonbedrijf’.
Om Skype te gebruiken is een computer nodig met een moderne geluidskaart en een breedbandverbinding via adsl of kabel. Het Skype-programma kan men gratis downloaden van www.skype.com. Het is beschikbaar in verschillende talen, waaronder het Nederlands. Optioneel koop je best ook een zogenaamde headset. Dat is een computerhoofdtelefoon met microfoon waarmee internettelefoongesprekken beter verstaanbaar worden.

1
2
3
Vorig artikelTv-programma’s bewaren op harde schijf
Volgend artikelNotebook met een persoonlijk tintje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

39 REACTIES

  1. IK BESCHIK AL MEER DAN 1 JAAR EEN GIGASET M34 USB +EEN GIGASET C 340 EN NOOIT HEB IK EEN VERBINDIGN KUNNEN MAKEN MET SKYPE NOCHTANS STOND HET WEL OP DE DOOS.
    AANGEKOCHT BIJ VANDENBORRE.
    EEN ECHTE KNOIBOEL EN ZEER ONTEVREDEN.
    JEAN

  2. Ik ben zelf erg tevreden over de draadloze Internet/DECT telefoon van Philips (VOIP321).Ik heb deze gekocht op http://www.myskype.nl. Je kan met deze telefoon naar vast bellen en gebeld worden en met Skype, da\’s dan natuurlijk gratis. Voordeel van deze telefoon is dat de telefoonoplader draadloos is verbonden met het basisstation, hierdoor hoeft de telefoon niet bij je pc te staan. Bij mij staat de pc namelijk niet in de woonkamer,maar de telefoon dus wel.

  3. Ik heb Skype met sucess geïnstalleerd. Skype tegoed gekocht en ook enkele telefoontjes kunnen doen naar een vaste lijn en GSM.
    Opeens gaat dat niet meer. Ik krijg steeds het bericht dat mijn wachtwoord fout is en dat ik mij opnieuw moet aanmelden. Dat gedaan en bevestiging ontvangen dat mijn wachtwoord geaccepteert is. Maar ik kan nog altijd niet naar een vaste lijn bellen. Heb nog en beltegoed van 5,45€! Zie steeds weer hetzelfde bericht dat mijn wachtwoord fout is enz. Wie is ook zoiets tegen gekomen en is er een oplossing voor? Ik heb Skype ook al opnieuw geïnstalleerd maar het probleem blijft.

  4. Heb enige tijd geleden de siemens gigaset S450 +M34 aangeschaft, voornamelijk voor telefonie via Skype, werking toestel is gewoon dramatisch, \”hangt\” frequent, na batterij in en uit werking weer voor een tijdje normaal, heb ook problemen met de juiste geluidsinstellingen in W2000, wil ook nog via pc –> Stereoketen MP3 afspelen ( configuratiescherm –>geluiden en multimedia)

  5. weet iemand of de M34 ook gelijk op de KPN Experia Box, of dat je een Siemens mobile + skype S455+S45+M34 dect telefoon met VOIP gelijk aan kan sluiten. dit zal mooi zijn. bellen met een gewone telefoon naar het buiten land via skype. je pc hoeft niet aan te staan. en lekker goedkoop. is er iemand met die ervaring of weet of dit kan

    met vriendelijke groeten

  6. haloooo julie lopen allemaal achter mijn vrienen….

    ga is effe na http://www.voipstunt.com en koop een tiptel cyberbox ,verbind het aan je normale vaste telefoon…

    en je belt lekker gratis o cent per minuut bijna na elke land 😉

  7. ik heb de cyberbox 100 van tiptel aangesloten, wanneer ik nu gebeld
    word door iemand met een mobiel gaat mijn voipbusternummer over
    wanneer ik gebeld word via een beller met vaste telefoon
    werkt het helaas niet
    weet iemand een oplossing?

  8. Heb sinds kort ook een M34 aangeschaft op mijn SX445 (ISDN) Een paar keer via Skype Out gebeld (naar Curacao), dat gaat prima en scheelt behoorlijk veel geld. Alleen vervelend vindt ik wel dat je eerst naar het menu intern moet gaan, dan naar M34, dan Skype en dan pas kun je bellen. Is hier misschien een kortere manier voor?
    Alvast bedankt.

