Extern dvd‚s van 8,5 GB branden

0
44

Nadat we eerder interne dubbellagige of dual layer (DL) dvd-branders testten, voelen we ditmaal een extern exemplaar van Iomega aan de tand.
iomegadvd12x_box

Recent kwamen dubbellagige dvd-r dl’s op de markt en introduceerden merken zoals benq en sony de benodigde interne dvd-branders.
Recapituleren we eerst even wat een dvd+r dl precies is. Het is een eenmaal beschrijfbaar dvd-r schijfje met twee op elkaar geplakte schrijflagen die door twee op verschillende diepte werkende laserstralen worden beschreven en gelezen.
Voorlopig kan het schrijven alleen nog maar aan 2,4X snelheid. In totaal kun je op een dvd+r dl tot 8,5 GB informatie opslaan, wat overeenkomt met vier uur MPEG-2 video. Een volledig dl-schijfje volbranden duurt met de huidige eerste generatie dubellagige dvd-schrijvers ongeveer 45 minuten.
Iomega brengt nu in de vorm van de Super DVDWriter 12X Dual Format een externe dubbellagige dvd-schrijver op de markt. Je sluit hem op je pc aan via een USB 2.0-poort. In oktober volgt overigens een 16X versie van dit apparaat. Voor het beschrijven van dvd-r dl’s zal dat overigens geen verschil uitmaken: ook die 16X versie beschrijft dubbellagige dvd-schijfjes aan 2,4X snelheid.
Van dit apparaat bestaat ook een FireWire-versie, die je op een Mac kunt aansluiten. Echter, op Mac ondersteunt het apparaat (voorlopig?) geen dubellagige dvd-r’s.

Multi-standaard
De nieuw externe dvd-herschrijver van Iomega is gebaseerd op een drive gemaakt door Hitachi en ondersteunt meerdere dvd-standaarden. Op een rijtje is dat dvd+r aan 12X, dvd-r aan 8X en dvd+-rw aan 4X de normale schrijfsnelheid. Lezen van dvd-roms gebeurt aan 12X de normale snelheid. Dvd-ram kan hij ook lezen, maar niet schrijven.
Cd-r’s beschrijft hij aan 40X de normale snelheid, terwijl cd-rw’s door dit apparaat aan 24X de normale snelheid worden gebrand. Het lezen van cd-rom’s gebeurt aan 40X de normale snelheid.

1
2
3
Vorig artikelService Pack 2 voor Windows XP automatisch geïnstalleerd vanaf 28/9
Volgend artikelEerste dvd-recorder van elektronicafabrikant
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.