Ruimte om mee te nemen

1
40

Met de Firewire-interface wordt het heel eenvoudig om performante externe apparaten op een computer aan te sluiten. In de eeuwige zoektocht naar meer opslag voor video, geluid en internetdownloads zien we een stijgend aanbod aan externe harde schijven. Bovendien sluit je een Firewire harde schijf even gemakkelijk aan op een Mac als op een pc. DiskIdee ging de voordelen en de nadelen van de Freecom Firewire HardDrive 40 GB Classic Series en de Lacie StudioDrive 60 GB Firewire na en maakt daarnaast ook een vergelijking met de Iomega Jaz 2 GB, een verwisselbaar opslagmedium dat je nu ook via FireWire kunt gebruiken.
lacie_neoxpers_hd

Freecom Firewire HardDrive 40 GB Classic Series
Freecom mag de spits afbijten en doet dat met een 40 GB harde schijf. Omdat Freecom zelf geen harde schijven produceert, prijkt er in het kastje een Maxtor DiamondMax VL40 met een UDMA/100-interface en een rotatiesnelheid van 5400 toeren per minuut. Zo weet je ook meteen dat dit geen echte Firewire-schijf is, maar wel een gewone IDE-schijf die met de pc communiceert over de Firewire-bus. In theorie kan je dus eender welke harde schijf in een behuizing steken met Firewire-interface. Bij het uitpakken van de Freecom harde schijf valt meteen op hoe klein dit ding wel is met afmetingen van 20 bij 12 bij 3,5 centimeter. Er een plaatsje voor vinden is bijgevolg geen probleem en je kan hem desgewenst rechtop zetten met het meegeleverde standje. Vooraan bevindt zich een rood lampje dat bij elke schijfactiviteit oplicht. Achteraan het apparaat vinden we twee soorten Firewire-aansluitingen terug: één zogenaamde i.Link connector en een gewone Firewire-connector. In combinatie met de meegeleverde Firewire-kabel betekent dat dat je deze harde schijf ook gemakkelijk op een notebook (met Firewire-interface) kunt aansluiten. Een beknopte Engelstalige handleiding loodst je doorheen de installatieprocedure. Je hoeft daarbij op geen enkel moment stuursoftware te installeren; vanaf Windows 98 Tweede Editie wordt Firewire namelijk standaard ondersteund. Voor Mac wordt een aparte cd-rom met drivers meegeleverd. Wel jammer dat deze Freecom harde schijf niet vanuit de fabriek werd gepartitioneerd en geformatteerd, dat zul je nog even zelf moeten doen vooraleer je er mee aan de slag kan. Gelukkig staat dit in de handleiding vrij gedetailleerd uitgelegd, zodat het ook voor beginners een makkelijk klusje wordt. Overigens bedraagt de werkelijke opslagcapaciteit onder Windows en geformatteerd in FAT32 zo’n 38,1 GB. Deze probleemloos werkende externe harde schijf zet een gemiddelde doorvoersnelheid neer van 13,62 MB/s. Dit resultaat bekwamen we met dRate32 dat de werkelijke doorvoersnelheid van een gegeven datapad meet. Hierbij worden gedurende drie minuten bestanden van 1000 bytes geschreven en gelezen. In vergelijking met de schijf van Lacie blijft de Freecom duidelijk achter en dat verschil moet je vooral zoeken in de hogere rotatiesnelheid van de Quantum harde schijf. Onze tweede test bestaat uit een eenvoudige kopieeropdracht met de Windows-verkenner waarbij we één bestand van 228 MB overbrengen. Hiervoor heeft de Freecom 41,5 seconden nodig.