  9. Heb net een set van siemens gekregen c340 + c34 + m34 usb dongle. Heb nochtans de handleiding gevolgd maar werkt toch niet. Krijg steeds de foutmelding. \”Aanmelding mislukt. Controleer of het basisstation wel gereed is.\”
    Nochtans lijkt alles toch inorde. In apparaatbeheer staan de dingen goed geïnstalleerd. Iemand raad?

  10. Communicatie met skype tussen mijn DECT S440 en M34 verloopt goed, althans de gesprekken. Ondanks vele resetten, opnieuw installeren van drivers zowel de m34 drivers als de windowsXP drivers, correct geconfigureerde geluidskaart, firmware upgrade enz. rinkelt mijn telefoon niet bij een binnenkomend gesprek met skype. Bij het overzetten van de telefoonlijst van en naar de pc rinkelt hij wel. In skype staat 3 keer \”cordless device\”
    De juiste instelling volgens mij. Sta open voor een oplossing.

  11. Ik ben gebruiker van skype sinds eind 2004 en het bevalt me goed. Nou vraag ik me af of er een mogelijkheid is om met skype te faxen?

  12. voorheen kon ik het numer via de telefoon aan de cbox 100 intoetsen maar op een een of andere manier gaat dit nu niet meer heft iemand hier en oplosing vor ???

  13. Ik ben sinds juni 2005 Skype-gebruiker. Gezien Skype (nog) niet bekend is bij mijn (overwegend) zakelijke gesprekspartners gebruik ik eigenlijk enkel Skype Out (met behulp van Plantronics headset, 39 €). Ik ben uiterst tevreden over de kwaliteit en ook mijn gesprekpartners melden dat ze geen verschil horen. De kostreductie is werkelijk onwaarschijnlijk (meer dan 100 € minder per maand !). Meestal bel ik aan 0,02 € per minuut, duurste gesprekken zijn naar Italianse mobiele telefoons (0,25 € / min). Wanneer kunnen we ook faxen via Skype en wanneer is Skype In beschikbaar voor België ?

  14. Met SkypeOut bellen vind ik waardeloos van de 3 gesprekken worden er 2 vroegtijdig beeindigd (al voor de 2 minuten) met een verschrikkelijke ruis op de telefoon (siemens gigaset C340) waardoor het toestel dan haast gereset diend te worden, slechte kwaliteit.

    Ik bel veel naar verre landen maar doe dit dan toch liever met 1601 hetgeen iets duurder is maar een perfecte kwaliteit en nooit wordr de lijn verbroken.

  15. Bij de Nederlandse tiptel cyberbox met de tiptel software rinkelt het toestel, bij andere fabrikanten rinkelt de box.

  16. Frank, misschien last van akoestische terugkoppeliing tussen microfoon en luidspreker(s). Probeer de luidsprekers eens wat zachter te zetten, of houd de telefoon dichter bij je mond, of gebruik een headset (koptelefoon met microfoon).

  17. Ik heb het probleem met skype in xp dat ik mijn gespreks partner niet goed versta, ik hoor mijn gesprekspartner in een echo! weet iemand soms waar dit aan kan liggen?

  18. Indien je problemen hebt met de tiptel cyperbox 100 dat de telefoon
    niet overgaat dan hier ook op het door mij op het Skype forum gezette bericht:

    When you have problems that your phone is not ringing and you can not pick
    the call, my problem was solved when I downloaded the driver
    below:

    The latest driver:

    http://www.cidavdigital.com/SkypeMe2.00.31.exe

    It looks that Tiptel cyberbox 100, Q 1050 USB Adapter, Cidav 660
    using the same driver.

    Remove first the old driver.

    I am using Tiptel cyberbox 100 with the drive of Cidav.

    Ik heb gezien dat er ook al weer een nieuwere versie is, wel Beta.
    Verder geen klachten over de tiptel cyberbox 100.
    Op een oude computer lukte het niet zo goed, misschien lag het aan usb. Nu op een wat nieuwere computer dus geen klachten.
    kaart niet zo goed.

    RW

  19. ik kan geen account voor skype aanvragen. De pagina is al dagen niet bereikbaar. Weet iemand hier meer van?

  20. De cyberbox werkt feilloos. Er kan maar één Windows gebruiker ingelogd zijn via de Skype Manager van Tiptel. Die moet eerst de Skype Manager uitzetten, voordat een andere user aan de slag kan.

