Razend Snel Surfen?

2
115

DiskIdee kondigde onlangs een DiskIdee RSS-feed aan. Ook onze collega’s van WijnIdee bieden verschillende RSS-feeds aan. Bovendien kun je je sinds maart 2005 ook abonneren op de DiskIdee-podcast via deze RSS-feed. Voor wie nog twijfelt: nee, RSS is geen spierziekte, en nee, DiskIdee is geen vakbond geworden. We proberen in simpele woorden uit te leggen waarover het wel gaat.
internet
We beginnen bij het letterwoord RSS. Hiervoor kan je al minstens drie betekenissen vinden:

Rich Site Summary;
RDF Site Summary; en
Really Simple Syndication.

Deze laatste betekenis is wel de meest gangbare, maar brengt ons nog niet veel verder: wat bedoelen ze hier met Syndication? Als verklaring in een vertalend woordenboek vind je "het gelijktijdig publiceren van artikels in verschillende tijdschriften". We gaan dit principe even aan de hand van een klein voorbeeldje nader bekijken.

Een voorbeeld
Stel dat jij een website hebt, ik heb er ook een. Jij zet regelmatig leuke grappen op je site, en je vindt het helemaal niet erg dat ik ze herhaal op mijn site (zolang ik er maar bij vertel dat deze grappen van jou komen, natuurlijk).
Vroeger ging ik daarom dagelijks naar je site kijken. Als er een nieuwe grap opstond, kon ik die met wat knippen-en-plakken op mijn site zetten.
Tegenwoordig komt RSS ons hier ter hulp. Telkens jij een grap op je site zet, is er een programmaatje dat al dan niet automatisch mij hiervan op de hoogte brengt. In het computerjargon zeggen we nu dat jij "een RSS-feed hebt gegenereerd".
Eigenlijk brengt jouw programmaatje niet mij als persoon op de hoogte met een e-mail of zo, maar wel mijn site. Ik heb immers mijn site ondertussen ook aangepast met een programma, dat regelmatig controleert of er geen RSS-feedje klaarligt. Is dat het geval, dan wordt de inhoud ervan automatisch op mijn site gezet √ jouw laatste nieuwe grap kan je nu ook op mijn site lezen. Hiermee is de verklaring in ons woordenboek "het gelijktijdig publiceren van artikels in verschillende tijdschriften" nu meteen veel duidelijker!
Wanneer je nu zegt dat RSS-feeds een vorm van e-mailverkeer is tussen onze websites, zit je er niet ver naast.

De RSS-feed
Een RSS-feed moet je je voorstellen als een stukje tekst zonder opmaak. Dat heeft het voordeel dat jouw site zijn opmaak geeft aan de tekst. Wanneer de bron een gele tekst op een blauwe achtergrond in een exotisch lettertype hanteert, maar jouw site is opgemaakt in witte Arial-letters op een zwarte achtergrond, dan zal de oorspronkelijke tekst wel degelijk keurig wit-op-zwart op jouw site staan. Nog een opmerking: zowat alle sites sturen niet de volledige tekst door , maar wel een titel en enkele regels tekst, laten we zeggen een smaakmaker. Een link naar het betrokken artikel op de oorspronkelijke site is ingesloten, want dat is uiteraard de bedoeling: de aanbieder wil zoveel mogelijk lezers naar zijn site lokken.

Uitbreiding
In ons voorbeeldje is er maar sprake van twee websites, je moet dit natuurlijk veel ruimer zien. Je hoeft hier nog niet te stoppen met lezen "want ik heb toch geen eigen website": we gaan even bekijken wat een normale surfer zonder hoge diploma’s in de computerkunde hiermee kan aanvangen. We bekijken achtereenvolgens de twee kanten: wat zit er aan de kant van de aanbieders, en wat kan ik doen met die informatie?

1
2
3
Vorig artikelNieuw gamma printers onder nieuwe naam
Volgend artikelTriootje subnotebooks
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Lijkt mij soms interessant, moet nog verder nakijken. Staat er iets in over de benodigde programma\’s (ik heb nu geen tijd om verde te lezen).

Reacties zijn gesloten.