Razend Snel Surfen?

2
115

Je keuze maken
Kan je dan gelijk welke interessante site opgeven? Nee natuurlijk niet √ een RSS-lezer kan uiteraard alleen maar werken met websites die RSS-feeds leveren. Je kan toch geen berichtjes ontvangen van iemand die je geen berichtjes stuurt!
Automatisch rijst nu de vraag: en hoe weet ik nu of een site al dan niet RSS-feeds aanmaakt?
Daarvoor bestaat er een afspraak: een website die RSS-feeds levert, voert een logo. Of beter gezegd: één van de logo’s, er zijn er meerdere. In de figuur zie je een voorbeeld.


RSS-feeds bij Gazet van Antwerpen (let op het rode RSS-logo)
 

.NET Framework
Toch een opmerking vooraf: nogal wat RSS-readers maken gebruik van "Microsoft Windows .NET Framework" en dat vergt ook al een woordje uitleg. Een RSS-reader wordt zoals elk programma door een programmeur in computertaal geschreven. .NET Framework schept een omgeving waarin deze programmeur met kortere bevelen kan werken, maar jouw computer moet die bevelen natuurlijk ook kunnen begrijpen en uitvoeren. Daarom moet je eerst .NET Framework installeren op jouw computer.
Sommige RSS-readers verwijzen expliciet naar .NET Framework, andere geven simpelweg een foutmelding als je ze probeert te installeren zonder de aanwezigheid van .NET Framework.
Moeilijk is die installatie niet:

 Je gaat naar Start √ Help en Ondersteuning.
 Onder "Kies een taak" klik je op "De nieuwste updates van de website Windows Update downloaden".
 Nu klik je op "Zoeken naar Updates".
 Daaronder zie je "Windows XP" staan. Klik hierop.
 In het lijstje klik je op "toevoegen" achter het item "Microsoft .NET framework".
 Terug bovenaan die pagina klik je op "Updates weergeven en installeren", de rest gaat vanzelf.


Blauwe variant van het RSS logo

Je abonneren op een website
Het RSS-logo is een knop. Als je er op klikt zie je een blad HTML-code (wat staat voor Hyper Text Markup Language), de taal waarin internetpagina’s geschreven zijn. Eigenlijk is het een uitbreiding van die taal, XML (wat staat voor Extensible Markup Language), vandaar ook de letters op de knop. Geen paniek, met die code hoef je niets te doen. Maar boven, in de adresbalk van je browser, staat het adres van die site. Die kopieer je naar je RSS-lezer √ en je bent geabonneerd op die website! Soms ga je hiervoor de Engelse naam "Subscription" vinden, dat is natuurlijk hetzelfde. Zo simpel is het, en wees gerust: die abonnementen zijn gratis. Sluit dat venster met die code maar, dat heb je nooit meer nodig.
Sommige RSS-lezers zijn nog eenvoudiger: de logo-knop naar de lezer slepen √ en klaar.
Toch nog een opmerking: dat logo-knopje is klein, bij sommige websites moet je erg goed zoeken. In enkele gevallen heb ik het zelfs niet eens gevonden. Ook hier is er weer een verschil tussen de RSS-lezers: bij sommige lezers kan je het normale adres van de website intikken, en de RSS-lezer gaat zelf op zoek naar een RSS-feed op die site.
Een laatste mogelijkheid om websites te vinden die RSS-feeds leveren, is surfen naar webpagina’s die lijsten publiceren met aangesloten sites, soms onderverdeeld in interessegebieden. Enkele voorbeelden van dergelijke overzicht-sites zijn www.syndicatie.nl (Nederlandstalige RSS-feeds), www.rssfeeds.be (Belgische RSS-feeds), www.syndic8.com (wereldwijd) en www.feedburner.com (podcasts).

Nuttig?
Hoewel het aantal sites dat RSS-feeds levert gestaag toeneemt, doet het merendeel van de websites het voorlopig nog zonder. Het succes van RSS is uiteraard recht evenredig met het aantal aanbieders.
Of dat alles nu nuttig is, hangt van persoon tot persoon af. Voor wie echt gedreven bezig is met een bepaald onderwerp, en er zeker geen enkel nieuwtje over wil missen, is het antwoord volmondig ja. Gebruik je het internet alleen voor e-mail en chatten, dan kan je hier niets mee aanvangen. Voor de meesten zal het antwoord eerder zijn "je kan ook zonder, maar het is toch gemakkelijk".

1
2
3
Vorig artikelNieuw gamma printers onder nieuwe naam
Volgend artikelTriootje subnotebooks
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Lijkt mij soms interessant, moet nog verder nakijken. Staat er iets in over de benodigde programma\’s (ik heb nu geen tijd om verde te lezen).

Reacties zijn gesloten.