Medicijn voor Windows

21
31

Het gaat van kwaad naar erger met de computervirussen en aanverwante ondingen. Nieuwe virussen verspreiden zich kennelijk zowat met de snelheid van het licht. Zelf ben je natuurlijk een open doel voor dat soort vandalen. Antivirussoftware moet je daartegen beschermen. En wij zijn er om te kijken of die bescherming ook wel doet wat de reclame belooft.
antivirus
Echt nieuws is het wellicht niet meer als je leest of hoort dat er alweer een beveiligingslek ontdekt is in Windows of één van de standaard meegeleverde programma’s. Het lijkt wel alsof elk nieuw virus absoluut geen enkele moeite heeft om een willekeurige pc te besmetten. En Microsoft lijkt niet in staat Windows behoorlijk te beveiligen. Hier speelt natuurlijk mee dat hackers en virusauteurs zich bijna exclusief op Windows richten, omdat dat nu eenmaal het meest gebruikte systeem is. Gelukkig is er software die je helpt Windows dicht te timmeren. Antivirussoftware speelt hierin een belangrijke rol. Helaas loopt zulke software per definitie achter op de prestaties van de virusmakers. Zo moet een nieuw virus eerst pc’s besmet hebben voordat de antivirusspecialisten aan het werk kunnen om er een remedie voor te bedenken. Virusauteurs ontdekken steeds nieuwe dingen en verzinnen steeds nieuwe trucjes. Het valt dan ook op dat de allernieuwste virussen steeds meer schade aanrichten. In het slechtste geval moet je zelfs een nieuw moederbord kopen. En ook bedrijven worden niet gespaard: er zijn hopen virussen die Windows-systemen zo beschadigen dat alleen een format en restore helpt of nog erger, die complete servers of allerlei daarop draaiende diensten platleggen.

Preventie!
Virusdetectie is niet genoeg. Een scanner vindt namelijk alleen maar virussen die al bekend zijn. Als er dan een virus op je systeem komt dat nog niet bekend is, kan dat vrijelijk zijn gang gaan en heel wat schade aanrichten. Ga er dus vanuit dat een scanner nooit alle virussen kan vinden en dat er dus altijd wel door de mazen van het net glippen. Dat blijkt ook uit onze detectietest: van de meer dan zeventienduizend virussen die we voorlegden aan de scanners bleken zelfs de allerbeste er meerdere tientallen niet te vinden. En dat gaat hier over bekende virussen! Reden te over dus om zeker geen blind vertrouwen te hebben in antivirussoftware. Een scanner helpt je om bekende virussen te detecteren, maar je hebt dus nood aan maatregelen die een virus verhinderen zijn vuile werk te doen. We plaatsen al die maatregelen onder de noemer preventie. Goede preventie zorgt ervoor dat een onbekend virus je systeem niet kan infecteren, of zich althans niet kan voortplanten. Zelf moet je natuurlijk ook een paar dingen doen en laten. Voer dus programma’s die je van anderen krijgt nooit zomaar uit en lees documenten ook nooit zomaar in. Eerst even een virusscan uitvoeren is de boodschap. Alles wat je van het internet haalt of wat via e-mail al dan niet ongevraagd naar je toe wordt gestuurd is natuurlijk per definitie verdacht. Klik NOOIT op aanhangsels! ActiveX en VB-scripts zijn erg goede manieren om virussen in je systeem te smokkelen. Uitschakelen dus of tenminste software draaien die dergelijke applets in de gaten kan houden.

Paniekzaaien
Geregeld verschijnen allerlei berichten over nieuwe virussen. Hoe weet je nu wat daarvan echt is en wat gewoon een paniekzaaierig verzinsel is? Er bestaan goede webpagina’s hierover. Je kunt een blik werpen op de Computer Virus Myths Homepage en dan zie je meteen of een bericht een verzinsel is. Informatie over de laatste nieuwe echte virussen is te vinden op de websites van de meeste antivirussoftwareproducenten. Een andere mogelijkheid is de WildList: dat is een lijst van virussen die werkelijk pc’s geïnfecteerd hebben en gerapporteerd werden door virushulporganisaties (meestal afdelingen van antivirussoftwareproducenten) wereldwijd.

