Goochelen met harde schijven

6
108

PowerQuest maakt software die heel nuttig is als je met harde schijven werkt, en wie doet dat niet? Partition Magic manipuleert de partities op je harde schijven en Drive Image maakt er kopieën van.
pqpartitionmagic7
Harde schijven hebben partities of, als ze leeg zijn, moeten ze daar nog mee uitgerust worden. De meeste besturingssystemen gebruiken daar FDISK of een soortgelijke utility voor. Veel meer dan partities aanmaken en weer verwijderen kun je daarmee niet. PartitionMagic van PowerQuest staat tot FDISK zoals Arnold Schwarzenegger staat tot auteur dezes als het om spiermassa gaat. PartitionMagic kan partities vergroten of verkleinen, samensmelten of splitsen en converteren naar een ander type. Bij wijze van bonus krijg je hulpprogramma’s om automatisch driveletters aan te passen binnen Windows en meer van dat fraais. Je harde schijf hoeft trouwens niet reeds geïnstalleerd en voorzien van een besturingssysteem te zijn om PartitionMagic te gebruiken. Je kunt namelijk startdiskettes met een DOS-versie van PartitionMagic laten aanmaken waarmee je je nieuwe en lege harde schijf kunt indelen. Een leuk detail hierbij is, dat PartitionMagic bij het aanmaken van een nieuwe partitie die meteen kan indelen (‘formatteren’) in FAT, FAT32, NFTS, Linux Ext2 of Swap en nog meer. Bij klassieke besturingssystemen kun je pas formatteren nadat je de partitie eerst aangemaakt en daarna het systeem herstart hebt.

80 GB
Partition Magic 7 ondersteunt harde schijven tot 80 GB, maar wij vrezen dat dat alweer voorbijgestreefd is: er zijn immers al IDE-schijven van 100 GB, 120 GB en zelfs 160 GB op de markt! Partition Magic 6 kon geen NTFS-partities samenvoegen (wel splitsen) en versie 7 kan dat dus wel. Voor OS/2-fans is er droevig nieuws, want PowerQuest heeft de ondersteuning voor HPFS geschrapt in versie 7. Wij hadden graag in de plaats ondersteuning voor ‘journaling file systems’ uit de Linux wereld gezien, zoals JFS, Ext3 en ReiserFS, maar daar had men bij PowerQuest ook al geen oog voor. Net zoals de vorige versies zet PartitionMagic alle uit te voeren wijzigingen aan de partities in een batchbestand, zodat alles in één efficiënte beweging uitgevoerd kan worden en geen problemen ontstaan door allerlei wijzigingen die je vanuit Windows zou doen. Het batchbestand wordt namelijk pas op het allerlaatste moment uitgevoerd als je alles afsluit. Je kunt wel daarvoor op het scherm bekijken hoe alles er uiteindelijk uit zal gaan zien en dat helemaal aan jouw smaak aanpassen. Dat is veilig en op deze manier kun je ook de startpartitie wijzigen. PartitionMagic houdt bij het schrijven een eventuele defectenlijst (slechte plekken op de harde schijf) gaaf, zodat hij nooit in de problemen zou mogen raken tijdens wijzigingen aan de harde schijven. En PartitionMagic heeft ook nog steeds een optie om applicaties van één drive naar een andere te verplaatsen met automatische aanpassing van alle driveletters. Zoals je dat mag verwachten, ondersteunt Partition Magic 7 Windows XP volledig, maar het programma kan dan weer niet werken met de dynamische schijven van Windows 2000 en hoger.

1
2
Vorig artikelBranden tot in de hel
Volgend artikelSamen verkocht

6 REACTIES

  1. dit heb ik ook een keer gehad… oplossing is misschien wel vervelend maar wel efectief

    je opent p,m en maakt van allle schijven die je hebt geselecteerd weer een en probeer hem weer te activeren zodat hij zichtbaar is als je dit voor de hele schijf doet en heb ik ook eens gehad dan trekt ie je hele harde schijf leeg dus pas op het kan ook mis gaan 😉
    groeten johan

  2. Ik heb mijn schijf gedeeld maar ik kan nou 2 partities niet meer mergen? Waar kan het aan liggen? De partities zijn allebei NTFS…?

  3. Ik heb met het formatteren van mijn harde schijf (40GB) per ongeluk gekozen voor niet-ondersteuning van harde schijven.
    Nu (na +/- 3 GB) blijkt mijn harde schijf vol te zijn.
    Is het mogelijk met Partition Magic de schijf terug zo in te delen zodat ik van de volle 40 GB gebruik kan maken, zonder dat de gegevens die nu op mijn HD staan verloren gaan?

Reacties zijn gesloten.