  21. Iemand al ervaring met de cyberbox 100 van tiptel (www.tiptel.nl)? Kopppelt gewone draadloze telefoon aan PC voor Skype en aan gewone telefoonlijn ?

  22. De M34 werkt alleen met de vermelde Siemens DECT-sets. Maar ondertussen is er wel een alternatief van Olympia op de markt. Werkt echter ook alleen op pc denk ik. Eind deze maand verschijnt in BIZZ Magazine een test van dit soort toestanden.

  23. Weet iemand of de M34 ook werkt met DECT-telefoons van een ander merk dan siemens,. bijvoorbeeld Profoon??

  24. De kwaliteit van Skype Out zal moeten verbeteren om een alternatief te vormen voor een gewone telefoonverbinding . Gesprekken die ik deed met Brazilë en Congo waren redelijk goed van kwaliteit, en dat voor een prikje. Binnenlandse gesprekken daarentegen zijn te vaak moeilijk verstaanbaar (vertraging op de lijn, echo, stotterende klank): ik durf eigenlijk niet zo goed meer bellen met Skype Out., \’t is nogal beschamend. Hopelijk verbetert de kwaliteit, want de prijs is natuurlijk pico bello.
    Skype van pc naar pc is prima van kwaliteit.

  25. Nog een paar bedenkingen:
    *****************************

    Je zou uw Belgacom lijn naar Discovery Line kunnen omschakelen (16,8 -> 6,5 €), besparing 10,3 €.

    Dan bel je enkel nog met Skype…en wordt je gebeld op vaste lijn.

    Probleem: met Skype moet je eigenlijk 2 telefoons hebben….1 om met skype te bellen…(van skype naar vaste telefoons of naar skype gebruikers) en 1 om gewone gesprekken (Belgacom/Telenet) te ontvangen.
    Want als uw DECT telefoon aangesloten is via de PC, kan je toch geen gesprekken meer ontvangen van de vaste telefoonaansluiting op die specifieke telefoon? of toch?

    Kwaliteit van Skype is wisselvallig….
    Al 60% goede gesprekken gehad (soms met wat vertraging of echo), maar als je belangrijke gespreken moet voeren of afspraken maken komt skype toch niet professioneel over bij tegenpartij (als die U moeilijk kan verstaan)…leg dan maar uit dat je Voip doet.
    Denk dat de eerste reactie is: die \’gierige\’ aap 😉

    Die USB stick kost volgend jaar nog de helft (vergelijk met Bluetooth sticks), dan wordt het wel interessant….

    the_belgian_post_sucks@post.com

  26. Je kan hem op ebay.de al kopen! (80-85 €) iets goedkoper als hier maar toch duur!

    De prijzen zullen wel zakken. Zeker als er concurrenten op de markt komen…

    Wacht er nog een jaartje mee….
    Als ge 100 € moet betalen, moet je al veel bellen om dit terug te winnen, en dan is er weer iets nieuws op de markt….bel nu al met alternatieve operatoren.

    the_belgian_post_sucks@post.com

  27. Phil, ja dit kan, je kunt op de pc opgeven naar welke handset skype gesprekken moeten worden gestuurd, of je kunt ze ook naar alle handsets sturen (in de veronderstelling dat de handsets op hetzelfde basistation zitten).

  28. Ik heb een ISDN centrale van Belgacom, 2 ISDN nummers, en 2 Siemens DECT draadloze telefoons.
    Kan die Siemens M34 USB de 2 lijnen en de 2 DEC draadloze telefoons aansturen om over VoIP te bellen? Of moet ik per DECT telefoon zo\’n M34 USB op een PC aansluiten?

    Dank bij voorbaat voor de inlichtingen!

  29. Ik bel al een tijdje met Packetnet in Belgie (http://www.packetnet.be) en dat werkt perfect. Dan moet ik niet constant mijn PC laten aanstaan, en ik krijg ook een gewoon Belgisch telefoonnummer .. ik heb direct mijn telefoonlijn opgezegd en bel alleen daarmee. werkt echt perfect!!!

  30. Skype, het is een zegen sinds de vrije telecommarkt in België. De bal ligt nu in het kamp van de traditionele telecom operatoren.
    En bravo voor Siemens: alvast een fabrikant die begrijpt waar de geplaagde (afgezette) consument nood aan heeft.

Reacties zijn gesloten.