De test
We onderzochten acht antivirusproducten. Bij dit artikel vind je een tabel en twee pdf-bestanden (kijk rechts bovenaan onder de hoofding “Bijlagen” in het kadertje met de titel “Dossiers”). De tabel bevat productinformatie waarin je kunt zien wat voor opties voorzien zijn en de resultaten van een detectietest die je laten zien hoe goed de programma’s zijn in het opsporen van virussen. Om te kijken hoe goed de programma’s zijn in het opsporen van virussen organiseerden we een detectietest. We hebben zelf een viruscollectie samengesteld van virussen die al ooit in onze contreien voorkwamen, of toch zoveel mogelijk. In totaal zitten er 17.441 virussen in onze collectie. Daarvan zijn de overgrote meerderheid van het COM-type (13.957 stuks): dit zijn niet de nieuwste, maar wel nog steeds voorkomende virussen. Voorts hebben we 3.232 EXE-bestanden met een virus aan boord en daar zitten wel nieuwe bij, onder meer beestjes zoals Nimda en het beruchte CIH-virus. Macrovirussen zijn natuurlijk ook belangrijk. Er zijn er duizenden, maar je kunt ze onderverdelen in enkele tientallen hoofdgroepen. Wij hebben uit elke hoofdgroep één of meer macrovirussen in ons testbestand zitten. Momenteel hebben we 243 verschillende macrovirussen. Dat zijn niet alleen Office-macro’s, maar ook VB-scripts en dergelijke. Om het wat vollediger te maken hebben we ook nog negen bestanden met niet door de gebruiker uitvoerbare binaire bestanden (zoals OBJ- en DLL-bestanden, VXD-drivers voor Windows, startsectordata enzovoorts). We noteerden hoeveel virussen van iedere soort elk antivirusproduct herkende en drukten het totaal uit als een percentage. Helaas bleek geen enkele scanner in staat ze allemaal te herkennen, zelfs de meest recente niet.

Conclusie
De beste prijs-/prestatieverhouding krijg je zowel van Kaspersky Personal Anti-Virus als van G-Data AntiVirusKit 12 Pro. De toppresteerder is nog altijd F-Secure AntiVirus, maar dat is dus wel peperduur. Gelukkig is ook het goedkopere NAI McAfee een toppresteerder.
Vorig artikelUltracompact en stijlvol design
Volgend artikeleSafe Desktop

21 REACTIES

  1. Overall gezien (meerdere onafhankelijke professionele tests) zijn Kaspersky en F-Secure gewoon de beste anti-virus programma\’s. Uit eigen ervaring en ook toegegeven door de \”mensen\” van F-Secure blijkt F-Secure te conflicteren met Zonealarm. Aangezien Zonealarm de beste softwarematige firewall is, gekozen voor Kaspersky. Deze combinatie is dan ook de beste beveiliging voor je pc. Security suits (alles ineen) van welke leverancier dan maar ook, zijn niet aan te raden als je het beste wilt! Een specialist in anti-virus programma\’s is nu eenmaal geen specialist in firewalls, en andersom. Ben erg benieuwd naar de mening van de professionele testers over Kaspersky Anti-Virus 6.0

  2. Trend Micro beschermt tegen alles: virussen, adware/spyware, heeft een firewall en een antifraudefilter zodat ook je online wachtwoorden etc. beschermd zijn. Verder waarschuwt hij voor of blokkert hij onbetrouwbare websites. Een Must-have dus. Hij legt ook nog eens weinig belasting op je systeem en de live-updates gaan razendsnel!
    Die laatste 2 dingen kun je van Norton niet zeggen…..

  3. Ik gebruik al jaren Trend Micro PC-Cillin. Nu dus ook de nieuwste: Trend Micro Internet Security 14. Veruit de beste, ik heb nog nooit een virusbesmetting gehad. Het is absoluut het meest complete en allerbeste produkt!

  4. ik gebruik trend micro internet security 2006 (PC-Cillin)en dat is gewoon de max voor je beveiliging van je pc!
    ik zou zeggen probeer eerst is die proefversie van 3 maanden en maak dan je conclusie …

  5. Ik had eerst AVG en ik dacht dat hij alles tegenhield, maar toen ik AntiVir installeerde en hij vond metteen 4 Trojaanse Paarden.

