Muzikale tweestrijd

0
17

MP3 is niet alleen een begrip in de internetwereld, ook daarbuiten hebben velen er op z’n minst al eens van gehoord. Het succes van MP3 is natuurlijk ook Microsoft niet ontgaan en met Windows Media Audio, kortweg WMA, hebben ze al een hele tijd terug een eigen formaat geïntroduceerd. Eén van de eerste draagbare audio-cdspelers die WMA ondersteunt, komt van Kenwood.
kenwooddpc-mp727
We vinden het al meer dan gewoon dat apparaten met MP3-mogelijkheden worden uitgerust: denk maar aan de vele specifieke MP3-spelertjes en draagbare cd-players en stand alone dvd-spelers. Zelfs de eerste gsm’s met ingebouwde MP3-functionaliteit zijn al op de markt. Door dit alles zou je bijna vergeten dat er alternatieven bestaan zoals het WMA-formaat van Microsoft dat bovendien ook geschikt is voor ‘streaming audio’ via het internet. Op papier biedt WMA een hogere compressiegraad dan MP3 en zou het minstens even goed moeten klinken. De mobiele gebruiker wil natuurlijk zoveel mogelijk nummers kwijt op een opslagmedium, maar kies je dan best voor MP3 of WMA? Wij namen de proef op de som en transfereerden acht nummers naar zowel het MP3- als het WMA-formaat. We kozen daarbij voor een bitrate van 128 Kbit/s en een sampling frequentie van 44 kHz in stereomodus. De WMA-encodering lieten we vanzelfsprekend over aan Media Player versie 7, terwijl de MP3-bestanden aangemaakt werden met Easy CD-DA Extractor van Poikosoft. Op het vlak van bestandsgrootte zijn de verschillen klein, maar wel duidelijk in het voordeel van WMA. De acht tracks waren in totaal zo’n 200 kilobyte kleiner in het WMA-formaat, waardoor je op een volle cd-r toch makkelijk enkele nummers meer kwijt kunt. Inzake geluidskwaliteit is het verschil ook vrij klein, alhoewel een goed luisterend oor de voorkeur zal geven aan WMA. Dit was het geval bij twee van de vier testpersonen, terwijl de andere twee nauwelijks een verschil waarnamen. Opmerkelijk is dat de kwaliteit van de luidsprekers/hoofdtelefoon op deze beoordeling een invloed heeft. Al bij al vinden we dat WMA heel wat potentie heeft en zeker de aandacht verdient van al wie bezig is met digitale muziek.

Bewegende leeskop
Terug naar de Kenwood-speler. De Kenwood DPC-MP727 is een draagbare audio-cd speler die dus in staat is zowel MP3- als WMA-bestanden af te spelen. Uiterlijk valt er niets spectaculair waar te nemen, zodat deze Kenwood zeker niet opvalt tussen alle andere draagbare cd-spelers op de markt. Enkel een speciaal logo verraadt zijn extra capaciteiten. Een achttal bedieningsknoppen en één draaiwieltje voor het volume staan paraat en bevatten de meeste standaardfuncties. Wij waren vooral onder de indruk van het lcd-scherm dat dankzij het grote lettertype heel makkelijk af te lezen is. Een achtergrondverlichting is er daarvoor jammer genoeg niet. In tegenstelling tot specifieke MP3-spelers bevat de DPC-MP727 een bewegende leeskop waardoor de mogelijkheid bestaat dat het geluid wordt onderbroken bij schokken. Kenwoods DASC-technologie moet dit opvangen, zowel voor gewone audio-cd’s als voor MP3- en WMA-muziek, waarbij er een maximum cache is voorzien van liefst 110 seconden. Op één cd-r passen ongeveer 100 nummers zodat een organisatie met mappen onontkoombaar is. Deze Kenwood ondersteunt maximaal 23 mappen wat voldoende is voor de meeste gebruikers. Positief is ook dat de DPC-MP727 overweg kan met cd-rw’s en ID3 tags. Afspeellijsten worden dan weer niet ondersteund.

Conclusie
Microsoft is nu eenmaal een belangrijke speler op softwaregebied en dus moet je terdege rekening houden met het WMA-formaat. De integratie van de nieuwe Media Player versie 8 in Windows XP is in dat opzicht al een eerste stap in het ‘opdringen’ van Microsoft-technologie. Wat je uiteindelijk ook moge verkiezen, Kenwood maakt het je gemakkelijk met de DPC-MP727 die het allemaal aan kan!
Adviesprijs
322,24 euro
Vorig artikelMicrosoft verhoogt strijd tegen illegale software
Volgend artikelRuimte om mee te nemen
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.