Goochelen met harde schijven

6
108

Klonen maar
Van een reeds ingedeelde en van software en data voorziene harde schijf willen we natuurlijk graag een kopie maken. Gewoonlijk doen we dat met traditionele back-upsoftware, maar dat soort software kan gewoonlijk geen exacte kopie van harde-schijfpartities maken omdat het zich beperkt tot het kopiëren van bestanden. Een exacte kopie van harde-schijfpartities is wat we willen als we een harde schijf of een partitie daarvan willen kopiëren naar een andere harde schijf, of als we dat als een beeldkopie in een bestand willen wegschrijven. Een dergelijke beeldkopie is een exacte doch gecomprimeerde kloon van een harde-schijfpartitie of een hele harde schijf in één enkel bestand (al kan het ook uitgesplitst worden over meerdere fysieke volumes zoals cd-r’s en dergelijke). Die beeldkopie – dat heet ook wel imagebestand – mag eender waar staan: uw harde schijf, een netwerkvolume, een verwisselbare schijf zoals ZIP, JAZ, cd-rw of wat dan ook. Daarnaast kan Drive Image ook rechtstreeks directory’s en bestanden in voor DOS onbruikbare partities (zoals FAT32, NTFS of HPTS) herkennen en gebruiken voor het opslaan en terughalen van beeldkopieën. Daarvoor hoef je in plaats van een driveletter alleen maar schijf- en partitienummer op te geven. De ‘SmartSector’-kopie kopieert alleen maar de in gebruik zijnde sectoren van een partitie. Daarvoor moet Drive Image de partitie-indeling kennen: naast FAT, FAT32 en NTFS uit de Windows-omgevingen kent de SmartSector-kopie ook Linux Ext2 en Linux Swap. Drive Image kent ook nog HPFS, maar dat werd in de laatste versie van Partition Magic geschrapt – dat belooft dus niet veel goeds. Voor andere volume-indelingen (zoals Unix en NetWare) is er geen SmartSector en dan kopieert Drive Image dus sector voor sector de hele partitie. Ook nieuw in versie 5 is QuickImage, waarmee je een beeldkopie onder Windows kunt maken: vroeger kon dat alleen in DOS. Het programma DataKeeper kan automatisch kopieën maken van alle gewijzigde bestanden sinds de laatste beeldkopie. Met behulp van ImageExplorer kun je individuele bestanden opzoeken en terugzetten in en vanuit een beeldkopie. Drive Image 5 ondersteunt net zoals Partition Magic 7 schijven tot 80 GB, wat dus al achterhaald is. Een leuk extraatje bij versie 5 is VF Editor, een programma dat beeldkopieën van diskettes manipuleert. Virtual Floppy’s heet dat dan bij PowerQuest. Het interessante is, dat VF Editor diskettebeelden van een hele massa courante programma’s uit de DOS-, Windows-, Linux- en OS/2-wereld kan inlezen en bewerken.

Conclusie
Alleen al voor de mogelijkheden tot verkleinen, vergroten, splitsen en samensmelten van partities en conversies van en naar andere partitiesystemen is PartitionMagic meer dan de moeite waard. Als je PartitionMagic nog niet had en je nu of in de nabije toekomst van plan bent wijzigingen aan te brengen aan jouw harde-schijfindeling, aarzel dan niet en schaf dit aan. Je zult er geen spijt van hebben. Drive Image maakt beeldkopieën en zet ze ook weer terug. Daarbij kan het product aardig goochelen met harde-schijfpartities, zowel qua bron als doelwit voor de beeldkopie.
Adviesprijs
76,61 euro
Systeemvereisten
]DOS- of Windows-pc met min. 32 MiB vrij geheugen en 16,5 MiB vrije ruimte op de harde schijf.
1
2
Vorig artikelBranden tot in de hel
Volgend artikelSamen verkocht

6 REACTIES

  1. dit heb ik ook een keer gehad… oplossing is misschien wel vervelend maar wel efectief

    je opent p,m en maakt van allle schijven die je hebt geselecteerd weer een en probeer hem weer te activeren zodat hij zichtbaar is als je dit voor de hele schijf doet en heb ik ook eens gehad dan trekt ie je hele harde schijf leeg dus pas op het kan ook mis gaan 😉
    groeten johan

  2. Ik heb mijn schijf gedeeld maar ik kan nou 2 partities niet meer mergen? Waar kan het aan liggen? De partities zijn allebei NTFS…?

  3. Ik heb met het formatteren van mijn harde schijf (40GB) per ongeluk gekozen voor niet-ondersteuning van harde schijven.
    Nu (na +/- 3 GB) blijkt mijn harde schijf vol te zijn.
    Is het mogelijk met Partition Magic de schijf terug zo in te delen zodat ik van de volle 40 GB gebruik kan maken, zonder dat de gegevens die nu op mijn HD staan verloren gaan?

Reacties zijn gesloten.