  6. Ik heb goede ervaringen met Panda 2003. Dus ook weer de versie Panda Titanuim 2004 aangeschaft (download). Gebruik gemaakt van een aanbieding om dit programma voor 3 jaar te nemen. Ik ondervind (ondervond) wel wat problemen die waarschijnlijk te maken hadden met het onlangs installeren van Lavosoft Adware (spyware). Die verstoord blijkbaar de update functie van Pada. Zie voor het overige mijn reactie op mijn ervaring met Panda die overigens zeer postief is. Panda verandert n.l. helemaal niets aan het systeem, zoals Norton blijkt te doen waardoor de zaak soms vastloopt. Ook mij Pardiget dealer waar ik mijn PC heb gkocht adviseert Panda Titanium.

  7. Ik heb goede ervaringen met Panda 2003. Dus ook weer de versie Panda Titanuim 2004 aangeschaft (download). Gebruik gemaakt van een aanbieding om dit programma voor 3 jaar te nemen. Ik ondervind (ondervond) wel wat problemen die waarschijnlijk te maken hadden met het onlangs installeren van Lavosoft Adware (spyware). Die verstoord blijkbaar de update functie van Pada. Zie voor het overige mijn reactie op mijn ervaring met Panda die overigens zeer postief is. Panda verandert n.l. helemaal niets aan het systeem, zoals Norton blijkt te doen waardoor de zaak soms vastloopt. Ook mij Pardiget dealer waar ik mijn PC heb gkocht adviseert Panda Titanium.

  8. Gebruik ook al jaren ANTIVIR PERSONAL (gratis). Ben er heel tevreden over !
    Wel bizar dat dit antivirusprogramma quasi nooit onderworpen wordt aan een vergelijkende test…

  9. Ik heb zowel het virusprogramma antivir en het AVG virusprogramma op mijn pc staan en beide werken uitstekend. Uiteraard is het wel noodzakelijk regelmatig de programma\’s te updaten. Het virusprogramma Avast heb ik ook geprobeerd maar bleek in het opsporen van virussen toch minder te presteren dan de andere twee.

  10. Ik heb zowel het virusprogramma antivir en het AVG virusprogramma op mijn pc staan en beide werken uitstekend. Het virusprogramma Avast heb ik ook geprobeerd maar bleek in het opsporen van virussen toch minder te presteren dan de andere twee.

  11. Volgens Netwerk is er een nieuwe op de markt die erg goed moet zijn en flink goedkoper als de anderen. Het heet Norman en voor 49 Euro krijg je drie pakketten, waaronder dus het antivirusverhaal en dan de firewall en dan nog een encryptie of zoiets. Volgens iemand die het heeft moet het goed zijn en zit er zelfs nog een parental control op ook. Het staat op de CD van oktober 2003 en deze maand bij Netcetera, de Franse versie daarvan met een key van drie maanden.

  12. Er zijn 3 gratis antiviruspakketten:
    – antivir (geen ervaring mee)
    – avg (goed)
    – avast (pure klasse !!)

    Even googelen en je vindt ze wel.
    AVG valt bleek uit in vergelijking met Avast !!

    Groeten, Erik.

  13. Ik heb gisteren nog een Swen variant op mijn pc gevonden, ondanks firewall(zone alarm), antivirus (Mc Affee). Deze laatste wordt permanent bijgewerkt en is steeds actief. Mijn boodschap is dus: ondanks deze permanente bescherming, regelmatig volledig de pc scannen met de laatste versie. Verder vangt mijn Mc Affee toch regelmatig beestjes en verwittig ik vrienden en kennissen van wie ik ze krijg.

  14. Ik zou ook wel de testresultaten van de platinumversie (niet titanium ,zoals mijn voorganger zei; die werd wel getest) willen kennen. Een amerikaans computermagazine (weet niet meer welk) heeft deze versie reeds als de beste uitgeroepen maar voor ik tot een aankoop overga, zou ik wel eens meerdere testresultaten willen kennen

  15. hoe is dan de score van de \”Panda titanium virus-scanner\”, want deze wordt niet genoemd, maar schijnt ook een goede virusscanner te zijn. Wat is daar jullie mening over?
    Graag een reactie??!!

Reacties zijn gesloten.