Lacie StudioDrive 60 GB Firewire
Lacie maakt hoofdzakelijk producten voor professionele gebruikers en gebruikt daarbij technologie afkomstig van andere fabrikanten. Deze Lacie StudioDrive omvat een Quantum Fireball Plus AS harde schijf van 60 GB die dus in een externe behuizing werd gestoken. De specificaties van deze IDE-schijf zijn op niveau met een UDMA/100-interface, een cachegeheugen van 2 MB en een rotatiesnelheid van 7200 toeren per minuut. Meteen valt op dat de Lacie StudioDrive een pak groter is dan de drive van Freecom. De draagbaarheid is dus veel beperkter ondanks het feit dat de voeding volledig in de kast werd geïntegreerd. Wij zien de StudioDrive vooral als oplossing voor mensen wiens pc al helemaal vol prijkt met drives en bijgevolg als enige uitweg een externe drive hebben. Over het uiterlijk valt er niet te klagen: de StudioDrive huist in een grijs kleedje met een opvallend blauw doorzichtig frontje. Achteraan vinden we twee Firewire-connectoren waarvan je er een kunt gebruiken voor het aansluiten (of doorlussen) van andere Firewire-apparaten en dat is altijd handig. De handleiding is enkel beschikbaar in elektronisch formaat maar een full colour installatiegids maakt van het aansluiten een makkie. Voor het partitioneren en het formatteren van de StudioDrive kun je het meegeleverde pakketje Silverlining 98 gebruiken, maar via de gewone DOS-opdrachten is het natuurlijk ook mogelijk. En dan gaan we nu over tot de orde van de dag: snelheidscijfers! Met dRate32 klokt de Lacie StudioDrive af op 22,31 MB/s terwijl de kopieeropdracht amper 35 seconden duurt. Kortom, qua prestaties is dit veruit de betere van de drie geteste externe oplossingen!

Iomega Jaz 2 GB
De Jaz 2 GB van Iomega is al een tijdje op de markt en kan je beschouwen als een opgepepte versie van de veelverkochte ZIP-drive. De Jaz 2 GB is dus een verwisselbaar opslagmedium dat een capaciteit biedt van 2 GB per schijf. Deze schijfjes zijn vergelijkbaar met een mini harde schijf en daarmee heb je al meteen een eerste reden waarom de Jaz in deze vergelijkende test zit. Bovendien is er sinds kort een speciale adapter beschikbaar waarmee je de Jaz-drive op een Firewire-poort kunt aansluiten. Deze adapter converteert de originele SCSI-interface naar een Firewire-interface en werkt perfect. Maar waarom zou je kiezen voor een Jaz 2 GB met Firewire-adapter? De belangrijkste reden is dat je opslag bijkoopt naargelang je behoeften. Bij een harde schijf zoals de Lacie of Freecom blijf je met de beperking van opslagcapaciteit zitten, wil je dus nog meer dan 40 GB of 60 GB dan ben je verplicht een extra drive te kopen. De vergelijking gaat natuurlijk enkel op als de prijs voor een 2 GB-schijf lager ligt dan de dubbele prijs per gigabyte van de Firewire-harde schijven. Onze goede hoop bleek echter van korte duur: voor een tri-pack van 2 GB Jaz-schijven betaal je zo maar eventjes 444,72 euro! Als je daar dan ook nog eens de prijs van de drive zelf (495,54 euro) en de prijs van de Firewire-adapter (160,88 euro) bij telt dan begrijp je waarom we dit een behoorlijk dure oplossing vinden. Maar ook inzake snelheid kan de Jaz niet tippen aan een echte externe harde schijf. De gemiddelde doorvoersnelheid van 8,47 MB/s en een kopieopdracht die 3 minuten en 53 seconden duurt. De Jaz is dan ook vooral bedoeld voor een vrij specifiek publiek dat op zoek is naar een verwisselbaar én draagbaar medium.

Conclusie
De Iomega Jaz 2 GB vinden we geen alternatief voor een externe harde schijf en dat komt vooral door de zeer hoge prijs van de media. Het wordt dus kiezen tussen de Lacie en de Freecom. Onze voorkeur gaat uit naar de Lacie die een derde meer opslagcapaciteit biedt dan de Freecom en bovendien betere prestaties kan voorleggen. Hecht je echter vooral belang aan draagbaarheid dan is de Freecom de betere keus.
Vorig artikelMuzikale tweestrijd
Volgend artikelISDN voor de consument
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

1 REACTIE

  1. Bij Diskidee hebben ze blijkbaar nog nooit gehoord van de externe harde schijven van Iomega. Je hebt pocket versies in 20 en 40GB en desktop modellen in 80 en 120GB. Als je dan toch een vergelijk wil maken.

Reacties zijn gesloten.