Razend Snel Surfen?

2
115

Het aanbod
Aan de kant van de aanbieder vind je uiteraard dynamische websites, sites die regelmatig van inhoud wisselen. Je vindt het bij kranten (bijvoorbeeld Gazet van Antwerpen, De Telegraaf), radio- en televisieomroepen (bijvoorbeeld Omroep.nl, VTM).
Ook heel wat gespecialiseerde sites hebben zich al aangesloten. Tot deze categorie horen onder meer DiskIdee voor computerliefhebbers, WijnIdee voor wijnliefhebbers, Autozine voor autofreaks, Holebi.net √ ja, dat laat zich raden natuurlijk.
Recent is er nog een categorie bijgekomen: de Weblogs. Weblogs zijn een soort dagboeken op internet, waarin dagelijkse observaties of leuke links worden geplaatst. De site van onze grappenmaker uit het voorbeeldje van daarnet zou hier thuishoren. Weblogs worden vaak afgekort tot Blogs. Personen die zo’n Blog bijhouden zijn dus Bloggers, ze doen aan Blogging.
Al deze sites leveren dus RSS-feeds, hun aantal neemt exponentieel toe.


RSS-feed bij de Volkskrant (let op het oranje XML-logo)

Wat heb ik er aan?
Allemaal goed en wel, maar wat ben je daar nu mee? Veel mensen hebben helemaal geen website, en zij die er wel één hebben, voelen waarschijnlijk geen enkele behoefte om de inhoud van De Telegraaf of van de VTM-site op hun site te kopiëren. Nee, er is nog een manier om die RSS-feeds nuttig te gebruiken: met een RSS-lezer.
Met zo’n RSS-lezer √ je zal ook de benaming RSS aggregator of nieuwslezer tegenkomen √ kan je makkelijk de RSS-feeds van meerdere websites bijhouden. Je geeft aan welke sites je interesseren, en de RSS-lezer doet de rest. Hij haalt de nieuwste berichtjes op, en houdt bij welke items je al gelezen hebt en welke nog niet.

De RSS-lezer
RSS-lezers zijn er te kust en te keur, gratis of tegen betaling. In een volgende bijdrage zullen we dieper ingaan over de verschillende RSS-lezers, waar je ze kan vinden, en hun werking kort bespreken.
Eens je een keuze gemaakt hebt uit het enorme aanbod RSS-lezers, moet je natuurlijk nog wel aangeven in welke sites je geïnteresseerd bent.

1
2
3
Vorig artikelNieuw gamma printers onder nieuwe naam
Volgend artikelTriootje subnotebooks
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Lijkt mij soms interessant, moet nog verder nakijken. Staat er iets in over de benodigde programma\’s (ik heb nu geen tijd om verde te lezen).

Reacties zijn gesloten.