Snel extra opslagruimte

1
37

Bij een acuut gebrek aan harde-schijfruimte op je pc kan een externe harde schijf met een USB- of FireWire-aansluiting een uitkomst bieden. Iomega en Maxtor leveren zulke schijven. Een test!
iomega-hdd250gb
Als je harde-schijfruimte vol dreigt te raken, kun je natuurlijk een extra harde schijf kopen en in je pc (laten) monteren. Dat is echter niet altijd de beste keuze, bijvoorbeeld als je ruimtegebrek maar tijdelijk is of als je je niet geroepen voelt om zelf een nieuwe schijf te monteren. In zo’n geval kan een externe harde schijf een uitkomst bieden. Ook als je vaak grote bestanden moet uitwisselen tussen het werk en thuis, of tussen het bedrijf en een klant of leverancier kan een externe harde schijf een handige oplossing bieden.
Zo’n toestel ziet eruit als een al dan niet kunstig gestyleerde doos ter grootte van een sigarenkistje en heeft een aansluiting voor een voedingsadapter en een USB-, USB 2.0- en/of een FireWire-aansluiting. De hamvraag is, zoals altijd, of je wel waar krijgt voor je geld. We bekeken een externe harde schijf van Iomega en eentje van Maxtor.

Iomega HDD 250GB USB/FireWire Desktop Hard Drive
Iomega biedt een weelde aan aansluitingen, want zowel USB 1.1, USB 2.0 als FireWire worden ondersteund, dat laatste zelfs in de vorm van twee aansluitingen. De cd-rom getiteld "Iomega HDD" bevat alleen maar een Iomega back-upprogramma. Dat is trouwens vrij goed, als je tenminste alleen maar je bestanden wil back-uppen naar de externe schijf. Een beeldkopie maken kan ook, want daarvoor levert Iomega Norton Ghost 2003 van Symantec mee. De installatie stelt niks voor, want dat is zowel met USB als met FireWire onder de meeste besturingssystemen een kwestie van inpluggen en werken maar.

De prestaties van deze 7200 rpm schijf zijn goed. De schijf haalde met FireWire in onze test werksnelheden van gemiddeld 33 tot 47 MiB/s, afhankelijk van het soort bestanden dat we wegschrijven en lezen. Met USB 2.0 was het iets minder: gemiddeld 29 tot 40 MiB/s. Dat is nog altijd een beetje beter dan wat de schijf van Maxtor er van terecht brengt. Het is natuurlijk wel trager dan een interne harde schijf, maar ook weer niet zo heel veel.

1
2
Vorig artikelBreedbeeld-tv’s met ‘Photo-on-Demand’-technologie
Volgend artikelEven snel kleur printen als zwart-wit
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. hey,
    ja ik dacht altijd dat USB 2.0 sneller was dan firewire en in theory ook zou moeten zijn dus maar met de testen niet… hmmzzz :S maarja ik wil ook een externe HD aanschaffen….ten eerste is omdat het zeer makkelijk is en ten 2de er gee nruimte meer is in mijn pc en als er wel was dat ik het ook nog is extra zou moeten gaan coolen…. en dat alleen maar extra kosten met zich mee brengt maar zo te zien met deze 2 vind ik 288 euro wel ERG veel geld al vind ik zelf….. ben ook maar iemand van 18 jaar hahaha dei nog op school zit en een part time job heeft maar goed ik zoek nog wel ff verder want tegen de 300 euro voor een externe HD van 120 gb vind i kwel ff te veel van het goeie…. max 250 euro hoor en het liefste onder de 200

Reacties zijn gesloten.